Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru (FCGC) a Universității Tehnice a Moldovei (UTM) a organizat Simpozionul Științific ConsGeoCad 2024, un eveniment de mare anvergură ce a reunit cadre didactice, cercetători, experți, studenți, masteranzi și doctoranzi din țară și de peste hotare.
Simpozionul a avut ca principal scop promovarea excelenței științifice prin oferirea unui cadru academic pentru prezentarea celor mai recente rezultate ale cercetării. Evenimentul a încurajat dezvoltarea de relații profesionale între participanți și a deschis noi perspective pentru colaborări internaționale.
Lucrările simpozionului s-au desfășurat în cadrul unei sesiuni plenare, urmate de activități pe secțiuni: Inginerie civilă și mediu; Evaluarea bunurilor imobile; Geodezie, cadastru, topografie, cartografie, teledetecție, fotogrammetrie, SIG; Drept (Drept Patrimonial).
În deschiderea evenimentului, rectorul UTM, Viorel Bostan, a adresat un mesaj de salut participanților și organizatorilor:
„Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru joacă un rol crucial în dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova. Este unica facultate din țară care formează specialiști în domenii de o importanță strategică precum construcțiile, geodezia și cadastrul. Prin intermediul acestui simpozion, UTM își reafirmă angajamentul față de excelența academică și contribuția la dezvoltarea științifică și tehnologică a societății noastre.”
De asemenea, rectorul a subliniat necesitatea adaptării programelor educaționale la noile cerințe ale pieței muncii și a lăudat eforturile facultății în menținerea unui înalt nivel de performanță academică și cercetare.
Decana FCGC, Livia Nistor-Lopatenco, a evidențiat importanța acestui simpozion, mai ales în contextul aniversării celor 60 de ani de la fondarea facultății: „Suntem mândri să găzduim acest eveniment de prestigiu, care demonstrează maturitatea academică și științifică a facultății noastre. Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru-a fost fondă odată cu Universitatea Tehnică a Moldovei și a crescut, devenind un pilon al formării profesionale în domenii esențiale pentru infrastructura și dezvoltarea țării. Mulțumim tuturor participanților, în special invitaților din străinătate, pentru că ne onorează cu prezența lor.”
Evenimentul a fost marcat și de participarea cadrelor academice, cercetători doctoranzi și profesioniști din România, Germania, Montenegro, Cehia dar și din Republica Moldova.. Aceștia au adresat mesaje de felicitare și au evidențiat bucuria de a fi parte a unui eveniment atât de valoros
CONSGeoCad 2024 a fost o oportunitate excelentă pentru schimb de experiențe, prezentarea celor mai noi tendințe în cercetare și dezvoltarea de noi proiecte colaborative. Evenimentul a demonstrat încă o dată capacitatea UTM de a găzdui evenimente de nivel internațional, consolidându-și poziția ca lider în domeniul educației tehnice și cercetării în Republica Moldova.
„Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru de la UTM este unica entitate superioară de învățământ din Republica Moldova, care pregătește ingineri constructori, ingineri geodezi și cadastrali, ingineri evaluatori, ingineri în managementul construcțiilor, ingineri în domeniul securității vitalității dar și juriști cu cunoștințe profunde în patrimoniu”, a mai adăugat decana FCGC, Livia Nistor-Lopatenco.
Evenimentul a fost un real succes, subliniind importanța dialogului academic și a colaborării pentru construirea unui viitor sustenabil și inovator.
Menționăm că, În Republica Moldova pregătirea inginerilor constructori a început din anul 1959, în cadrul Universităţii de Stat din Chişinău la Facultatea de Ingineri-Tehnicieni, iar în anul 1964 atunci când a fost fondat Institutul Politehnic cu 5 facultăți, una din ele a fost chiar Facultatea de Ingineri-Constructori, actualmente Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru (FCGC).
Ulterior în anul 1995 a fost deschis programul de studii Geodezie, topografie și cartografie cu denumirea actuală Inginerie geodezică și Cadastru cu sprijinul integral al României, apoi în anul 1996 Evaluarea Imobilului, mai târziu Drept Patrimonial și tot așa ca până în prezent, fiind în total 6 programe de studii de licență și 6 programe de master, programe de studii ajustate la rigorile europene. Drept dovada participării active în programele ERASMUS+KA1, a cadrelor didactice și studenților de la FCGC din ultimii ani de la majoritatea programelor de studii.
Până în prezent la FCGC au fost pregătiţi peste 13 000 ingineri și juriști: constructori, geodezi, evaluatori, economişti, juriști, ingineri în domeniul securității vitalității, ingineri în domeniul prelucrării lemnului, ingineri minieri etc.
Astăzi în familia academică a facultății sunt 971 de studenți. Este o facultate ca și mărime, medie de la UTM, dar cu potențial științific mare, drept dovadă, doar în anul calendaristic 2024 au obținut decizia și susținut tezele de doctor 6 cadre didactice. Dar și studenții facultății grație mentorilor lor au participat la diferite activități educaționale și științifice și au luat locuri de frunte, precum Bursa Guvernului pentru anul 2024-2025, 3 burse la Concursul „Bursa de participare la Săptămâna Geodeziei Românești 2024, ediția a cincea, București, România” burse oferite de către Uniunea Geodezilor din România, în octombrie anul curent.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.