Ianuarie e luna în care celebrăm doi ani de când ne-am aventurat la Clubul de lectură #diez și Librăriile Cartier! Mai e și luna în care așteptăm zăpada și în care mulți planifică vacanțe la munte. De aceea, pentru 18 ianuarie, îți propunem să citești „Accidentul”, un roman semnat de Mihail Sebastian. Ne vedem de la ora 13.00 la Librăria din Centru din municipiul Chișinău (bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 126) pentru a ne teleporta în Poiana Brașov și pentru a resimți dragostea.
Cunoaște cartea
Romanul începe cu Nora, o tânără care, nerăbdătoare să coboare în grabă din tramvaiul încă în mișcare, suferă un accident minor. După ce își revine, îi cere ajutorul unuia dintre pasagerii adunați în jurul ei, rugându-l să o sprijine și să o însoțească până acasă. Bărbatul, un tânăr aparent apatic, acceptă fără entuziasm și fără să își ascundă indiferența.
Descoperind că necunoscutul, Paul, își sărbătorește în acea zi împlinirea vârstei de 30 de ani, Nora, cu dezinvoltură, îi oferă un cadou simbolic – propria afecțiune.
Deși nu refuză apariția tinerei în viața lui, Paul manifestă indiferență. Amintirea fostei sale iubite îl împiedică să se deschidă față de Nora. Totuși, pe măsură ce Nora îi oferă cu răbdare și generozitate momente mai speciale, Paul începe să lase trecutul în urmă, regăsind bucuria în clipele trăite alături de ea.
Este o carte despre munte, zăpada, brazi, cabane, foc de lemne, Brașov și sărbători de iarnă. Un volum despre trecerea de la suferință din dragoste, la regăsirea în dragoste.
Cartea poate fi procurată atât fizic, cât și online de la Librăria din Centru/Librăria din Hol, de la Cărturești sau de pe elefant.md. Prețul volumului variază între 145 și 199 de lei.
Cunoaște autorul
Mihail Sebastian (pe numele său real, Iosif Hechter) a fost romancier, dramaturg, eseist și publicist român. S-a născut la 18 octombrie 1907 la Brăila, într-o familie de origine evreiască. A absolvit Facultatea de Drept și Facultatea de Filosofie ale Universității din București, după care încearcă, fără succes, să-și ia doctoratul la Paris.
A lucrat ca secretar la o importantă casă de avocatură din epocă. A debutat în 1926 cu versuri în revista ieșeană „Lumea. Bazar săptămânal și, în publicistică”, la ziarul Politica. În 1932, publică primul volum, „Fragmente dintr-un carnet găsit”, iar un an mai târziu, pseudoromanul „Femei”.
În 1934, publică „De două mii de ani…”, o confesiune a unui tânăr intelectual de origini evreiești ce încearcă să-și găsească un loc în societatea românească interbelică. Romanul a fost supus criticilor, pentru că reflectă schimbările noii ordini în România de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Ulterior, a scris și câteva piese de teatru – „Jocul de-a vacanța”, „Steaua fără nume” și „Ultima oră”, care au fost și ecranizate. În 1940, Mihai Sebastian a fost „licențiat din serviciu, fiind evreu”. I s-a interzis să mai profeseze ca jurnalist și i s-a retras și licența de avocat pledant.
A predat literatura română la Liceul Evreiesc din Bucureşti și a fost numit consilier la Ministerul Afacerilor Externe. Din 1945, urma să predea la Universitatea Liberă Democratică. Dar în mai, același an, în drum spre Universitate, a fost lovit de un camion. A murit la 38 de ani.
Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.