Proteste masive au izbucnit în mai multe orașe din România ca reacție la rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale în care Călin Georgescu a obținut cel mai mare număr de voturi. Mii de tineri s-au adunat pentru a-și exprima opoziția față de viziunea autoritară a acestuia, considerându-l un pericol pentru democrație și pentru drepturile fundamentale ale cetățenilor, cum ar fi accesul la avort, egalitatea de gen și valorile europene. Protestele au loc în orașe precum București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Brașov și Constanța, iar protestatarii scandează: „Nu votați un dictator/ Tinerii vă cer în cor!”.
„Vrem progres/ Nu regres”
Protestele au început luni seara în Piața Universității din București, iar marți au ajuns și în Piața Libertății din Timișoara, un loc emblematic pentru mișcările prodemocratice. Mobilizarea s-a făcut rapid, prin intermediul rețelelor sociale, iar în fiecare seară, numărul participanților a crescut. Mesajele afișate pe pancarte precum „Vrem progres, nu regres” sau „România, trezește-te!” reflectă temerile tinerilor legate de o întoarcere spre regimuri autoritare și izolaționiste.
Protestatarii cer ca România să își mențină parcursul european, să protejeze libertățile fundamentale și să respingă orice politică bazată pe autoritarism sau extremism. Participanții au acuzat retorica lui Călin Georgescu, candidatul care a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale din România, de a promova valori care contravin drepturilor omului și principiilor democratice. „Vrem o țară în care femeile să aibă dreptul la avort și naștere prin cezariană, bărbații să nu fie luați cu japca la armată și să rămânem fideli valorilor europene. Părinții noștri pentru asta au luptat acum 30 de ani. Au vrut ca noi să avem libertate și să trăim într-o țară democratică”, a declarat Vlad, unul dintre protestatarii de la Timișoara.
Proteste în centrele universitare
Mișcarea tinerilor este de fapt un manifest proeuropean. Organizatorii au declarat că protestele nu sunt pentru a susține un anumit candidat ci pentru a arăta nemulțumirea tinerilor în legătură cu declarațiile controversate ale candidatului care ar putea ajunge la conducerea țării. Scopul acestora este de a convinge opinia publică că își doresc în continuare un parcurs european pentru România. „Această mișcare este inițiată de tinerii care doresc să-și facă vocea auzită, cei care sunt pro-UE, prodemocrație și care resping mesajele populiste. Noi încercăm să creștem nivelul de conștientizare în societate cu privire la pericolele extremismului”, susține Paul, organizator al manifestului proeuropean la Timișoara.
Pe lângă București și Timișoara, tinerii au protestat și la Iași, Cluj-Napoca, Craiova, Brașov și Constanța. Cifra protestatarilor ajunge la câteva mii, iar aceștia susțin că vor continua să manifesteze. „Vom ieși în stradă până când vocea noastră va fi auzită. Nu vrem ca la conducerea țării noastre să fie un om care îl admiră pe Putin, crede că sunt microcipuri în peturile de la suc și spune că locul femeii este la cratiță”, a adăugat Ana Maria, protestatară la Timișoara.
Context
Pe 24 noiembrie a avut loc turul I al alegerilor prezidențiale din România. În urma afișării rezultatelor mai mulți români au fost șocați de rezultatul obținut de Călin Georgescu, candidat independent. Deși sondajele de opinie îl arătau pe acesta la urma clasamentului, el a obținut cele mai multe dintre voturile alegătorilor reușind astfel să câștige turul I și să se califice în turul II, precedat de Elena Lasconi, candidata USR.
În acest articol am explicat de ce este Călin Georgescu un candidat controversat și de ce îi sunt atribuite calificativele „pro-rus”, „anti-occident”, anti-UE”, „anti-NATO”, „un admirator al lui Vladimir Putin, Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu”. Așadar, nemulțumirea tinerilor care protestează vine în urma mai multor declarații făcute de Georgescu de-a lungul ultimilor ani.