De ce unii deputați au purtat astăzi o panglică portocalie în piept

Untitled design – 2024-11-28T103205.148
Foto:Parlamentul Republicii Moldova/YouTube/Captură ecran

Astăzi, pe mesele deputaților au fost prezente mai multe stegulețe portocalii, iar o parte din aleșii poporului au purtat în piept o panglică de aceeași culoare. În spatele acestor simboluri stă o campanie de informare despre violența de gen, la care s-au alăturat mai multe instituții de stat, organizații internaționale, misiuni diplomatice și societatea civilă.

Campania se numește „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” și a început pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Potrivit Națiunilor Unite, în Republica Moldova, campania „16 Zile de Activism” este organizată de 23 de ani, iar culoarea ei simbolizează un viitor luminos, fără violență. Campania are și un hashtag: #NICIOSCUZĂ.

În cadrul ședinței plenare, deputata Doina Gherman a oferit mai multe detalii despre cazurile de violență și femicid înregistrate în Republica Moldova.

În anul 2023, Republica Moldova a înregistrat 21 de cazuri de femicid. 21 de femei au fost ucise. În primele 9 luni ale anului 2024 au fost înregistrate deja 22 de cazuri de omoruri de femei. 5 224 de femei au apelat la linia fierbinte pentru ajutor. 5 723 de ordine de restricții de urgență au fost eliberate. 798 de ordonanțe de protecție au fost emise și 788 de ordine de restricție au fost încălcate.

În spatele tuturor acestor cifre sunt destine reale. Sunt femei sau fete care au suportat o formă sau alta de violență. Aceste femei își poartă durerea și suferința alături de noi. Este o realitate dură pe care trebuie să o recunoaștem, să vorbim despre ea, să raportăm cazurile și să încurajăm toate femeile să nu tacă.

Deputata Doina Gherman

 În 2023, la nivel mondial, 51 100 de femei și fete au fost ucise de parteneri intimi sau membri ai familiei. Aceasta reprezintă 140 de femei pe zi.

Amintim că în această vară, Republica Moldova a introdus noțiunea de femicid în legislație. Ea e definită ca cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor.

Recunoașterea și introducere termenului „femicid” în legislația națională a fost solicitată mai insistent de activiști în primăvara anului curent, după ce o tânără din raionul Orhei a fost răpită și omorâtă. Atunci, mai multe organizații care luptă pentru protecția drepturilor omului, egalitatea de gen, prevenirea violenței/abuzului și susținerea femeilor au desfășurat o serie de proteste la Chișinău. Ulterior, pe marginea acestui subiect s-au organizat audieri publice în Parlament.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente