La UTM s-a desfășurat conferința „Inițiative UE de sprijin pentru sectorul educațional din Moldova”

089-1

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a găzduit un eveniment deosebit de important, dedicat sprijinirii sectorului educațional din Republica Moldova, sub denumirea . Acest seminar, co-organizat de Fundația Europeană de Formare (ETF) și Oficiul Național Erasmus+ (NEO) din Moldova, în cooperare cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a reunit un număr semnificativ de parteneri naționali, provenind din instituțiile publice și organizațiile societății civile.

Evenimentul a avut scopul principal de a împărtăși și discuta intervențiile Uniunii Europene care au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării capitalului uman și sectorului educației din Moldova. În cadrul acestuia, au fost prezentate realizările importante, au fost analizate provocările cu care se confruntă sectorul educațional și s-au discutat sinergiile actuale și viitoare între diferitele inițiative ale UE. Totodată, a fost un prilej festiv pentru a marca un moment important: aniversarea a 30 de ani de la debutul Programului Erasmus+ în Moldova și a Fundației Europene de Formare, momente de bilanț și apreciere a impactului acestora asupra educației și dezvoltării competențelor.

Evenimentul a fost structurat în trei secțiuni principale, fiecare având un rol esențial în înțelegerea și aprofundarea sprijinului oferit de Uniunea Europeană educației din Moldova. Prima secțiune a prezentat sprijinul oferit de UE pentru educație și dezvoltarea competențelor în Moldova, prin intermediul proiectelor și programelor desfășurate de Delegația UE și partenerii săi de implementare. Aceste inițiative vizează consolidarea educației și dezvoltarea unui cadru de competențe adaptat cerințelor pieței muncii din Moldova și din întreaga regiune.

A doua secțiune s-a concentrat asupra Raportului de Diagnostică Rapidă a Educației (RED), realizat de ETF, care oferă o analiză detaliată a sectorului educațional din Republica Moldova. În cadrul acestei prezentări, au fost discutate constatări și recomandări preliminare care vor contribui la formularea unor politici și soluții mai eficiente în educație, menite să sprijine reformele din acest sector vital pentru dezvoltarea țării.

Ultima secțiune a evenimentului a fost dedicată prezentării sprijinului tematic oferit educației din Moldova prin Programul Erasmus+, un program emblematic al Uniunii Europene care susține mobilitatea educațională și dezvoltarea competențelor. A fost marcată lansarea campaniei de informare Erasmus+ și a Apelului 2025 pentru propuneri de proiecte, oferind participanților oportunități de a explora noi modalități de a beneficia de aceste oportunități.

„Universitatea Tehnică a Moldovei este mândră de colaborarea strânsă cu Uniunea Europeană, care ne oferă nu doar sprijin financiar, dar și o platformă de dezvoltare continuă a competențelor, de mobilitate și de integrare în rețele educaționale internaționale de prestigiu. Astăzi, la 30 ani de Erasmus+ Moldova,  putem spune cu certitudine că parteneriatele noastre cu instituții europene precum ETF și Erasmus+ au avut un impact real în modernizarea învățământului din Republica Moldova, în special în domeniul educației tehnice și al cercetării științifice”, a menționat rectorul UTM Viorel Bostan.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, atât la nivel central cât și regional, alături de oficiali din alte ministere de resort implicate în sectorul educației, inclusiv Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din diverse domenii, inclusiv educația generală, învățământul profesional și instituțiile de învățământ superior, alături de parteneri din sistemul educațional, organizații ale părinților, sindicate ale profesorilor și studenților.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a exprimat întreaga susținere a Guvernului pentru inițiativele educaționale europene și a subliniat importanța continuării colaborării între instituțiile educaționale din Moldova și Uniunea Europeană.

Acest eveniment a fost, de asemenea, o oportunitate pentru reprezentanții societății civile și ai partenerilor de dezvoltare activi în sectorul educației de a contribui la dialogul despre viitorul educației din Moldova.

Printre instituțiile organizatoare și partenerii acestora de finanțare s-au numărat Oficiul Național Erasmus+ din Moldova, Delegația UE în Moldova, DG NEAR, DG EAC și ETF, toate având un rol esențial în sprijinirea și promovarea inițiativelor educaționale în Moldova.

Evenimentul „Inițiative UE de sprijin pentru sectorul educațional din Moldova” a fost o oportunitate valoroasă de a pune în discuție realizările și provocările sectorului educațional, dar și de a celebra parteneriatele durabile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul educațional. UTM, ca partener activ în aceste inițiative, rămâne fidel în promovarea excelenței educaționale și a dezvoltării competențelor, contribuind la transformarea educațională a țării noastre și integrarea acesteia în spațiul educațional european.

Menționăm că, Universitatea Tehnică a Moldovei, prin intermediul Programului Erasmus+, a implementat aproximativ 50 de proiecte, contribuind semnificativ la consolidarea relațiilor internaționale și la extinderea cooperării atât pe plan național, cât și internațional. Aceste inițiative au avut un impact important asupra dezvoltării academice și instituționale, facilitând schimbul de bune practici, promovarea excelenței și integrarea în spațiul educațional european.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente