Instituțiile de învățământ din Republica Moldova vor putea câștiga granturi de până la 36 000 de dolari, destinate susținerii inițiativelor concrete de modernizare a procesului educațional. Fondurile vor fi utilizate pentru a crea un sistem de învățământ mai modern, incluziv și adaptat nevoilor actuale.
Școlile sunt încurajate să propună inițiative, care se axează pe patru direcții prioritare:
# dezvoltarea metodelor digitale și a instrumentelor interactive, care să aducă procesul educațional mai aproape de realitățile actuale (amenajarea laboratoarelor digitale, procurarea de echipament și tehnică IT, implementarea roboticii, etc.);
# evaluarea eficientă a învățării pentru a identifica și a evalua lacunele în procesul de învățare-predare;
# suport educațional al elevilor dezavantajați, astfel încât niciun copil să nu fie lăsat în urmă;
# promovarea accesului fetelor la domeniile STEM, pentru a a sigura egalitatea de șanse.
În total, vor fi oferite 120 de granturi, fiecare în valoare de până la 36 000 de dolari. Instituțiile de învățământ pot depune individual sau împreună cu alte școli dosarul de înscriere până în data de 31 decembrie 2024.
Pentru a se înscrie, reprezentanții instituțiilor de învățământ trebuie să completeze un formular în care să ofere informații generale despre școală și să explice ideea de proiect. Toate informațiile și documentele necesare pentru aplicare pot fi accesate aici.
Ulterior, instituțiile care vor trece de prima etapă vor beneficia de instruiri, pentru a învăța cum să scrie un proiect, în care să explice cum echipamentele pe care le vor procura, se vor integra în procesul de lucru. Proiectele vor fi analizate, iar decizia finală de finanțare va fi luată până în luna mai.
Inițiativele celor 120 de școli câștigătoare vor fi implementate din noul an de învățământ.
Pentru clarificări suplimentare, școlile pot contacta echipa de suport la numărul de telefon 022 23-25-02 sau la adresa de e-mail [email protected].
Pe parcursul lunii decembrie, în fiecare zi de vineri se vor desfășura sesiuni de informare privind această oportunitate. Seminarele vor avea loc în format online, în intervalul orar 14.00-15.30. Următoarele întâlniri sunt preconizate pentru 20 și 27 decembrie. Persoanele interesate pot completa acest formular pentru a se înregistra.
Granturile vor fi oferite în cadrul Proiectul de granturi școlare în valoare de 4,32 de milioane de lei. Inițiativa se înscrie în Proiectul „Îmbunătățirea Calității Educației” (EQIP), implementat de MEC și susținut financiar de Banca Mondială, Parteneriatul Global pentru Educație și Fondul Fiduciar cu Donatori Multipli al Parteneriatului pentru Învățarea Timpurie.