Până în prezent, Chișinăul păstrează o serie de mozaicuri din perioada sovietică. Acestea ascund poveștile unei întregi epoci, precum și măiestria, și tehnica artiștilor locali. În acest articol vom vorbi despre panoul ce decorează pereții clădirii Termoelectrica din sectorul Râșcani al capitalei (str. Tudor Vladimirescu, nr. 6), care avea menirea de a prezenta importanța energiei termice pentru dezvoltarea țării.
Compoziția este unită de motive industriale, înfățișând câțiva muncitori, mai multe țevi și flăcări. Astfel, lucrarea făcea referire la teme precum energia, munca și tehnologia, scrie ru.diez.md.
Date despre anul realizării acesteia și autorul său nu am găsit în nicio sursă deschisă. Totuși, ceea ce cunoaștem, având în vedere aspectul mozaicului, e că materialul din care a fost realizat este smaltul (sticlă opacă colorată, realizată prin tehnologii speciale). Acesta era preferat de maeștrii sovietici pentru luminozitatea sa și rezistența la diferite condiții de mediu. Culorile predominante în lucrare sunt albastru și portocaliu.
De ce mozaicurile erau atât de populare în URSS
Panourile mozaice sunt create din materiale durabile și sunt rezistente la orice condiții de mediu, constituind o formă de artă durabilă. Datorită acestui fapt, autoritățile sovietice foloseau mozaicurile ca mijloc de propagandă vizuală, subliniind valorile și idealurile vieții din URSS și ale comunismului.
Majoritatea lucrărilor reprezentau scene legate de muncă, colectivism, industrializare, eroism al muncitorilor și țăranilor, precum și realizări spațiale și științifice.
Aici găsiți lista celor mai remarcabile opt panouri de mozaic din Chișinău, potrivit primăriei municipiului.