De ce Kremlinul a lansat falsul despre „intervenția militară” din Stânga Nistrului

Untitled design – 2024-12-23T144032.834
Foto:emerging-europe.com

În această dimineață, sursele de informare ale Federației Ruse au început o nouă campanie de dezinformare împotriva Republicii Moldova. De această dată, zeci de canale au scris că Chișinăul ar intenționa să desfășoare o operațiune militară în Stânga Nistrului. Informațiile au fost negate de autoritățile noastre și catalogate drept „narative care fac parte din efortul de destabilizare” a Republicii Moldova. Care este logica acestor dezinformări au povestit experții comunității WatchDog.md, Tatiana Kojokari și Andrei Curăraru.

Tatiana Kojokari, expertă în sociologie și combaterea dezinformării, menționează că Federația Rusă cunoaște foarte bine că Republica Moldova nu are capacitate militară de atac, dar cu toate acestea lansează știri false. Prin aceste informații, Kremlinul încearcă să instige opinia publică din regiunea transnistreană împotriva autorităților de la Chișinău.

Moscova alimentează o himeră veche inventată chiar de liderii politici de la Kremlin cum că în conflictul de pe Nistru, Republica Moldova ar fi agresorul, iar Federația Rusă – protectorul. Această tactică este implementată deja de peste 30 de ani.

Federația Rusă încearcă să demonizeze Chișinăul și să arate că acesta ar avea intenții agresive față de populația din Tiraspol. Pe când, de fapt, știm foarte bine, conflictul dintre Chișinăul și Tiraspol nu a fost pornit de oameni, ci de politicienii proruși, ajutați de Moscova, care nu doreau să piardă puterea și conducerea regiunii odată cu destrămarea Uniunii Sovietice.

Tatiana Kojokari
Sursă: IPN/Elena Covalenco

Experta menționează că falsurile au apărut acum, deoarece, potrivit sondajelor, oamenii din Stânga Nistrului încep să înțeleagă că Rusia este un pericol de securitate care poate oricând să forțeze transnistrenii să participe la războiul rus din Ucraina, ceea ce oamenii nu își doresc.

Rusia distrage atenția publică de la faptul că așa-zisa „politică a compatrioților” și „protejarea vorbitorilor de limbă rusă” este doar un mit, un pretext folosit de Kremlin doar atunci când îi este convenabil.

În realitate, dacă Federației Ruse i-ar fi păsat cu adevărat de oamenii cu cetățenie rusă din regiunea transnistreană, nu folosea regiunea transnistreană ca obiect de șantaj în relație cu guvernul de la Chișinău și se asigura că persoanele cu cetățenie rusă din Stânga Nistrului nu vor îngheța iarna aceasta și nici pe viitor.

Tatiana Kojokari

Tatiana Kojokari a mai menționat că reintegrarea celor două maluri se va face doar pe cale pașnică, așa cum își doresc atât oamenii din Stânga Nistrului, cât și cei de pe malul drept al Nistrului.

„Este un război informațional, iar Kremlinul scoate toate armele pentru a recâștiga controlul asupra țării noastre”

Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate, menționează că singurul actor interesat de destabilizarea regiunii este Kremlinul. Pe de altă parte, Republica Moldova este interesată în soluționarea pașnică a oricărei crize, pentru că orice altă cale aduce doar pierderi și suferință, inclusiv pentru malul drept.

Deși, alegerile sunt încă departe, atacurile Rusiei împotriva Moldovei au început. Este un război informațional, iar Kremlinul scoate toate armele pentru a recâștiga controlul asupra țării noastre. Strategia Moscovei este clară: destabilizarea prin orice mijloace, folosind centrala din Stânga Nistrului ca piesă centrală într-o campanie de manipulare și intimidare.

Andrei Curăraru

Expertul menționează că Rusia ar putea să testeze acum trei scenarii operaționale, fiecare conceput să saboteze stabilitatea Moldovei și să influențeze percepția publicului.

Primul scenariu: operațiunea sub steag fals. Rusia ar putea fabrica un incident la centrala din Stânga Nistrului, cum ar fi un atac simulat cu drone sau un sabotaj orchestrat, pentru a acuza Chișinăul de agresiune. Aduceți-vă aminte de așa-numitul atac cu dronă ucrainean în ziua realegerii lui Putin. Scopul? Justificarea unui regim autoritar și mai dur în Transnistria și alimentarea temerilor în rândul populației, pregătind terenul pentru candidați proruși la alegeri.

Al doilea scenariu: mascare a avariilor tehnice. Centrala din Stânga Nistrului, forțată să treacă pe cărbune după ce Gazprom a refuzat să livreze gaze pe rute alternative, se confruntă cu riscuri majore de avarii. Kremlinul pregătește o narațiune de sabotaj energetic pentru a devia atenția de la propriile eșecuri tehnice și pentru a întoarce macazul contra guvernării de la Chișinău.

Al treilea scenariu: radicalizarea populației transnistrene. Chiar dacă nu vor urma ulterior acțiuni, prin intensificarea propagandei despre „amenințările moldovenești”, Rusia alimentează ostilitatea față de Chișinău și blochează orice dialog. Este o strategie care își propune să divizeze societatea moldovenească și să inducă ură transnistrenilor contra autorităților constituționale”, menționează Andrei Curăraru.

Atacurile Rusiei asupra Moldovei nu se limitează la cuvinte. Fiecare scenariu urmărește să destabilizeze țara înainte de alegeri. Kremlinul mizează pe haos, dar pentru Moldova singura cale este menținerea păcii și expunerea acestor tactici printr-o comunicare clară și transparentă – mai ales cu poporul, dar și cu partenerii europeni. Nu avem de câștigat din conflict – doar de pierdut.

Andrei Curăraru

Ce spun autoritățile din Republica Moldova

Șeful cabinetului prezidențial, Adrian Băluțel, a menționat că falsurile lansate de Kremlin vin să destabilizeze situația din Republica Moldova.

Declarațiile fac parte din efortul continuu de dezinformare al Federației Ruse. Doamna președintă mereu a pledat pentru pace. Orice discuție despre vreo acțiune de tip militar sau orice alt tip este una falsă. Aceste narative fac parte din efortul de destabilizare.

Adrian Băluțel

De asemenea, Biroul politici de reintegrare a Republicii Moldova a menționat că „nu există niciun alt temei pentru neliniște în Stânga Nistrului în afară de problemele generate de Gazprom, care vor conduce la adâncirea crizei economice și sociale în regiune”.

„Chișinăul își menține ferm poziția privind modul de reglementare al dosarului transnistrean: pe cale pașnică, prin negocieri, fără a prejudicia stabilitatea în țară și în regiune”, menționează autoritățile într-un comunicat de presă.

Cum poți să nu cazi în plasa propagandei?

Informațiile false apărute astăzi fac parte din războiul hibrid dus de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova și vin să creeze panică în societate.

Nu este prima dată când Stânga Nistrului a devenit un subiect de manipulare al Kremlinului. Spre exemplu, unii dintre voi ar putea să țină minte falsul celor 3 000 de sicrie, lansat de Marina Tauber în 2023. Inclusiv atunci, informațiile pe care politiciana spunea că le-ar fi obținut de la „serviciile speciale” nu s-au adeverit și au creat doar panică.

De obicei, informațiile false generează emoții negative și vin să atragă atenția ta. Când vezi asemenea „știri”, trebuie să îți pui un mare semn de întrebare. Totodată, nu le distribui mai departe.

Un al doilea semn de întrebare trebuie să ți-l ridice sursa informațiilor. Adesea, TikTok-ul sau portalurile care nu sunt populare distribuie intenționat falsuri. Totuși, aceasta nu înseamnă că tot ce a spus un anumit oficial este adevărat.

În contextul războiului informațional, este posibil ca inclusiv oficialitățile unui stat să lanseze falsuri (cum a fost astăzi), fie persoanele afiliate lui. În acest caz, verifică ce spun autoritățile Republicii Moldova și presa care știi că nu a distribuit niciodată informații false.


Amintim că Republica Moldova este în stare de urgență, iar Gazprom, din câte se pare, nu are de gând să își onoreze obligațiile contractuale și să livreze gaze naturale la Tiraspol. Dacă lucrurile vor continua așa, anul 2025 ar putea să aducă țării noastre energie electrică mai scumpă și o criză umanitară în Stânga Nistrului. Cum vor face față cetățenii Republicii Moldova „amenințărilor” estice și ce urmează după revelion încercăm să vă explicăm în acest articol.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente