Autoritățile separatiste din regiunea transnistreană se pregătesc pentru o posibilă criză energetică, analizând două scenarii: reducerea livrărilor de gaze sau oprirea completă a acestora. Dacă Federația Rusă nu își va îndeplini obligațiile contractuale din 1 ianuarie, Tiraspolul intenționează să transfere lecțiile în regim online și să suspende temporar activitatea unor instituții medicale pentru pacienți.
„Centrala din Stânga Nistrului este pregătită să funcționeze pe bază de cărbune.” Cel puțin aceasta anunță „oficialii” de la Tiraspol, după o inspecție pe care ar fi făcut-o la centrala electrică. Acest lucru înseamnă că transnistrenii vor putea înlocui pentru o anumită perioadă gazul rusesc.
Datele disponibile arată că regiunea va putea folosi cărbunii timp de 30-50 de zile. Pe de altă parte, Chișinăul a menționat anterior că nu știe care este calitatea cărbunelui și cât de reală este folosirea acestuia în condițiile actuale.
Dacă Kremlinul va înceta livrările de gaz, Tiraspolul anunță că va întreprinde mai multe acțiuni care vor reduce din impactul unei posibile crize. Astfel, instituțiile de învățământ din regiune vor trece la regim online, iar grădinițele vor fi deschise doar pentru copiii la care ambii părinți lucrează.
Totodată, unele instituții medicale din Stânga Nistrului vor înceta să mai primească pacienți, iar 54 de ambulanțe vor transfera oamenii către spitalele cu încălzire.
Tiraspolul mai planifică să creeze puncte de ședere temporară și un centru pentru voluntari. Întreprinderilor de producție li se va recomanda să lucreze noaptea, iar activitatea instituțiilor publice va fi optimizată. De asemenea, transnistrenii vor avea dreptul să colecteze fără documente crengile uscate care au căzut.
În luna decembrie Tiraspolul a declarat stare de urgență, apoi a cerut într-o scrisoare deschisă ajutorul Kremlinului în contextul crizei ce ar urma.
Contractual, Gazprom trebuie să livreze gaze naturale în Stânga Nistrului până pe 30 septembrie 2026. Astăzi, gazul rusesc ajunge la Tiraspol traversând Ucraina, în baza unui contract asumat de Kiev până la invazia rusă din 2022. Contractul se încheie la sfârșitul acestui an, iar Kievul a anunțat că nu va semna unul nou.
În acest caz, Gazprom trebuie să livreze gaze naturale în Stânga Nistrului prin surse alternative, cum ar fi gazoductul transbalcanic. Totuși, Federația Rusă nu a rezervat capacități lunare în acest sens.