După protestul profesorilor din 13 decembrie, care au solicitat majorarea salariilor cu 35%, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a precizat că această creștere salarială nu va fi inclusă în bugetul de stat pentru anul 2025, care va fi aprobat în lectura a doua.
Dan Perciun a menționat că „nu este o solicitare realistă”, dar în viitor autoritățile lua angajamentul să majoreze salariile cadrelor didactice.
Am văzut solicitarea de 35 %. Am zis din start, nu este o solicitare realistă. Nu se va produce în a doua lectură.
Sunt costuri foarte mari, care nu pot fi acoperite peste noapte de bugetul statului, dar avem angajamentul în viitor, de a merge cu creșterile salariale, de a atinge acel obiectiv – ca salariul din educație să fie egal cu salariul mediu pe economie.
Dan Perciun
Totodată, acesta a declarat Ministerul Educației a înregistrat un amendament care va fi supus aprobării la Parlament. Documentul propune majorarea valorii salariale care se oferă pentru grade didactice și grade manageriale, dar și a claselor salariale pentru metodiști și conducători muzicali.
Potrivit ministrului, clasele salariale ar putea fi majorate de la 52 la 56.
Clasa de salarizare este nivelul care determină coeficientul folosit la calcularea salariului de bază.
Salariu de bază = Coeficientul × Valoarea de referință
Conform legii salarizării, coeficientul pentru clasa de salarizare 52 este 2.90, iar pentru clasa de salarizare 56 este 3.16.
Din 2025, valoarea de referință la cadrele didactice ar putea crește la 2 500 de lei. Astfel, dacă ambele decizii vor intra în vigoare, salariul de bază pentru metodiști și conducătorii muzicali va fi calculat după următoarea formulă: 3.16 x 2 500 de lei = 7 900 de lei
De asemenea, valoarea salarială la gradele didactice ar putea crește:
# gradul II – de la 970 de lei la 1 500 de lei;
# gradul I – până la 2 800 de lei;
# gradul superior – până la 4 000 de lei.
Valoarea salarială la gradele manageriale ar crește:
# gradul II – de la 300 de lei la 1 000 de lei;
# gradul I – de la 600 de lei la 1 500 de lei;
# gradul superior – de la 1 000 de lei la 3 000 de lei.
Amintim că în această vineri, 13 decembrie, profesorii au ieșit să protesteze în fața Parlamentului. Aceștia au cerut majorarea salariului cu 35 % pentru lucrătorii din sistemul bugetar și stabilirea salariului minim de 6 000 de lei.