La 11 decembrie 2024, Centrul Francofon de Angajabilitate (CEF) al ASEM a organizat formarea în limba franceză „Tempo Zen: harmoniser l’emploi du temps et apaiser l’esprit/Tempo Zen: armonizarea gestiunii timpului și calmarea spiritului”. Formarea a fost oferită de Tatiana NIȚA, întreprinzătoare, directoarea companiei „One Note” SRL, expertă în gestiunea întreprinderii. La eveniment au participat profesori și studenți francofoni de la toate facultățile ASEM și de la Colegiul Național de Comerț.
Formarea a debutat cu intervenția Dnei Elina BENEA-POPUȘOI, responsabila CEF-ASEM, care a prezentat formatoarea, tema și publicul participant.
Activitatea practică și interactivă a oferit soluții eficiente pentru provocările gestionării timpului, punând accent pe echilibrul spiritual și starea de bine, definită prin sănătate, confort emoțional și satisfacție. Participanții au avut ocazia să învețe tehnici eficiente pentru organizarea timpului, să identifice sursele de stres legate de gestionarea acestuia, să integreze practici simple de relaxare și mindfulness în viața lor de zi cu zi și să-și consolideze abilitățile de echilibrare a responsabilităților academice și a stării de bine personale.
Formatoarea Tatiana NIȚA a combinat sesiuni teoretice, discuții și exerciții practice structurate în patru etape. Participanții au început prin a-și analiza obiceiurile de gestionare a timpului, identificând principalii factori care le afectează productivitatea și explorând convingerile limitative ce le îngreunează organizarea zilnică. Ulterior, au descoperit metode teoretice și practice pentru găsirea unui echilibru între productivitate și starea de bine, abordând totodată rolul tehnologiilor moderne în gestionarea eficientă a timpului.
O parte importantă a formării a fost dedicată practicilor de relaxare și mindfulness, participanții experimentând exerciții concrete de respirație, concentrare și reducere a stresului. Aceștia au înțeles cât de strâns este legată gestionarea timpului de sănătatea mentală și fizică și cât de esențial este să-și acorde timp pentru ei înșiși. În final, studenții au creat un program personalizat pentru organizarea activităților zilnice, adaptat nevoilor proprii, învățând să combine agendele tradiționale cu instrumente digitale moderne pentru o planificare mai eficientă.
Pe durata formării participanții și-au dezvoltat competențe esențiale precum organizarea eficientă a activităților, prioritizarea sarcinilor și aplicarea unor tehnici de relaxare pentru reducerea stresului. Aceștia au plecat cu soluții practice pentru menținerea unui echilibru durabil între productivitate și starea de bine personală, precum și cu o mai bună înțelegere a modului în care instrumentele moderne pot facilita gestionarea timpului.
CEF-ASEM oferă oportunități valoroase care să sprijine succesul academic și personal al tuturor studenților asem-iști. La formare au participat profesori de limbă franceză de la ASEM și CNC: dr., conf. univ., Djulieta RUSU și Olga CALEACHINA.
Centrul Francofon de Angajabilitate al ASEM este un proiect major comun al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) cu ASEM, beneficiind de suportul Biroului Național AUF-Moldova. Persoanele interesate sunt invitate să viziteze pagina facebook și grupul de facebook, precum și spațiul CEF amplasat în sala 411 bloc B, ASEM.
Acest material a fost scris și redactat de echipa ASEM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.