Vei scrie pentru prima dată o teză semestrială? Tot ce trebuie să știi despre testele din liceu

elevi examen bac
Foto:POL EMILE / SIPA

Dacă ești în primul an de liceu, probabil, ai tot auzit vorbindu-se despre „teză”. Mai ales acum, când se apropie sfârșitul primului semestru. Pentru că e o noutate pentru cei care au pășit în clasa a X-a, s-ar putea să te îngrijoreze. În cele ce urmează, îți vom explica, de la A la Z, care e faza cu tezele, pentru a te asigura că cunoști toate detaliile importante.

Ce este o teză semestrială și când se organizează

Teza semestrială reprezintă un test final, la o disciplină, pe care o susțin elevii de liceu, inclusiv cei care învață la colegii sau centre de excelență. Conform regulamentului, trebuie să scrii câte o teză la trei materii, la fiecare final de semestru (excepție semestrul doi din clasa a XII-a). 

Pentru a îndeplini testul, ai la dispoziție două ore academice sau 90 de minute. Între două teze vei avea cel puțin două zile libere. De asemenea,  este interzis să fie organizate două teze sau alte probe de evaluare sumativă în aceeași zi.

Tezele semestriale se organizează în ultimele două săptămâni ale fiecărui semestrului. Într-un an sunt două sesiuni: de iarnă și de vară. Așadar, pe durata unui an școlar, susții șase teze. În 2024/2025, sesiunile sunt organizate, după următorul program:
# sesiunea de iarnă, în perioada 9-20 decembrie 2024;
# sesiunea de vară, în perioada 12-23 mai 2025.

În municipiul Chișinău, se vor desfășura între 9 și 18 decembrie 2024, reducând astfel perioada cu două zile față de calendarul stabilit la nivel național.

Sesiunile se organizează în liceul în care înveți.

De ce este importantă nota de la teză

La teză, ca în cazul altor evaluări, primești o notă. Totuși, diferența constă în faptul că reușita de la teză valorează 50 % din nota ta semestrială la disciplină.

Media semestrială la materiile cu teze se calculează astfel:
# se determină media notelor curente;
# se adună media curentă cu nota de la teză;
# se împarte la doi.

Exemplu: media notelor pe care le-ai obținut în acest semestru la chimie este 8,50. La teză primești 10. Nota ta finală la chimie pentru acest semestru va fi: (8,50 + 10)/2 = 9,25.

La ce discipline se susțin tezele semestriale

În fiecare an, Ministerul Educației și Cercetării stabilește pentru fiecare profil de studiu disciplinele la care vei susține tezele. Școlile nu au voie să organizeze alte teze decât cele stabilite de minister. În funcție de planul cadru după care se orientează școala ta, sunt selectate disciplinele pentru teze.

În unele licee, se susțin teze la diverse materii, inclusiv la cele care nu sunt specifice profilului tău. Acestea se schimbă în fiecare semestru. Excepție fac doar matematica (pentru profilul real) și istoria românilor și universală (pentru profilul umanist), care sunt în fiecare semestru.

Altele instituții urmează următoarea regulă – două dintre teze sunt la disciplinele obligatorii de bacalaureat, care alternează în fiecare semestru:
# limba și literatura română;
# limba străină I;
# matematica (profil real);
# istoria românilor și universală (profil umanist);
# proba de profil.

A treia teză o poți susține la orice disciplină îți dorești:
# profil real – fizic, chimie, biologie, informatică, istoria românilor și universală, geografie, matematică (pentru cl. a XI cu instruire în limba rusă), limba străină I (pentru cl. a XII-a), limba și literatura ucraineană/găgăuză/bulgară;
# profil umanist – istoria românilor şi universală (pentru cl. a XI cu instruire în limba rusă), Limba și literatura rusă, limba și literatura ucraineană/găgăuză/bulgară,  limba străină I (pentru cl. a XII-a), limba străină II (pentru cl. XI, XII), literatura universală (pentru cl. XI, XII), matematică, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie;
# profilurile arte și sport – matematică, fizică, chimie, biologie, informatică, istoria românilor și universală, geografie și limba și literatura rusă. 

Materia poate fi aleasă prin completarea unei cereri în luna octombrie.

Cum sunt repartizate disciplinele de teză, în funcție de planul pe care îl urmează școala ta, vezi în documentul de mai jos.

Cum are loc admiterea la teze

Pentru a putea fi admis(ă) la o teză, trebuie să ai o medie a notelor la curente mai mare sau egală cu „5”. Dacă ai obținut o medie între „1″ și „4″ trebuie să susții mai întâi examenele de corigență. Pentru a trece examenele de corigență, vei avea cel puțin câte două probe scrise la  materie. Subiectele de la examene vor fi din toată disciplina studiată pe parcursul semestrului. 

CItește în acest articol când poți deveni corigent(ă) sau repetent(ă) la școală.

Cum poți fi eliberat(ă) de la teză

Sunt câteva cazuri în care poți obține „10” din oficiu și, respectiv, ești eliberat(ă) de la teză:
# dacă deții o diplomă de gradul I, II, III la olimpiadele republicane și internaționale la disciplina dată în anul de studii curent;
# dacă deții un certificat de competență lingvistică egală sau superioară nivelului B2 (C1 pentru candidații din clasele bilingve) – eliberarea se va face la ultima sesiune de teză la disciplina Limba străină;
# dacă deții un certificat de competențe specifice domeniului informatici – eliberarea se va face la ultima sesiune de teză la disciplina Informatică.

Ce poți lua cu tine în sala de examinare

La teză trebuie să ai cu tine un pix sau două cu cerneală albastră. Suplimentar, la proba de geografie, poți avea atlase geografice şcolare, iar la probele de matematică şi de fizică – creion simplu, riglă și radieră. 

Pe lângă test, primești și un maculator, sub formă de foi A4, care va fi repartizat înainte de începutul probei. Maculatorul trebuie semnat cu numele și prenumele tău și predat odată cu testul. 

Nu e voie să ai tabele, manuale, dicţionare, ceruză, notiţe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, ceas, staţii de emisie-recepţie a informaţiei, alte dispozitive electronice sau alte surse de informare.

Cine verifică tezele

Tezele sunt verificate în liceul în care înveți, de către profesorul care îți predă disciplina la care o scrii. Tot el este cel care elaborează teza semestrială. 

Evaluarea se face în cel mult două zile după ce o susții, iar corectarea are loc conform unui barem stabilit de Comisia metodică din școală. Pe parcursul a cinci zile din data susținerii tezei, la o oră, profesorul trebuie să analizeze cu tine și colegii tăi rezultatele. De asemenea, trebuie să le înscrie în catalogul școlar.

Toate testele se păstrează trei ani în instituția de învățământ. Poți cere atât tu, cât și părinții tăi, să vă uiați peste ea, în prezenţa profesorului care predă disciplina de studii respectivă şi/sau care a acordat nota.  

Ce se întâmplă dacă lipsești de la teză sau nu promovezi

Se poate întâmpla să nu poți fi prezent(ă) la susținerea unei teze. Nu îți fă griji, pentru că în astfel de situații există o soluție. Poți susţine teza semestrială, până la următoarea sesiune, conform unui orar stabilit de instituția de învățământ:
# pentru tezele din sesiunea de iarnă până la sesiunea de vară;
# pentru tezele din sesiunea de vară până la 1 septembrie a anului în curs.

Similar este și în cazul în care obții o notă mai mică de „5”. Media ta la materia la care nu ai promovat teza, va fi calculată doar după ce o susții din nou și primești o notă mai mare sau egală cu „5”. 

Este important să știi că nu ai voie să copiezi, pentru că vei fi eliminat(ă) din sală și  vei susține teza repetat. În cazul în care obții o notă semestrială mai mică decât „5” la o disciplină, situația ta școlară nu va fi încheiată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente