Pe măsură ce internetul oferă tot mai multe oportunități pentru copii, riscurile asociate devin din ce în ce mai evidente: pierderea confidențialității, expunerea la conținut nepotrivit, interacțiuni periculoase sau chiar exploatarea online. Subiectul cyberbullyingului, o problemă în creștere în mediul digital, este abordat în cadrul campaniei naționale „Împreună fără bullying!”, o inițiativă menită să aducă soluții concrete pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen, atât în școli, cât și online.
Veronica Maevschi, Directoare Program Copii în cadrul Centrului Internațional La Strada, activează de peste 7 ani în sprijinul protecției copiilor. De-a lungul carierei sale, a jucat un rol important în dezvoltarea inițiativelor care promovează un mediu sigur pentru cei mici. În acest interviu, Veronica vorbește despre activitățile și proiectele organizației La Strada, cu un accent special pe protejarea copiilor împotriva abuzurilor și exploatării, dar și despre acest fenomen tot mai actual: cyberbullyingul. Specialista împărtășește perspective valoroase despre cum putem contribui la crearea unui spațiu digital sigur pentru copii și la construirea unei comunități care pune pe primul loc protecția și bunăstarea acestora.
Cum ajută Centrul „La Strada” copiii să navigheze în siguranță în mediul online?
„La Strada” se concentrează pe educația digitală și pe protejarea copiilor împotriva pericolelor din spațiul virtual. În cadrul organizației, derulăm programe dedicate conștientizării, instruirii și sprijinului pentru copii, părinți și profesori, astfel încât aceștia să poată recunoaște și preveni riscurile.
Centrul La Strada gestionează platforma www.siguronline.md, care este o sursă importantă de informare și suport pentru copii, părinți și cadre didactice. De asemenea, copiii care se confruntă cu situații riscante în mediul online, pot cere ajutor pe această platformă, care integrează posibilitatea de a discuta prin chat cu un consilier. Cazurile de abuz sexual în mediul online sunt asistate de Echipa de Asistență a Copilului, formată dintr-un psiholog și avocat, care asistă copiii victime pe tot parcursul procesului penal.
Cum pot școlile proteja elevii de pericolele online și integra educația digitală în curriculum?
În octombrie 2022, Ministerul Educației și Cercetării a aprobat Standardele pentru protecția și siguranța copiilor online, obligatorii pentru instituțiile de învățământ. Aceste standarde stabilesc măsuri esențiale pentru promovarea siguranței online, crearea unui mediu protejat și instruirea cadrelor didactice, părinților și elevilor.
Educația digitală ar trebui să fie integrată în curriculum printr-o abordare transversală, nu doar la ore izolate. Subiectele legate de siguranța online pot fi incluse în discipline precum educația civică, informatica, literatura sau științele reale. Astfel, elevii pot învăța să recunoască riscurile digitale și să adopte comportamente responsabile în mediul virtual, în timp ce cadrele didactice și părinții devin parteneri activi în acest proces.
Ce rol joacă cadrele didactice în prevenirea și gestionarea cazurilor de hărțuire sau exploatare online?
Cadrele didactice joacă un rol-cheie în promovarea utilizării sigure a internetului, ajutând elevii să înțeleagă riscurile și să prevină problemele. Observând comportamentul elevilor, profesorii pot identifica și gestiona situații online, sprijinindu-i prin relații de încredere.
Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care copiii și părinții le fac în utilizarea internetului și a rețelelor sociale?
Cele mai frecvente omiteri pe care le fac copiii și părinții în utilizarea internetului și a rețelelor sociale includ lipsa setărilor de confidențialitate, ceea ce expune informațiile personale ale copiilor la riscuri de hărțuire sau furt de identitate. Un alt aspect este lipsa unei comunicări deschise între părinți și copii despre activitățile online, ceea ce poate duce la izolare sau la absența solicitării ajutorului în caz de situații riscante online. În plus, mulți părinți presupun că copiii lor sunt în siguranță online fără a se informa de interacțiunile acestora în mediul digital.
Ce soluții tehnologice (filtre, aplicații de monitorizare etc.) considerați că sunt cele mai eficiente pentru protejarea copiilor online?
Cea mai importantă măsură de asigurare a protecției copiilor online este prevenirea prin informarea și educarea copiilor în navigarea în siguranță și responsabilă pe internet, care desigur ar fi bine să fie complimentată cu soluții tehnologice ca filtre de conținut, programe de control parental, aplicații de protecție a datelor personale, aplicații educaționale despre siguranța online, care ajută la prevenirea expunerii la conținut dăunător și la comportamente riscante.
Care sunt regulile esențiale pentru siguranța online a copiilor și cum pot părinții și profesorii să intervină în cazul unor experiențe negative?
Pentru a fi în siguranță online, copiii ar trebui să respecte câteva reguli de bază:
# nu împărtăși date personale, cum ar fi adresa, numărul de telefon sau școala la care învață.
# folosește setările de confidențialitate pentru a controla cine are acces la informațiile și postările tale.
#postează fotografii cu grijă, evitând imagini care ar putea dezvălui prea multe detalii despre tine.
# fii atent cu cine comunici și anunță un adult de încredere dacă intenționezi să întâlnești pe cineva cunoscut online, alegând întotdeauna un loc public.
Concluzii
Legislația din Moldova a făcut progrese importante în protecția copiilor în mediul online, dar există încă unele lacune care trebuie abordate. Există norme care reglementează combaterea abuzului sexual online, dar implementarea și aplicarea acestor legi nu sunt întotdeauna suficiente pentru a răspunde rapid la riscurile în continuă schimbare. Siguranța online a copiilor este prioritară pentru noi. Prin campanii, resurse educaționale, colaborări cu școli și parteneriate, promovăm o cultură digitală sănătoasă și responsabilă.
***
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bullyingul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului. E unul dintre cei mai mari factori care duc la escaladarea episoadelor depresive.
Campania națională „Împreună, fără bullying!”, destinată pentru combaterea și prevenirea fenomenului de bullying este inițiată de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) și Ministerul Educației și Cercetării, cu sprijinul financiar al Liechtenstein Development Service.