Au mai rămas câteva luni până când elevii de clasa a XII-a vor avea unul dintre cele mai importante evenimente școlare – susținerea examenelor de bacalaureat. Totuși, testele nu pot fi scrise de toți elevii. Pentru a te putea prezenta la centrul de bac în zilele de sesiune, trebuie să îndeplinești anumite condiții.
Potrivit regulamentului oficial, admiterea se face în baza:
# rezultatelor pe care le obții la disciplinele școlare la profilul de studii solicitat;
# unei cereri.
Pentru a putea susține examenele de bacalaureat, trebuie să întrunești două condiții:
# să ai media anuală mai mare sau egală cu „5” la toate materiile;
# să depui o cerere în scris la secretariatul școlii, în care menționezi care sunt disciplinele la care vei susține examenele.
Cererea se depune între 10 ianuarie și 15 februarie și în ea trebuie să indici inclusiv examenele de la care vei fi eliberat(ă). În acest material explicăm cum poți fi eliberat(ă) de la examenul de bacalaureat la limba engleză și la limba franceză. Iar în acest articol îți spunem tot ce trebuie să știi dacă vrei să fii eliberat(ă) de la bac la informatică.
Consiliul profesoral al liceului în care îți faci studiile este responsabil de admiterea ta și a colegilor tăi la sesiune.
Dacă la una dintre materiile pe care le studiezi ai o medie anulă între „1” și „4”, nu ai situația școlară încheiată. Respectiv, nu poți fi admis(ă) la sesiunea de bac.
În acest caz, liceul îți va elibera un certificat care atestă situația ta școlară pentru ciclul liceal. Ulterior, poți solicita susținerea examenului național de bacalaureat în regim de externat. Citește în acest articol cum te poți înscrie și care este procedura de înscriere.
Dacă încă nu știi când va avea loc sesiunea de bacalaureat în 2025, citește acest material. De asemenea, aici îți explicăm care este cronologia examenelor de bac: când vor fi publicate testele de exersare și când vor avea loc testările pe eșantion.
În anul de studii 2023/2024, la sesiunea de bacalaureat au fost admiși 18 055 de candidați. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, numărul celor care au promovat este de 13 856, ceea ce reprezintă 76,74 %.
În graficul de mai jos, poți vedea cum a evoluat rata de promovare a bacalaureatului în ultimii opt ani.