În stânga Nistrului a fost instituită stare de urgență economică. Decizia a fost luată vineri, 6 decembrie, de către așa-zisul Consiliu de Securitate din regiune. Acesta a invocat „incertitudine privind aprovizionarea cu gaze naturale” după 1 ianuarie, când expiră acordul de tranzit a gazului rusesc prin Ucraina.
UPDATE (9 decembrie, ora 16.50): Vladimir Krasnoselski, așa-numitul lider nerecunoscut de la Tiraspol, a semnat decretul privind instituirea stării de urgență economice în regiunea transnistreană timp de 30 de zile.
În cazul întreruperii alimentării cu gaz, Centrala de la Cuciurgan va utiliza rezervele de cărbuni. Acestea, însă, vor face posibilă satisfacerea nevoilor umanitare în materie de energie electrică timp de aproximativ 50 de zile, se arată pe pagina web a așa-numitului șef al regiunii.
„Este vorba despre furnizarea de energie electrică pentru locuințe, instituții sociale, precum și pentru întreprinderile care produc produse alimentare și organizațiile care asigură buna funcționare a vieții cetățenilor”, a menționat Serghei Obolonik, așa numitul viceprim-ministrul al Tiraspolului.
Contractul de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina expiră pe 1 ianuarie 2025. După deplasarea sa în Rusia, Victor Parlicov a declarat că furnizarea de gaze naturale către regiunea transnistreană rămâne în discuție.
Centrala electrică de la Cuciurgan (controlată de Moscova) este furnizorul principal de energie electrică al malului drept al Nistrului, asigurând 60-80 % din necesarul de consum. Energia electrică relativ ieftină este produsă cu gaze rusești pentru care regiunea separatistă nu plătește nimic, ceea ce-i permite să supraviețuiască.
Pentru a ajunge în Stânga Nistrului, gazul rusesc trece prin mai multe „filtre”, unul fiind chiar Ucraina. Kievul, contractual, este responsabil să asigure acest tranzit până la sfârșitul anului 2024. Despre nesemnarea unui contract nou cu statul care o bombardează Ucraina a anunțat încă din anul 2023. Atunci, Kievul spunea că va respecta cerințele pe care și le-a asumat și nu va „închide robinetul” mai devreme de 1 ianuarie 2025, pentru a asigura cu gaz țările partenere care aveau nevoie de el.
Expertul asociat în domeniul energetic al comunității WatchDog, Eugen Muravschi, spune că Rusia poate livra gaz în Stânga Nistrului prin intermediul TurkStream. Totuși, Gazprom trebuia să modifice contractul și să pună pe roate anumite procese din timp, lucru pe care nu l-a făcut.
Eugen Muravschi spune că, prin sistarea livrărilor de gaze în Stânga Nistrului, Rusia vrea să destabilizeze situația din Republica Moldova. Acest lucru va oferi teren partidelor proruse la parlamentarele din vară.
Mai multe detalii citește în materialul „Moscova este gata să își asume o criză umanitară în Stânga Nistrului? Ce poate face Chișinăul”.