Pentru a-ți lansa o afacere, trebuie să cunoști ce fel de documente să pregătești, care sunt instituțiile statului cu care vei interacționa la început, ce controale din partea statului poți avea și cât de important este un contabil pentru afacerea ta. Despre toate aceste detalii, care sunt importante să le cunoască un antreprenor la început de cale, le-am discutat cu Dmitrii Albot, antreprenor și fondator al CityFarm și Agensy.ai.

Sunt Dmitrii Albot, antreprenor din Moldova, și acum doi ani am lansat propria companie la noi în țară – CityFarm. Ne ocupăm de creșterea salatei în sere verticale, care este o metodă inovatoare pentru a obține eficient un produs de calitate. Salata pe care o creștem o vindem în magazine. Raftul vertical, destinat creșterii salatei, îl comercializăm către restaurante și case particulare. De asemenea, avem o colaborare foarte bună cu mai multe școli și grădinițe, unde instalăm dispozitivul nostru Growly. Astfel, copiii învață ce înseamnă agricultura secolului XXI și descoperă că plantele pot crește fără soare și fără pământ. Ne propunem să introducem agricultura inovatoare în curriculumul școlar.

Cum și când îți înregistrezi propria companie

Există un concept în lumea start-upurilor: trebuie să-ți înregistrezi compania doar atunci când ai găsit oameni care sunt gata să plătească pentru produsul sau serviciul tău. Cât încă nu ai un produs și clienți dispuși să plătească, mai bine să nu faci acest pas, deoarece implică anumite costuri. Aceste costuri nu sunt mari, dar totuși există.

În orice caz, dacă ai decis să-ți înregistrezi afacerea, îți spun care sunt pașii.

Faci programarea la ASP pe site: alegi serviciul, data liberă și ora. De obicei, în două-trei zile te poți programa. Îți recomand să-ți pregătești o listă cu vreo 10 denumiri juridice pentru companie, cel mai bine într-o limbă străină, precum engleza. O altă opțiune este să alegi cuvinte care nu există, să inventezi ceva. Totuși, există și riscul ca, cel mai probabil, denumirile la care te gândești să fie deja ocupate. Eu la ASP am fost cu o listă de 10 denumiri și toate 10 erau ocupate. Respectiv, dacă nu vrei să riști și să fii nevoit pe loc să inventezi o denumire, acum este posibil să verifici online dacă denumirea aleasă este ocupată sau nu. Dacă este liberă, o poți rezerva pe un termen de șase luni. După asta, vei primi pe e-mail confirmarea rezervării. Când te vei prezenta la ASP pentru înregistrarea companiei, vei lua cu tine confirmarea rezervării tipărită pe lângă celelalte documente necesare pentru înregistrare. Când am înregistrat eu compania CityFarm, această opțiune de a verifica online dacă este disponibilă denumirea încă nu era.

Documentele de care ai nevoie la ASP pentru înregistrare:
# buletinul de identitate;
# cererea de înregistrare, semnată de fondator (modelul și instrucțiunile de completare);
# hotărârea de constituire și actele de constituire ale persoanei juridice (în două exemplare);
# documentul ce confirmă achitarea taxei de înregistrare;
# informația despre beneficiarul efectiv (modelul);
# toate detaliile despre documentele necesare, dar și alte informații utile, vedeți pe pagina ASP.

După asta, procesul decurge foarte repede, probabil vreo 10 minute. Vei achita capitalul social al companiei, aproximativ 1 000 de lei. Acesta este prețul pe care eu îl țin minte.

După înregistrarea la ASP, vei primi un extras cu care vei merge la Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Acolo te vor lua la evidență și vei deveni automat entitate care trebuie să plătească taxe statului. Taxele se achită doar în cazul în care înregistrezi venituri. Dacă nu ai nicio activitate după înregistrare, nu plătești nimic.

Chiar dacă acum, teoretic, nu mai ai nevoie de ștampilă, atunci când te duci la bancă te confrunți cu altă realitate și devine o problemă dacă nu ai ștampila umedă. Din păcate, încă multe instituții la noi lucrează așa și, din păcate, încă ai nevoie de această ștampilă. Ea nu-i scumpă, cred că vreo 600 de lei. Foarte des aceste proiecte de lege pe care autoritățile le aprobă au nevoie de mai mult timp pentru implementare.

Ce ține de semnătura electronică, eu am făcut-o lângă ASEM, la Serviciul Fiscal de Stat. Această semnătură se află pe un stick, care nici nu-i la mine, dar mereu este la contabilă. De asemenea, mai este și semnătura mobilă, pe care o ai în telefon, și o poți face la Moldcell sau Orange.

În cazul meu, cu semnătura electronică funcționează așa: atunci când vine un document care trebuie semnat, contabila face plățile și ea semnează electronic cu stickul. În cazul în care este vreun transfer pe care compania trebuie să-l achite, atunci contabila prin semnătura electronică creează plata și apoi eu semnez pe telefon prin semnătura mobilă, adică confirm deja tranzacția.

Următorul pas este să-ți deschizi un cont bancar, iar asta înseamnă că trebuie să-ți alegi o bancă unde să fii deservit. Pentru a deschide un cont bancar, va trebui să depui o cerere la banca unde vrei să fii deservit, să prezinți buletinul de identitate, actele pe care le-ai primit de la ASP (extrasul, de exemplu) și, dacă va fi necesar, să completezi anumite formulare. Poți deschide diferite conturi (în euro, dolari, lei), în funcție de cum te vor plăti clienții. Când banca va lua la evidență contul bancar, ar fi de dorit să ai un contabil care să aibă grijă ca toate aceste procese să meargă bine.

Mai multe documente

Pe lângă ceea ce am enumerat mai sus, adică documentele de înregistrare de care ai nevoie la început, pe parcurs ce afacerea ta evoluează vor apărea și mai multe documente, dar aici deja depinde de specificul individual al afacerii. Țin minte că după prima lună de activitate am intrat în oficiu la contabilă și am văzut că avea deja strânse o mulțime de documente pe compania mea. Nu înțelegeam de ce sunt atât de multe dacă noi abia ne-am deschis.

În cazul meu, datorită specificului activității, am o interacțiune mai frecventă cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). De la ei am nevoie de certificarea producerii.

Procedura este simplă:
# completezi o cerere online;
# o trimiți pe e-mail alături de copia buletinului și statutul înregistrării companiei;
# ANSA o aprobă;
# achiți factura.

După acești pași, în două zile vine un reprezentant ANSA la fața locului să vadă condițiile în care are loc producerea. După verificare, dacă totul este în regulă, el aprobă și astfel producerea devine certificată.

Acum, noi dăm produsul nostru o dată la câteva luni în laborator pentru a fi verificat și să primim certificatul. Perioada în care faci aceste verificări diferă; poate fi o dată la trei luni, jumătate de an sau chiar un an. Singur îți alegi perioada cât de des să dai produsele tale la verificare. Dacă la tine procesul de producere este unul standard, atunci nu se schimbă nimic și de-aia nici nu e necesar să faci aceste verificări foarte des.

Un moment important este că dacă consumatorul îți cere certificatul pentru a avea încredere în produsul tău, îl poți oferi și demonstra că faci aceste verificări regulat.

Contabilitatea

Cel mai simplu este să plătești un contabil și să nu te implici în toate aceste procese. Este foarte complicat și pierzi mult timp. După părerea mea, fondatorul trebuie să se ocupe de dezvoltarea produsului, dar nu de contabilitate.

Dacă nu știi să înoți și vrei să înveți, probabil ai putea să citești niște cărți și să încerci singur sau să mergi la un antrenor care se ocupă exclusiv de asta. Șansele tale de a învăța să înoți mai repede sunt, evident, mai mari în al doilea caz. Exact la fel este și în antreprenoriat. Să te implici în contabilitate… mereu trebuie să înveți, mereu apare ceva nou, de aceea este mult mai simplu să plătești o persoană care se ocupă doar de asta și chiar știe ce are de făcut.

Noi, de exemplu, avem contabilitatea outsource, nu am angajat un contabil intern. Sunt companii care oferă servicii de contabilitate și dispun de o echipă întreagă de specialiști. Dacă am anumite întrebări pe care contabilul meu nu le poate rezolva, acesta poate cere ajutor de la colegii săi, deoarece are lângă el o echipă cu care se poate consulta. Este foarte convenabil. Aceste servicii mă costă în jur de 2 000 de lei lunar. Totul depinde de numărul de ore pe care contabilul le dedică pentru tine, de câte documente ai etc. Însă, dacă abia ți-ai înregistrat compania, aceste servicii te vor costa, la început, în jur de 1 200 de lei, în cazul în care nu ai încă prea multă activitate. Pentru anumite rapoarte de bază, probabil vei achita aproximativ 1 500 de lei.

Respectiv, dacă abia îți înregistrezi compania, cea mai bună decizie va fi să-ți angajezi un contabil prin outsource.

Care sunt dificultățile

Înainte ca eu să intru în acest joc al antreprenoriatului, m-am informat și am aflat care sunt regulile. Și atunci nu mai sunt luat prin surprindere că durează o săptămână să primesc un document oarecare, și nu cinci minute, așa cum ar fi normal. 

Există momente nu foarte plăcute legate de sectorul bancar. De exemplu, atunci când am nevoie de un raport financiar din contul meu propriu, trebuie să plătesc pentru asta. Devine frustrant, pentru că este contul meu și deja plătesc comisioane băncii, iar mie îmi trebuie pur și simplu un raport ca să văd toate tranzacțiile din ultimii ani. Totuși, trebuie să plătesc pentru acest certificat. Pentru bancă este doar un click pentru a descărca toate datele într-un Excel. Astfel de situații eu nu le înțeleg și nu-s de acord cu ele. Nu este vorba de o sumă mare, vreo 80 de lei, dar întrebările rămân: „De ce nu pot primi acest raport pe e-mail?”, „De ce trebuie să merg fizic la bancă, să pierd timp și să mai achit și pentru acest serviciu?”.

Recent, a trebuit să merg la Serviciul Fiscal de Stat pentru a prelungi stickul cu semnătura electronică a companiei. Întrebarea mea a fost: „De ce nu pot face acest lucru online?”. Procedura este următoarea: trebuie să mă înregistrez online, dar totuși să mă prezint fizic acolo. Mi-au explicat că iau stickul meu fizic, fac ceva cu el și apoi mi-l returnează. Este un moment mai puțin plăcut, poate fi considerat un impediment. Am pierdut o oră și jumătate pentru asta. Dar, din nou, nu este neapărat o problemă, ci mai degrabă un aspect care ar putea fi îmbunătățit. Astfel de momente există, dar sunt nesemnificative.

Controalele din partea statului

Eu încă nu am avut parte de controale, dar mulți colegi antreprenori au trecut prin ele și acestea sunt planificate. Să ai parte de un control neplanificat, în momentul de față, ar fi straniu. Nu mai este ca acum 10 ani.

Pe site-ul fisc apare lista companiilor care vor fi verificate. De exemplu, acum câteva săptămâni a fost publicată lista companiilor ce vor fi supuse controalelor în 2025. Ai timp să te pregătești; nu este ceva spontan.

De asemenea, aceste controale au loc o dată la patru-cinci ani și, cel mai probabil, nici nu vei avea parte de ele dacă ești la început și abia ți-ai înregistrat compania.

Există și alte momente: dacă o companie este în pierdere timp de trei ani consecutiv, vor apărea întrebări și probabil va fi verificată. De exemplu, dacă ai cumpărat un produs oficial cu 100 de lei și l-ai vândut oficial cu 80 de lei, iarăși vor apărea semne de întrebare.

Pun accentul încă o dată pe asta: cel mai bine este să-ți iei un contabil de la început, astfel vei rezolva o mulțime de probleme.

Cum ar putea fi antreprenoriatul în Moldova

Vreau ca totul să fie digital. Nu mai vreau să stau la rând la bancă pentru a deschide un cont, vreau să fac asta online. Nu vreau să fiu fizic în Moldova pentru a gestiona o afacere; vreau să pot face asta din orice colț al lumii.

După părerea mea, cea mai eficientă comunicare cu statul este cea online. Sper că va deveni tot mai mult digitalizată. Eficient înseamnă să nu pierd timp stând la cozi, eficient înseamnă că pot să fac afaceri din orice colț al lumii, în orice moment, să fiu independent de orele de lucru. Eu cred că aplicații precum EVO sau orice platformă digitală destinată cetățenilor eficientizează comunicarea statului cu mine.

De exemplu, dacă fisc spune că în anul 2025 compania mea va fi supusă unui control planificat, aș vrea să fiu anunțat de ei. Nu eu să monitorizez site-ul fiscului și, prin lista tuturor companiilor din Moldova să mă găsesc pe mine.

Când am nevoie de un certificat oarecare, cum ar fi de la ASNA, eu cred că ar fi eficient să fiu notificat și să fiu informat că am nevoie de acel certificat, nu să vină fiscul și să-mi pună amendă că nu-l am sau nu am făcut ceva corect. 

Eficiența comunicării cu statul ar trebui să fie bilaterală, nu unilaterală. Instituțiile statului au deja această informație că am o afacere, au baza de date. Dacă am o afacere nouă, ei ar putea să vină cu recomandări privind documentele de care am nevoie: că am nevoie de cont bancar, care este procedura etc. În loc să caut informațiile despre ce trebuie să fac la începutul căii mele în antreprenoriat, ar fi foarte bine să fiu informat despre ce trebuie să fac de către instituțiile responsabile.

Multe companii sunt înregistrate de la distanță în Estonia, iar acei oameni n-au fost niciodată acolo. Cred că și în Moldova putem așa. Dacă vom aduce mai mulți oameni cu investiții, să le oferim condițiile necesare ca ei să poată face totul de la distanță, economia țării va crește mult.

Dacă ești antreprenor și vrei să înveți cât mai rapid cum funcționează această lume, alătură-te comunităților de oameni care au scopuri asemănătoare cu ale tale și întreabă-i cum au reușit ca ulterior să reușești și tu. Este foarte simplu și banal, dar funcționează foarte bine. Decât să faci asta singur, mai bine întreabă pe cineva care deja a făcut-o și șansa că vei reuși de 10 ori mai repede este mult mai mare.


Bun Venit este un proiect #diez de educație financiară în care antreprenori și antreprenoare din Republica Moldova îți explică ce trebuie să știi dacă vrei să deschizi și să dezvolți o afacere.

Acest material a fost realizat cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Responsabilitatea cu privire la conținut nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii