Femeile și tinerele cu dizabilități care au fost supuse unui act de violență sunt încurajate să completeze un chestionar anonim

Design fără titlu (9)
Foto:AEFL Moldova

În Republica Moldova, femeile cu dizabilități trăiesc adesea în umbra ignoranței și a lipsurilor, confruntându-se cu forme severe de violență bazată pe gen. Aceste femei sunt de până la cinci ori mai expuse tuturor tipurilor de violență decât femeile fără dizabilități, conform studiilor internaționale. Cu toate acestea, situația lor rămâne în mare parte ignorată de stat și de societate. Serviciile existente pentru victimele violenței de gen nu sunt, de cele mai multe ori, adaptate nevoilor specifice ale femeilor cu dizabilități, ceea ce le obligă să rămână în medii abuzive ani la rând, fără speranță și fără ajutor.

Pentru a aduce în prim-plan această problemă și pentru a documenta realitatea dură a violenței domestice și bazate pe gen împotriva femeilor cu dizabilități, a fost lansat un chestionar anonim. Acesta este conceput pentru a colecta informații directe de la femeile cu dizabilități care au trecut prin astfel de experiențe sau încă se află sub influența violenței. Răspunsurile vor fi folosite pentru a înțelege mai bine nevoile lor, pentru a atrage atenția autorităților și pentru a dezvolta politici, servicii și mecanisme de suport eficiente și accesibile.

Chestionarul a fost elaborat de Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități din Republica Moldova – „Abilități Europene Fără Limită” (AEFL Moldova), cu sprijinul Asociației Norvegiene pentru Incluziune și Egalitate de Șanse (ANIES). Datele colectate în perioada 18 decembrie 2024 – 10 ianuarie 2025 vor contribui la realizarea unui raport detaliat. Acest raport va fi înaintat Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, precum și organizațiilor internaționale și ONG-urilor de profil, pentru a pune presiune pe factorii de decizie și a impulsiona schimbarea.

Chestionarul este complet anonim. Nimeni nu va putea să te identifice în baza răspunsurilor oferite. Dacă, pe parcursul completării, simți nevoia să întrerupi completare, poți face acest lucru oricând. La final, există opțiunea de a solicita ajutor sau de a lăsa date de contact, în cazul în care dorești să primești sprijin sau informații suplimentare.

Cum poți ajuta?

# Dacă ești o femeie sau o tânără cu dizabilități care a trecut sau trece prin violență, ești încurajat(ă) să completezi acest chestionar anonim și să împărtășești experiența ta. Orice informație, oricât de mică, contează și ajută la conturarea unei imagini clare asupra situației.

# Distribuie chestionarul altor femei sau tinere cu dizabilități din Republica Moldova. Cu cât se adună mai multe răspunsuri, cu atât devine mai vizibilă această realitate și se pot fi cerute intervenții eficiente și adaptate.

# Împărtășește informațiile despre chestionar în rețelele tale de prieteni, cunoscuți, grupuri online și comunități locale. Doar așa vom putea aduna cât mai multe voci și vom da substanță unui demers de schimbare reală.

Citește în cartoanele de mai jos povești ale femeilor cu dizabilități abuzate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente