Patru studente de la UTM au creat un brad din materiale sustenabile. Pomul de Crăciun a fost amenajat în fața unui bloc al universității

Brad inovativ
Foto:Elena Istratenco/arhivă personală

Un grup de studente din anul IV de la Facultatea de Design, Universitatea Tehnică din Moldova, au realizat un brad din materiale sustenabile și iluminat inovativ. Creația echipei PerfoLights, formată din Daria Proscurina, Daria Haritonova, Elena Istratenco și Olga Homițchi, a fost inaugurat în fața blocului nr. 6 al universității.

Ideea a pornit de la anunțarea concursului organizat de compania Pro Deco Iluminare în colaborare cu UTM, la care tinerele s-au gândit că ar putea participa. Anterior, au creat lucrări din tablă perforată și sticlă organică mirror, de aceea s-au gândit că ar putea să le folosească și la confecționarea unui brad.

Tabla perforată este un material metalic care are găuri sau perforații, fie pe toată suprafața, fie pe anumite zone. Sticlă organică este un material plastic transparent mat sau vopsit. Vine in formă de foi netede sau striate (în dungi). Plasa metalică se fabrică din fire de metal care sunt împletite sau sudate într-o plasă. Neon flex este un tip de iluminat flexibil, similar cu neonul tradițional, dar fabricat din material plastic și cu LED-uri integrate.

După un brainstorming de idei, tinerele au modelat viitorul brad în 3D. Întregul proces de modelare a durat aproximativ o săptămână. Ulterior, compania ProDeco Iluminare a selectat ideea lor și au creat bradul. Studentele s-au implicat activ în proces. Fetele au calculat numărul de foi de metal de care aveau nevoie, au cumpărat materialele și au ales culoarea bradului. De asemenea, au monitorizat procesul de instalare efectuat de echipa ProDeco și au aranjat globurile.

Realizarea totală a Pomului de Crăciun a durat aproape două săptămâni.

Bradul are cinci metri, iar cel mai provocator s-a dovedit a fi adaptarea materialelor propuse la etapa de proiectare în execuție. De asemenea, tinerele spun că le-a creat dificultăți să se încadreze în timpul scurt de realizare a lucrării. Totuși, procesul în sine a fost interesant pentru ele. Studentele s-au arătat încântate când și-au văzut schițele și ideile de pe foaie cum devin un obiect real și palpabil.

Pomul de Crăciun a fost ales câștigător al concursului „Cel mai inovativ brad” și a fost inaugurat în fața blocului nr. 6 al UTM. Performanța echipei a fost premiată cu 400 de euro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente