Accidentul vascular cerebral (AVC) necesită o intervenție medicală complexă și coordonată pentru a salva viața pacienților. În acest video, șefa Secției neurourgențe și terapie intensivă Stroke (AVC) de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” (INN), Olesea Odainic, explică etapele esențiale de tratament oferite în cadrul centrului multidisciplinar de AVC. Aflați cum sunt îngrijiți pacienții cu AVC în cadrul acestui centru.
Pacienții din municipiul Chișinău, raioanele Ialoveni și Anenii Noi sunt aduși la centrul multidisciplinar de AVC din cadrul INN pentru diagnosticare și stabilirea tratamentului. La sosirea pacientului, acesta este evaluat de către o echipă bine pregătită, formată din neurolog, neurochirurg și alți specialiști. Sunt efectuate imediat scanarea tomografică și analizele necesare pentru a decide tratamentul corect.
Dacă pacientul este eligibil, fiind adus în primele 4,5 ore de la debutul simptomelor, se poate iniția tromboliza – o metodă terapeutică, medicamentoasă, aplicată în cazul AVC-ului ischemic, prin care cheagul de sânge care blochează alimentarea creierului cu oxigen este dizolvat. În cazul în care timpul depășește „intervalul de aur” de 4,5 ore, are loc intervenția neurochirurgului, prin efectuarea procedurii de trombextracție sau a procedurilor combinate de revascularizare (tromboliză urmată de trombextracție). Trombextracția reprezintă o procedură prin care cheagul care blochează vasul de sânge din creier este extras în mod chirurgical minim invaziv.
Apelați de urgență la 112 dacă suspectați un AVC: asimetrie facială, dificultăți de vorbire sau căderea unui braț. Fiecare minut contează pentru salvarea vieții și a funcțiilor cerebrale!