Un set nou de măsuri vor fi implementate la examenele de absolvire a examenelor de clasa a IX-a din 2025, pentru a asigura desfășurarea corectă și transparentă a sesiunii. Acțiunile au fost făcute publice în cadrul unei conferințe de presă, de ministrul Dan Perciun și directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov.
Acțiunile pe care le va întreprinde MEC
Monitorizare externă
Campania „Fii Onest” continuă și în acest an, dar în toate raioanele țării. Circa 1 000 de persoane delegate de Agenția pentru Curriculum și Evaluare vor merge în peste 1 000 de școli pentru a monitoriza examenele de clasa a IX-a.
Direcțiile de învățământ raionale și municipale sunt îndemnate să inițieze o procedură de selectare a monitorilor externi. Activitatea se încadrează în prevederile regulamentului.
Doritorii de a monitoriza examenele se vor putea înscrie din luna ianuarie.
Evaluare centralizată
După ce la sesiunea din 2024, au fost verificate centralizat 30 % dintre examenele de clasa a IX-a ale elevilor din opt raioane monitorizate, în 2025, toate testele vor fi verificate la Chișinău. Peste 120 000 de mii de teste vor fi controlate în patru centre republicane de evaluare, dotate cu monitorizare video.
Pentru a fi posibil acest lucru, au fost formate cinci comisii republicane de evaluare cu peste 400 de profesori verificatori.
Cursuri de formare pentru profesori
Peste 4 000 de profesori care predau la clasa a IX-a trec prin cursuri gratuite de formare. Acestea au loc în perioada noiembrie 2024 –ianuarie 2025. La cursuri, accentul se pune pe partea aplicativă și interactivă, iar după finalizare, profesorii vor obține un set de materiale și de resurse, care îi vor ajută să pregătească elevii sau pe care le vor putea folosi la ore.
Trainingurile sunt realizate de 40 de profesori experți în domeniu și sunt organizate pentru disciplinele: limba și literatura română, limba și literatura rusă, limba și literatura română alolingvi, matematica, istoria românilor și universală.
Meditații gratuite la matematică
Peste 6 000 de copii de clasa IX-a vor beneficia de ore suplimentare gratuite de matematică pentru a se pregăti de examenele de absolvire a gimnaziului. Instruirile vor avea loc în perioada aprilie-mai și dura 30-40 de ore pentru fiecare elev. Acestea se vor desfășura în grupuri mici a câte trei, patru copii.
Elevii beneficiari vor fi selectați în baza rezultatelor de la pretestarea de la matematică, care va avea loc mai devreme în acest an – 27 februarie.
Trei încercări de a susține examenele
Și în 2025, tinerii de clasa a IX-a vor avea trei șanse pentru a susține examenele de absolvire. La fel ca în acest an, vor fi organizate trei sesiune:
# de bază;
# repetată;
# suplimentară.
Campania „Ajută un elev”
Elevii de clasa a XI-a și a XII-a vor fi încurajați să se implice voluntar în pregătirea școlarilor de clasa a IX-a pentru examenele de absolvire. Primele meditații vor avea loc la matematică cu elevii din instituțiile care fac parte din proiectul „Rețeaua Școlilor Model”. Ulterior, această campanie va ajunge și în alte școli.
Tinerii care vor fi mentori vor beneficia de instruire, pentru a învăța cum se predă matematica.
Majorarea plăților pentru evaluare
Normativul pentru evaluarea testelor scrise din cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului ar putea crește cu 40 %, iar pentru verificarea testelor de bacalaureat – cu 30 %.
De asemenea, ar putea fi indexate anual normativele de evaluare a testelor, în baza coeficientului de valorizare a coeficientului mediu pe economie.
Bugetul total pentru anul 2025 este de 8,6 milioane de lei. Majorarea va fi posibilă după ce va fi votată d cabinetul de miniștri.
Rezultatele pe care le așteaptă MEC
Ca urmare a schimbărilor care vor avea loc în procesul de pregătire al elevilor de clasa a IX-a pentru examene, Ministerul Educației și Cercetării așteaptă câteva rezultate.
# Îmbunătățirea competențelor elevilor, datorită unei evaluări obiective, cum s-a întâmplat în cazul examenelor de bacalaureat.
# Creșterea aprecierii societății, a părinților și a elevilor, față de efortul cadrelor didactice.
# Creșterea nivelului de responsabilitate al elevilor față de procesului educațional.
# Înțelegerea de către părinți a abilităților elevilor și a capacității școlii de a oferi o educație de calitate.
# Implicarea mai activă a părinților întru-un parteneriat cu școala și cadrele didactice.
# Identificarea instituțiilor de învățământ care au nevoie de ajutor în îmbunătățirea calității educației și care au nevoie de dotări, formări pentru cadrele didactice și ajutor în rezolvarea problemelor de management instituțional.
Astăzi, ministerul este într-o ușoară ceață, pentru că toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova au o promovabilitate de aproape 100 %. Respectiv, uitându-ne peste rezultate, lucrurile pe hârtie arată foarte bine. Știm că nu este așa, iar o evaluare obiectivă ne-ar ajuta să canalizăm mai bine resursele de care dispunem, pentru a fi cât mai eficient.
Dan Perciun, ministrul educației și cercetării
Amintim că la începutul anului 2024, Dan Perciun menționa că după monitorizarea examenelor din această vară se va decide dacă vom avea sau nu camere de supraveghere la examenele din clasa a IX-a. Au fost monitorizate de voluntarii desemnați de MEC 189 de instituții de învățământ din opt raioane. De asemenea, circa 30 % dintre lucrări (4 140 de teste) au fost reevaluate centralizat la Chișinău. În urma rezultatelor, s-a constat că rata de promovare a examenelor de clasa a IX-a a scăzut.
Deși la examene au fost semnalate mai multe încălcări, ideea introducerii camerelor a fost dată la o parte. În schimb, au fost propuse alte măsuri, cum ar fi verificarea centralizată a testelor sau susținerea examenelor în centre speciale, după modelul celor de la bac. Totuși, la începutul luni decembrie, ministrul a declarat că examenele nu se vor mai desfășura în centre raionale de examene.
Amintim că la sfârșitul lunii noiembrie, elevii claselor a VIII-a și a IX-a din 486 de instituții de învățământ au susținut, în premieră, teste tematice de evaluare a competențelor la limba română și matematică.
În anul de studii 2024/2025, examenele de clasa a IX-a se vor desfășura în perioada 2-12 iunie 2025. Anul curent, în clasa a IX-a își fac studiile aproximativ 32 000 de elevi.