Austria și-a ridicat veto-ul privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

schengen
Foto:Profimedia Images

Austria a fost de acord să ridice veto-ul privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, „acesta fiind un pas important după ani de rezistență”. Prin urmare, începând cu 2025, granițele terestre dintre România și Bulgaria, și alte țări ale Uniunii Europene, ar putea să fie eliminate.

Vineri, 22 noiembrie, la Budapesta s-a desfășurat o întâlnire de lucru a celor trei miniștri de interne din Austria, Bulgaria și România. Potrivit informațiilor, acordul a fost semnat de miniștrii de interne ai celor trei țări.

„Salut rezultatul pozitiv al discuțiilor informale de astăzi. Urmează decizia oficială a Consiliului Uniunii Europene. Să vedem un Schengen mai puternic în 2025”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei Europene menționează că eliminarea controlului intern la frontierele terestre este „ultima barieră. Decizia formală a Consiliului UE urmează”.

Totodată, premierul român Marcel Ciolacu a menționat că toate criteriile au fost întrunite și toate barierele are au făcut imposibilă aderarea României la spațiul Schengen, au fost eliminate. „Am convenit că toate cele patru ţări vor munci necontenit ca de la 1 ianuarie România să devină membră a spaţiului Schengen, nu doar pe cale aeriană şi maritimă, dar şi terestră. Decizie pentru care este nevoie de toţi miniştrii de interne ai Uniunii Europene”, a spus premierul Ungariei, în declaraţiile comune cu premierul român Marcel Ciolacu, la Budapesta. 

Sursă: x.com/Ursula von der Leyen

Pe 31 martie 2024, România și Bulgaria au intrat în spațiul Schengen aerian și maritim. Decizia a fost adoptată de către Consiliul Uniunii Europene în data de 30 decembrie 2023. Atunci se discuta că pe parcursul anului 2024, Consiliul ar putea lua o decizie de eliminare a controalelor și la frontiera terestră.

Particularitățile intrării în spațiul Schengen terestru

Libertatea de circulație, ceea ce înseamnă că nu vor exista controale de frontieră între țările Schengen, dar sunt posibile controale ocazionale pentru motive de securitate sau alte situații excepționale.

Controale excepționale, ceea ce semnifică că autoritățile pot implementa controale temporare în cazuri speciale, cum ar fi amenințări de securitate.

Verificări în sisteme de securitate, acest lucru reprezintă că persoanele care intră în spațiul Schengen pot fi verificate în bazele de date respective pentru eventuale interdicții.

Puncte de frontieră oficiale, ceea ce înseamnă că trebuie folosite punctele de frontieră pentru a respecta reglementările de intrare, chiar dacă nu sunt controale de rutină.

Spațiul Schengen întrunește 27 de țări care au eliminat granițele interne pentru circulația liberă și nerestricționată a cetățenilor. Mai multe țări din afara UE, cum ar fi Norvegia, Islanda, Elveția și Lichtenstein de asemenea fac parte din zona de circulație liberă.

Cele 27 de state din spațiul Schengen sunt:
# Austria;
# Belgia;
# Republica Cehă;
# Croația;
# Danemarca;
# Estonia;
# Finlanda;
# Franța;
# Germania;
# Grecia;
# Ungaria;
# Islanda;
# Italia;
# Letonia;
# Liechtenstein;
# Lituania;
# Luxemburg;
# Malta;
# Țările de Jos;
# Norvegia;
# Polonia;
# Portugalia;
# Slovacia;
# Slovenia;
# Spania;
# Suedia;
# Elveția.


Amintim că, anul trecut, Austria a respins apelul președintei Comisiei Europene, care i-a sugerat să renunțe la poziția sa față de aderarea României şi a Bulgariei la spațiul Schengen.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente