Ce să faci dacă ești Implicat într-un accident cu un șofer neasigurat

accident-neasigurat

La noi în țară toate vehiculele și toți șoferii trebuie să aibă o asigurare de răspundere civilă auto (RCA). Totuși, conducerea fără asigurare este destul de frecventă, chiar dacă penalitățile și amenzile pentru șoferii neasigurați sunt destul de usturătoare și, din păcate, mulți dintre acești șoferi sunt implicați în accidente. La ce să ne putem aștepta după un accident cu un șofer neasigurat.

Schimb de informații

Dacă s-a întâmplat un accident cu autoturismul sau camionul, rezultat cu pagube esențiale, este important să suni imediat la poliție 112,  indiferent cine este vinovat.

Dar trebuie să faci schimb de informații cu șoferul celălalt înainte de sosirea autorităților. Este posibil să descoperi că șoferul nu este asigurat ca urmare a acestei anchete. S-ar putea chiar să-ți ofere bani în numerar pentru a evita problemele legale, dar indiferent de circumstanțe, ar trebui să chemați întotdeauna poliția la locul accidentului.

Dacă ești capabil fizic, ar trebui să fotografiezi locul accidentului. Faci fotografii cu daunele vehiculului tău, urmele de derapare și orice alte fapte relevante care ar putea susține cazul tău de vătămare corporală.

Când sosesc ofițerii, dă-le o poveste completă a ceea ce s-a întâmplat, precum și informații de contact pentru orice martori pe care i-ai putut găsi. Include tot ce s-a întâmplat înainte, în timpul și după ciocnire în raportul propriu de incident, astfel încât ofițerul să poată scrie un raport al său complet.

Notează numărul de înmatriculare al vehiculului și datele de contact atunci când colectezi informațiile. Mulți șoferi neasigurați ar refuza să împărtășească astfel de informații și ar putea chiar să fugă de la locul accidentului. Notează ce se poate și așteaptă ca poliția să sosească la fața locului și să-și facă ancheta.

Anunță compania de asigurări

Dacă ai avut un accident cu mașina asigurată, ar trebui să anunți accidentul la compania de asigurări cât mai curând posibil. Compania de asigurări va acoperi daunele fizice și materiale terților dacă accidentul s-a produs din vina ta. Dar cum poți fi despăgubit pentru daunele produse în urma accidentului cu un șofer neasigurat, unde vina nu-ți aparține?

Ce se întâmplă dacă celălalt șofer nu are asigurare?

Dacă celălalt șofer nu are asigurarea RCA, sunt șanse mari să nu aibă bani nici pentru acoperirea daunelor. Un avocat te poate ajuta, dar chiar dacă câștigi procesul, este posibil să nu poți primi despăgubiri.

Dacă un șofer neasigurat te lovește, există o modalitate de a te proteja, să nu fii tu nevoit să plătești toate costurile? 

Sigur că da, iar informația necesară se poate obține atât de la propria companie de asigurări, cât și de la un avocat.

În conformitate cu Legea 414/2006, art 20, (5), ”Drepturile persoanei păgubite prin accident de autovehicul în care autorul şi/sau autovehiculul au rămas neidentificaţi sau persoana vinovată nu are o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă se exercită faţă de Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA), iar despăgubirile se achită în conformitate cu art. 14”, care prevede Limitele răspunderii asigurătorului:
a) 1 000 000 de lei – la avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;
b) 1 000 000 de lei – pentru fiecare persoană păgubită în caz de vătămări corporale sau deces, dar nu mai mult de 5 000 000 de lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;

Pentru acordarea despăgubirilor de către BNAA, este necesară depunerea unei cereri scrise, cu anexarea copiei documentului, certificat de poliție, ce confirmă circumstanțele accidentului.

Modificări legislative

În anul 2022, Parlamentul Republicii Moldova a modificat legislația, prin introducerea în Codul Contravențional al Republicii Moldova, un alineat  6:

(6) Conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei de asigurare obligatorie de răspundere civilă pe suport hârtie sau în format electronic ori în lipsa datelor accesate din sistemul informaţional unic aferent asigurării obligatorii de răspundere civilă auto se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 unităţi convenţionale.

Una din cauzele creșterii amenzilor pentru șoferii care circulă fără asigurarea obligatorie, este epuizarea fondurilor pentru săvârșirea unor accidente:

Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS), constituit la nivel de BNAA (Birou Național al Asigurătorilor de Autovehicule) din contribuțiile societăților de asigurare care au dreptul să practice asigurarea RCA, plătește despăgubirile pentru daune materiale și pentru vătămări corporale și decese în cazul în care accidentul cauzator de prejudicii a fost provocat de un vehicul fără asigurare RCA sau a avut autor necunoscut. Astfel, în scopul majorării gradului de cuprindere în asigurare RCA se propune revizuirea cuantumului amenzii contravenționale în cazul constatării lipsei poliței RCA.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente