(video) Cum poți transforma o casă bătrânească într-o locuință eficientă energetic? Află povestea familiei Roșulschi

Coperta_ Roșulschi_cahul_1

Laura Roșulschi, din satul Colibași, raionul Cahul, împreună cu familia, s-a mutat acum un an într-o casă veche, moștenită de la bunicii soțului. Atât pereții, cât și podul erau construite din lut. Ușa principală nu se închidea bine, iar de multe ori descopereau că rămânea deschisă, ceea ce permitea căldurii să iasă din locuință. Podul era subțire, iar din cauza lipsei izolației termice, căldura urca în sus și  astfel se pierdea aproximativ 30 % din energie. Cu pași mici, cuplul a decis să implementeze soluții eficiente, care să le transforme locuința și să-i ajute să economisească iarna căldura.

„Ușa nu se închidea bine, iar căldura ieșea din casă. În plus, podul, realizat din materiale subțiri și fără izolație, permitea pierderea unei cantități semnificative de căldură, iar rezultatul era o temperatură instabilă în interior și facturi mari la încălzire”, povestește Laura Roșulschi.

Cu ajutorul unui inginer specializat, familia a analizat necesitățile și a decis să demareze primele lucrări pentru îmbunătățirea eficienței energetice a casei. Astfel, au început cu înlocuirea ușii din lemn vechi cu una din PVC, care asigură o etanșare mult mai bună și previne pierderile de căldură. În plus, pentru a îmbunătăți izolarea termică a locuinței, au optat pentru acoperirea planșeului de pod cu vată minerală, un material eficient și durabil, care ajută la menținerea temperaturii constante în interiorul casei și la reducerea pierderilor de căldură. Aceste intervenții au fost primii pași importanți în transformarea casei într-un cămin mult mai eficient, care păstrează căldura în interior.

„Ne încălzim casa atât cu ajutorul sobei, cât și cu gaz. Când soba nu funcționa în bucătărie, foloseam caloriferele pentru încălzire. Până nu demult primeam facturi uriașe la gaz și consumam destul de multe lemne. Dar acum sperăm să consumăm mai puține lemne, iar facturile să fie mai mici.”

Familia Roșulschi nu se oprește aici. Urmează să schimbe ferestrele din bucătărie și baie și să izoleze exteriorul casei pentru o eficiență energetică sporită.

„Sperăm că, după toate aceste lucrări, căminul nostru va deveni nu doar mai eficient, ci și mai confortabil pentru întreaga familie. Ne dorim să trăim într-un mediu mai cald și mai plăcut, unde fiecare colț al casei să fie optimizat pentru nevoile noastre.”

Fie că ești proprietar de locuință, meșter sau primar de localitate, în cadrul proiectului „MĂ IMPLIC”, componenta „Eficiență Energetică”, experți și specialiști dedicați au dezvoltat pentru tine un șir de materiale informative gratuite (ghiduri, pliante, broșuri) cu recomandări practice pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Aceste resurse sunt disponibile atât cetățenilor, tehnicienilor, cât și reprezentanților administrațiilor publice locale, oferind soluții clare și accesibile pentru a diminua cantitatea de resurse consumate și a spori confortul termic în orice anotimp. Toate materialele pot fi descărcate de pe acest site – www.ma-implic.md/eneff

Campania de informare despre importanța eficienței energetice în zonele rurale din Republica Moldova este implementată prin intermediul proiectului „MĂ IMPLIC” de către Skat Consulting și Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), cu sprijinul Guvernului Elvețian.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente