În sezonul rece al anului, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea dintre noi consumă multe citrice. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu o serie de recomandări privind consumul de mandarine și portocale.
În primul rând, cetățenii Republicii Moldova sunt îndemnați să evite consumul, în cantități mari, a cojilor de citrice, atât la prepararea băuturilor (ceai, limonade, vin fiert), cât și la pregătirea deserturilor (prăjituri, cozonac sau gemuri).
„Coaja acestor fructe poate conține urme (cantități mici) de pesticide autorizate, precum tiabendazolul și imazalilul, scopul fiind combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii. Totuși, consumul cu regularitate a cojii poate prezenta risc pentru sănătatea umană”, afirmă specialiștii ANSA.
Totodată, dacă sunteți consumatori activi ai citricelor, ar fi bine să țineți cont și de următoarele sfaturi:
# procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de către ANSA;
# fiți atenți la aspectul fructelor, acestea trebuie să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai și fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț;
# verificați marcajul produselor direct la raft (vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor);
# dacă aveți anumite dubii privind calitatea citricelor, solicitați de la vânzător documentele care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare (rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide);
# spălați bine citricele înainte de consum (se recomandă înmuierea acestora în apă timp de 30-60 de minute, însă dacă nu dispuneți de timpul necesar, puteți să adăugați bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10-15 minute, după care să le clătiți bine sub un jet de apă).
Republica Moldova importă anual zeci de mii de tone de citrice: lămâi, mandarine și portocale de diferite soiuri. Datele ANSA arată că în anul 2023 s-au introdus în țară peste 30 000 de tone de citrice, iar în primul semestru al anului 2024 – aproximativ 18 000 de tone.