UPDATE: ce s-a întâmplat cu cele șapte persoane reținute pentru fraudarea achizițiilor publice

Clădirea_fostei_Dume_Orășenești._Astăzi_Primăria_și_Consiliul_Municipal_Chișinău._Foto_3 (1)
Foto:Rodion Gavriloi

Oamenii legii au reținut astăzi șapte persoane care ar fi participat la fraudarea mai multor achiziții publice. În schema infracțională sunt implicați angajați ai Primăriei Chișinău. Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat în seara de 15 decembrie despre perchezițiile ce urmau să aibă loc astăzi. El le-a catalogat drept o încercare de a „discredita colegii” acestuia.

UPDATE: Judecătorii au decis să plaseze persoanele reținute în arest preventiv.

În privința șefului Direcției Generale Mobilitate Urbană a Consiliului municipal Chișinău (Vitalie Mihalache) și adjunctului său (Valentin Șvaga) a fost emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Mandate de arestare preventivă au fost emise și în privința a patru reprezentanți ai agenților economici vizați, iar în privința unuia dintre ei a fost dispus arestul la domiciliu.

Astfel, șase învinuiți, urmează a fi transferați la Penitenciarul numărul 13.

Știrea inițială: Reținerile au loc după ce Centrul Național Anticorupție (CNA) a desfășurat în această dimineață 60 de percheziții din cadrul a 30 de cauze penale. Acțiunile au dus la reținerea a doi funcționari publici și cinci reprezentanți ai unor persoane juridice.

Probele CNA arată că în perioada anului 2024, mai multe persoane publice din cadrul Direcției Generale Mobilitate Urbană a Consiliului municipal Chișinău (DGMU) ar fi creat o schemă infracțională prin care sistematic acceptau și primeau bunuri de la persoane fizice și juridice în vederea atribuirii contractelor de achiziții publice.

Este vorba despre contracte privind efectuarea lucrărilor de construcție sau reparație a trotuarelor, carosabilului pentru transportul public, accesului către curți, etc. De asemenea, în schimbul unor remunerații ilicite, bănuiții perfectau actele permisive pentru lucrările indicate și asigurau recepționarea finală a obiectelor, cuantumul comisionului perceput constituind cca 10-15% din valoarea acestor contracte.

CNA

În urma investigațiilor întreprinse de CNA, au fost identificate și documentate cel puțin 20 de episoade de fraudare a achizițiilor publice. Până la această oră, în cadrul perchezițiilor efectuate la birourile și domiciliile bănuiților, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru urmărirea penală, inclusiv acte, înscrisuri de ciornă și sume de bani, proveniența cărora urmează a fi stabilită.

În seara zilei de 15 decembrie, Ion Ceban a anunțat despre perchezițiile ce urmează să aibă loc astăzi la angajații primăriei și le cataloga drept „intimidări”. Întrebat astăzi de jurnaliști de unde a cunoscut despre percheziții, edilul a refuzat să răspundă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente