Cum sursele regenerabile de energie pot contribui la eficientizarea energetică a instituțiilor publice și a gospodăriilor private

COPERTA

Lipsa unei securități energetice într-un stat poate duce la instabilitatea economică și poate influența dezvoltarea socială. Republica Moldova, având o dependență semnificativă de importuri energetice, trebuie să își diversifice sursele de energie pentru a-și asigura un viitor sustenabil. Iar investițiile în energie regenerabilă reprezintă soluția optimă pentru a reduce vulnerabilitățile energetice și a stimula creșterea economică.

În experiența sa profesională, de gestiune a peste 320 de centrale termice din instituțiile publice, Valeriu Chiciuc, consultant național în domeniul utilizării energiei termice din biocombustibili solizi, încurajează proprietarii caselor și directorii instituțiilor publice să implementeze soluții cu surse regenerabile de energie.  

„Pentru noi este important să utilizăm resursele regenerabile de energie. În primul rând energia solară, care este gratis, nepoluantă și are multe proprietăți în implementarea sistemelor solare pentru prepararea apei calde menajere și pentru producerea energiei electrice, adică instalațiile fotovoltaice. A doua sursă este potențialul de biomasă. A treia – instalațiile eoliene, care utilizează energia vântului. Și mai avem soluții prin utilizarea potențialului de biogaz, care e la început în Republica Moldova.”

Un grup de specialiști din străinătate și din Republica Moldova au efectuat analizat potențialul surselor de biocombustibil solid în fiecare regiune a țării. S-a constatat că în toate zonele există potențial pentru instalarea unor astfel de sisteme. Valeriu Chiciuc a menționat că sobele și alte sisteme ineficiente pot fi înlocuite cu centrale pe biocombustibili solizi.

„Pentru că lemnele de foc au devenit tot mai rare în regiunea de sud, o soluție ingenioasă este folosirea resturilor de la plante pentru a produce combustibil. Acest combustibil ecologic poate fi folosit în sobe speciale, care sunt mai eficiente și mai curate decât sobele tradiționale. Totodată, în funcție de zonă s-a analizat și tipul de cazan. Centralele pe biomasă sunt a doua sursă de energie, pentru acei care dețin centrale termice pe gaz.”

Moldova beneficiază de unele proiecte finanțate de parteneri pentru proiectarea și achiziționarea centralelor pe biocombustibili, cu un randament sporit, totuși în Republica Moldova au rămas peste 370 de instituții publice cu sobe, dintre care 49 – grădinițe. 

Atunci când când investim în instalarea unei centrale pe biocombustibil, investim pe termen lung, contribuind la economisirea banilor. De ce? Pentru că aceste centrale produc căldură mult mai ieftin decât sobele tradiționale. 

Valeriu Chiciuc susține că un gospodar trebuie să cunoască cum se calculează capacitatea cazanului care încălzește locuința, cum și unde trebuie amplasat acest sistem Contează și starea actuală a casei, iar încăperea specială pentru centrală trebuie să corespundă cerințelor antiincendiare și să fie bine ventilată. 

Eficientizarea energetică a locuinței începe de la proprietar. Dacă acesta are drept scop implementarea măsurilor necesare în acest sens, atunci poate obține numeroase beneficii pe termen lung. Prin investiții în izolarea termică, sisteme de încălzire eficiente și surse de energie regenerabilă, proprietarul reduce semnificativ costurile la energie, contribuie la protejarea mediului, creșterea valorii proprietății și a confortului în casă pentru întreaga familie. 

Fie că ești proprietar de locuință, meșter sau primar de localitate, în cadrul proiectului „MĂ IMPLIC”, componenta „Eficiență Energetică”, experți și specialiști dedicați au dezvoltat pentru tine un șir de materiale informative gratuite (ghiduri, pliante, broșuri) cu recomandări practice pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Aceste resurse sunt disponibile atât cetățenilor, tehnicienilor, cât și reprezentanților administrațiilor publice locale, oferind soluții clare și accesibile pentru a diminua cantitatea de resurse consumate și a spori confortul termic în orice anotimp. Toate materialele pot fi descărcate de pe acest site – www.ma-implic.md/eneff.

Campania de informare despre importanța eficienței energetice în zonele rurale din Republica Moldova este implementată prin intermediul proiectului „MĂ IMPLIC” de către Skat Consulting și Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), cu sprijinul Guvernului Elvețian.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente