„Agentul fericirii” a încununat ceremonia de închidere a Festivalului Moldox, ediția a 9-a

DSC_8240

În perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2024, Chișinăul a devenit capitala filmului documentar, găzduind cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional Moldox. Cu 27 de documentare din întreaga lume, evenimentul a transformat cinematograful Cineplex Loteanu într-o veritabilă platformă de dialog social și reflecție asupra valorilor democratice, libertății de exprimare și diversității culturale.

Sub tema principală Democrația, festivalul a adus în prim-plan povești emoționante despre drepturile omului, egalitatea de gen și viața comunităților marginalizate. De la deschiderea cu premiera documentarului moldovenesc „Umbra Războiului” până la închiderea cu un film produs în Bhutan, „Agentul Fericirii”, fiecare zi a Festivalului a oferit publicului ocazia de a explora lumi complexe, alături de regizori, activiști și lideri de opinie.

Ediția din acest an a marcat o creștere impresionantă a participării a peste 1500 de spectatori, dar și a contribuției industriei cinematografice locale. Cu un accent special pe talentul moldovenesc, Moldox a prezentat opt producții autohtone, a găzduit și s-a alăturat evenimentelor dedicate profesioniștilor din industrie, cum ar fi CinemaHora 2024. Aceste inițiative au demonstrat potențialul Moldovei de a deveni un hub cinematografic regional.

Moldox Festival a adus împreună 25 de invitați internaționali, experți în cinematografie din Suedia, România, Buglaria, România, Ucraina, Elveția etc., care au participat la evenimente de industrie, peste 22 de sesiuni de întrebări și răspunsuri, cinci paneluri de discuții publice moderate de scriitorul Vasile Ernu și evenimente culturale speciale în locații emblematice din Chișinău.

Moldox 2024 a fost mai mult decât un festival – a fost o celebrare a solidarității prin film, o rețea vibrantă de idei și o sursă de inspirație pentru toți cei care cred în puterea artei de a transforma societatea. Moldox a însemnat un mix între proiecții de documentare și ateliere de creare a filmului pentru încurajarea noilor regizori de documentare din Moldova. În cadrul atelierelor de documentare Moldox Lab, au fost organizate și 5 evenimente de industrie (masterclass-uri și discuții publice), la care au avut acces atât specialiștii din industria cinematografică, cât și publicul larg. 

În ultima zi a Festivalului au fost proiectate 8 scurtmetraje filmate, editate și regizate de participanții atelierelor Moldox Lab (Interaction, Exploration, Intersections) într-un timp record de 7 zile. Cinci dintre proiecte de documentarele dezvoltate în cadrul Inspiration Moldox Lab, abordând subiectele migrației, egalității de gen și viața comunităților marginalizate, au primit distincții speciale din partea partenerilor internaționali, care le vor permite să-și ducă la bun sfârșit documentarele și să le prezinte ulterior la festivaluri de film din Europa.

Participanții atelierului Inspiration Workshop Moldox Lab au fost desemnați cu premii prestigioase după cum urmează:
# Mențiune International Film Festival and Forum on Human Rights of Geneva Special Mention pentru documentarul „ID – MD (Identity Moldova)” de Natalia Sergheev:
# Premiul One World Romania Award – Civil Society Pitch 2026 observer pentru documentarul „The market is closed” de Arcadie Botnaru;
# Premiul One World Romania Award – Civil Society Pitch 2026 full participation pentru documentarul „RugumRugum (ChewingChewing)” de Steliana Rudco & Iurie Gandrabura;
# Premiul Balkan Documentary Center Award pentru documentarul „The infinite ramp” de Denis Bartenev;
# Premiul Balkan Documentary Center Award pentru documentarul „The market is closed” de Arcadie Botnaru;
# Premiul Pitch the Doc Award pentru documentarul „The market is closed” de Arcadie Botnaru;
# Premiul Pitch the Doc Recognition pentru documentarul „When Sky Was High” de Veaceslav Cebotari;
# Premiul Thessaloniki International Documentary Festival Award pentru documentarul „RugumRugum (ChewingChewing)” de Steliana Rudco & Iurie Gandrabura;
# Premiul International Film Festival and Forum on Human Rights of Geneva Special Mention pentru documentarul „ID – MD (Identity Moldova)” de Natalia Sergheev.

Ne bucurăm să vedem cum Moldox continuă să crească, de la această ediție deja în Chișinău, inspirând dialoguri critice și oferind un spațiu de exprimare pentru voci diverse. Mulțumim tuturor partenerilor, invitaților, voluntarilor și, mai ales, publicului pentru că ați fost alături de noi.

Vă așteptăm la ediția a 10-a Moldox, în 2025, la Chișinău!

Pentru detalii și fotografii de la festival, accesați www.moldoxfestival.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente