Unele dintre cele mai de succes afaceri din lume au pornit dintr-un garaj, dar nu despre ele vei afla în acest articol. Acum vei afla cum a luat naștere start-upul local Decebal, fondat de trei tineri ambițioși: Bogdan, Dan și Laurențiu. Ei au început de la un hackathon, nu de la unul oarecare, dar de la cel mai mare hackathon din Republica Moldova – GigaHack. Prea banal vei spune, dar nu e chiar așa. Știi de ce? Pentru că ei deja dezvoltau propriile lor start-upuri în cadrul programului XY Accelerator și chiar aveau un flux de vânzări constant, doar că erau două echipe diferite, iar hackathonul i-a contopit în una singură.
Dacă ar fi să ne gândim la câteva lucruri pe care le au în comun persoanele care se avântă în astfel de aventuri atunci cu siguranță este curiozitatea, pasiunea pentru tehnologii.
La început a fost acceleratorul, apoi hackathonul
Bogdan, Dan și Laurențiu s-au cunoscut la acceleratorul de start-upuri – XY Accelerator, program care este organizat de două ori pe an pentru start-upurile tehnologice. Bogdan a început acceleratorul pentru a dezvolta un marketplace de haine, după o perioadă a schimbat direcția și început să lucreze la un marketplace de echipament pentru drumeții. În toată această perioadă a schimbat și cofondatorii de două ori, iar într-un final a rămas singur. Atunci a înțeles că e foarte dificil să lansezi un start-up fără o echipă, chiar și așa, nu a renunțat și chiar a organizat o drumeție în munții Hășmaș pentru comunitatea de start-upuri și IT din Moldova. La rândul lor, Dan și Laurențiu dezvoltau o platformă care unește meșterii cu persoanele care au nevoie de reparații. Au ajuns la etapa în care aveau vânzări, dar bateriile se descărcau încet și nici domeniul pe care l-au ales nu le provoca prea mult interes. Ambele echipe au participat la TechVillage, evenimentul care reunește start-upuri și investitori din Europa în unul dintre cele mai frumoase sate din Moldova – Butuceni, Orheiul Vechi. Au călătorit în același automobil, au dormit în aceeași cameră și atunci pentru prima dată a apărut ideea că ar putea forma o echipă, dar nimeni nu i-a dat prea mare importanță.
Flacăra s-a aprins când GigaHack a început să publice provocările pe site. După cum am menționat, GigaHack este cel mai mare hackathon din Republica Moldova, toți pasionații de tehnologii ajung acolo. Astfel, curiozitatea celor trei prieteni i-a făcut să analizeze provocările, iar atenția s-a oprit la cea de la Sirius.expert. Astfel, au ajuns să dezvolte împreună un produs timp de două zile și au câștigat acel challenge. Hackathonul a trecut, dar băieții continuau să mai lucreze la produsul pe care l-au dezvoltat. Totul a durat până la un moment dat, când au realizat că rezolvarea problemei optimizării workflow-ului extracției de date este mai interesant pentru ei decât afacerile pe care le dezvoltau. Și așa a început aventura Decebal. Chiar și la Demo Day, evenimentul de închidere a programului XY Accelerator, au prezentat deja nouă idee și au atras atenția investitorilor, chiar imediat după evenimentul online au avut o discuție cu unul dintre investitorii care au participat.
Ce este Decebal?
Decebal este o soluție AI de procesare a documentelor care ajută companiile să simplifice workflow-ul. După o analiză detaliată, echipa a înțeles că aproape fiecare companie procesează documente, proces care necesită mai mult timp. Au cercetat competiția și au realizat că produsul dezvoltat la hackathon este mult mai rapid și mai calitativ decât ce exista deja pe piață. Acum, scopul lor e să cunoască cât mai mulți fondatori de start-upuri, în special start-upuri Fintech, pentru a realiza cât mai multe interviuri. De asemenea, își doresc să aplice la un accelerator internațional. Ca parte a programului XY Accelerator au aplicat la cel mai de succes accelerator din lume – YCombinator.
Dacă ai și tu o idee de start-up tehnologic, dezvolți un produs minim viabil sau chiar ai ajuns la etapa de vânzări, ești așteptat în următoarea ediție a programului XY Accelerator. Află detalii și aplică!