Cum ne afectează viața cotidiană schimbările climatice și care sunt recomandările specialiștilor pentru a folosi energia rațional

Vica Diavor Coperta

În urma schimbărilor climatice și a emisiilor foarte mari de carbon, viața noastră este puternic afectată. Conform ultimelor studii s-a dovedit că 38% din emisiile de dioxid de carbon, aparțin sectoarelor de construcții, iar în Republica Moldova cea mai mare cantitate de CO₂ se elimină prin sectorul energetic, adică în urma întreținerilor locuințelor noastre, prin sectorul transporturilor, dar și din cauza unei gestionări necorespunzătoare a deșeurilor.  

Comparativ cu UE, aproape 40 % din energia produsă în Republica Moldova este folosită irațional în multe locuințe, care nu sunt izolate corespunzător. Acest fapt dăunează mediului în care trăim și contribuie la poluarea naturii. Însă mulți gospodari din satele Moldovei nu știu care sunt riscurile și consecințele generate de consumul excesiv de energie. 

În baza experienței sale profesionale, Vica Diavor, coordonatoare de proiecte în cadrul „EcoVisio”, susține că deținătorii de sobe, cel mai des, le exploatează timp de zeci de ani, fără a efectua verificări periodice, deși sistemul de încălzire nu mai este eficient energetic. Totodată experta a menționat că unii proprietari exploatează sobele în mod greșit, arzând deșeuri, fără a înțelege ce se poate întâmpla în astfel de situații. 

„Arderea deșeurilor în sobe este o practică toxică, periculoasă pentru sănătatea umană, în primul rând. Iar în al doilea rând, deșeurile pe care le ardeți nu prea au un randament energetic mare și vă pot bloc pur și simplu căile de aerisire ale sobei, iar pe termen lung pot aduce pagube mult mai mari decât dacă ați cumpăra un metru ster de lemn de calitate înaltă. Mai există oameni care fie au geamuri vechi, fie nu sunt eficiente energetic, fie își montează geamuri noi, neținând cont de eficiența energetică a acestor geamuri. Adică, practic, au cheltuit un ban, au schimbat geamurile, sunt noi și frumoase, dar pe acolo se pierde toată căldura.”

Variațiile climatice pot pune presiune pe sistemele noastre de încălzire și răcire. Experta susține că pentru a reduce impactul acestor schimbări și a optimiza consumul de energie, tot mai mulți oameni optează pentru case pasive. Aceste locuințe, construite cu materiale și tehnologii inovatoare, sunt proiectate special pentru a fi cât mai eficiente energetic. 

„Sunt case care au o izolație termică de calitate foarte înaltă, care nu o să permită pierderea de căldură prin pereți, fundație sau planșeul casei. Au geamuri eficiente energetic și există standarde care spun exact care trebuie să fie acest nivel de energie într-o casă. De asemenea, casa pasivă are aerisire, ventilare cu recuperare de căldură, deci, practic, nu mai este o ventilare simplă mecanică prin care ai deschis ușa și atunci se pierde toată căldura. Este un sistem controlat de aerisire, care te ajută să ai întotdeauna aer proaspăt în casă, dar să nu ai pierderi foarte mari de energie.” 

O locuință poate deveni eficientă energetic și prin plantarea corectă a copacilor și arbuștilor în jurul casei, care reprezintă una dintre cele mai ieftine și rentabile metode de eficientizare energetică. Iar prin simpla izolare a mansardei și a pereților putem reduce semnificativ consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră. 

Ignorarea eficienței energetice nu este doar o problemă de mediu, ci și o amenințare la adresa bunăstării noastre financiare. În loc să achităm iarna câte 10 000 de lei lunar pentru căldură, îi putem investi în izolarea termică a pereților sau schimbarea geamurilor, pentru ca iarna următoare facturile pe căldură să se reducă la 2 000 de lei. 

Activitățile umane sunt principala cauză a creșterii emisiilor de CO₂. Pentru a inversa această tendință, este important să acționăm la toate nivelurile, adoptând un stil de viață cât mai eficient și promovând soluții inovatoare pentru reducerea consumului irațional de energie.

Fie că ești proprietar de locuință, meșter sau primar de localitate, în cadrul proiectului „MĂ IMPLIC”, componenta „Eficiență Energetică”, experți și specialiști dedicați au dezvoltat pentru tine un șir de materiale informative gratuite (ghiduri, pliante, broșuri) cu recomandări practice pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Aceste resurse sunt disponibile atât cetățenilor, tehnicienilor, cât și reprezentanților administrațiilor publice locale, oferind soluții clare și accesibile pentru a diminua cantitatea de resurse consumate și a spori confortul termic în orice anotimp. Toate materialele pot fi descărcate de pe acest site.

Campania de informare despre importanța eficienței energetice în zonele rurale din Republica Moldova este implementată prin intermediul proiectului „MĂ IMPLIC” de către Skat Consulting și Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), cu sprijinul Guvernului Elvețian.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente