Imitațiile de caviar, crabi și icre nu mai pot fi denumite astfel pentru a nu induce în eroare consumatorii

salata crabi Large
Foto:reteteboby.ro

Începând cu ziua de astăzi, 19 decembrie, intră în vigoare proiectul de hotărâre cu privire la cerințele de calitate pentru produse pescărești și de acvacultură. Respectiv, în denumirea produselor imitate nu pot fi utilizați termenii care caracterizează produsele naturale, cum ar fi: icre, caviar, crab etc.

Conform ANSA, numai produsele de crab conservate, care respectă cerințele de siguranță alimentară și prevederile prezentelor cerințe, precum și care conțin în compoziție minimum 50 % de carne de crabi sunt denumite și etichetate „carne de crabi”, „crabi” sau altă denumire ce include aceste cuvinte pentru a nu induce în eroare consumatorul.

De asemenea, peștele și produsele pescărești, care ar putea lăsa impresia că sunt făcute dintr-o singură bucată de pește, dar în realitate sunt compuse din mai multe bucăți diferite combinate, prin adăugarea altor ingrediente, inclusiv aditivi alimentari și enzime alimentare sau prin alte mijloace, poartă mențiunea „carne de pește formată”.

Operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma noilor prevederi legale, iar produsele alimentare etichetate necorespunzător vor fi considerate ca produse alimentare neconforme/falsificate – se va aplica imediat procedura de retragere din rețeaua de comerț.

ANSA recomandă tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare numai din unități aflate sub control sanitar veterinar!

Cetățenii care vor să sesizeze nereguli în domeniul siguranței alimentelor pot suna la numărul de telefon al ANSA: 022-511-511.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente