Vei putea face transferuri rapide și la costuri reduse. Cum va funcționa Zona Unică de Plăți în Euro dacă Moldova va adera la acest sistem

bani-euro-lei
Foto:diez.md

„Introducem cele mai bune practici la noi în țară și asta ajută în toate aspectele legate de competitivitate”. Este declarația guvernatoarei Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, cu referire la aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). La această etapă, procesul se află la faza de discuție cu două instituții la nivel european. „Trebuie să ai toate regulile jocului european în propria legislație”, precizează Anca Dragu, în cadrul podcastului „Sensul Banilor”.

BNM a depus cererea de aderare la SEPA la 30 ianuarie curent. Cu alte cuvinte, acest demers a presupus depunerea unui dosar complex, de circa 1 000 de pagini, în care sunt prezentate reglementările naționale în domeniul bancar și de plăți, aliniate la directivele Uniunii Europene.

În prezent, au început discuțiile cu două instituții de la nivel european, European Payment Council și Direcția Generală pentru Stabilitate Financiară (FISMA). 

Trebuie să ai toate regulile jocului european în propria legislație. Eu sunt foarte optimistă că aceste discuții vor merge foarte bine și că fie clarificăm toate întrebările pe care dumnealor ni le-au adresat, fie venim chiar cu un calendar în care să mai modificăm ce avem de modificat. Toate aceste lucruri sunt utile sistemului nostru bancar, adică noi, de fapt, introducem cele mai bune practici la noi în țară și asta ajută în toate aspectele legate de competitivitate.

Menționează Anca Dragu, guvernatoarea BNM.

Anca Dragu mai subliniază faptul că aderarea la SEPA va deschide accesul la o piață de 500 de milioane de locuitori, la sute de mii de firme mici, mari, corporații, oferind plăți transfrontaliere rapide, sigure și la costuri reduse.

Știm foarte bine că mulți cetățeni de-ai noștri lucrează peste hotare, iar transferul banilor în țară nu este deloc ieftin. De asemenea, știm că peste 60 % – 65 % din comerțul extern al țării este cu state din Uniunea Europeană. Este foarte aproape să devenim într-adevăr membri ai zonei unice de plăți în euro, SEPA.

În cadrul aceluiași podcast, președintele Asociației băncilor din Moldova, Dorel Noroc, explică faptul că sistemul european este creat în așa fel ca atunci când acceptă o nouă componentă ea să aibă aceleași reguli pe care le au țările membre la SEPA.

Sistemul bancar trebuie să se integreze, trebuie să dezvolte infrastructura necesară de plăți și să asigure conexiunea la SEPA. Noi, în cadrul asociației băncilor, vom face o unitate în care să avem rolul de mediere în acest subiect. Avem colegi din România care ne ajută cu toată experiența lor.

Spune Dorel Noroc, președintele Asociației băncilor din Moldova.

În continuare te invităm să asculți podcastul „Sensul Banilor”: despre digitalizarea plăților și alinierea la standardele internaționale.

CONTEXT. În prezent, SEPA include 36 de state din Europa, dar și teritorii situate în afara Uniunii Europene. Conceptual, SEPA reprezintă o zonă în care toate plățile în euro, inclusiv cele transfrontaliere, sunt tratate ca plăți naționale, adică fără a mai exista o diferențiere între plățile naționale și cele transfrontaliere.


Campania Națională „Educație financiară pentru toți” a fost lansată în toamna anului trecut, fiind implementată de BNM cu sprijinul financiar al programului USAID „Reforme structurale și instituționale în Moldova”. Această campanie este adresată publicului larg, indiferent de vârstă și ocupație, având scopul să promoveze o cultură financiară sănătoasă în rândul cetățenilor și să intensifice eforturile de educație financiară în Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente