Facultatea Urbanism și Arhitectură (FUA) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM) a găzduit, pe 15 noiembrie 2024, Conferința Internațională „Probleme Actuale în Urbanism și Arhitectură”, ajunsă la cea de-a XII-a ediție. Evenimentul face parte din seria manifestărilor dedicate Jubileului – 60 de ani de la fondarea UTM și 52 de ani de la înființarea FUA, reunind specialiști, cercetători și practicieni din diverse domenii conexe, pentru a dezbate provocările și inovațiile din urbanism și arhitectură.
Decanul interimar al FUA, Eugeniu BRAGUȚA, a deschis evenimentul, subliniind importanța acestuia pentru comunitatea academică și profesională: „15 noiembrie este o zi specială pentru Facultatea Urbanism și Arhitectură, împlinind 52 de ani de la fondare. Cu acest prilej, felicit întreaga comunitate academică și vreau să specific faptul că urbanismul și arhitectura contribuie la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, prin crearea unui mediu construit funcțional, estetic și adaptat nevoilor comunităților.”
Prezența invitaților din România, Belarus și Ucraina a adus o dimensiune internațională conferinței, facilitând schimbul de idei și bune practici între specialiști din diverse țări. Studenții și cadrele didactice ale UTM au avut ocazia să interacționeze direct cu acești experți, contribuind la consolidarea legăturilor academice și profesionale la nivel global.
Prezent la conferință, prorector pentru cercetare UTM, prof.univ., dr. hab., Vasile TRONCIU, a transmis un mesaj din partea administrației universității, punând accent pe colaborarea dintre specialiști și inovare: „Avem probleme actuale în urbanism și arhitectură, iar speranța noastră este ca această conferință să devină un catalizator pentru soluții. Prin aducerea la aceeași masă a experților, cercetătorilor și practicienilor, putem propune strategii inovatoare, bazate pe știință și tehnologie, pentru a răspunde nevoilor reale ale societății.”Conferința Internațională „Probleme Actuale în Urbanism și Arhitectură”, un reper al excelenței academice și profesionale
Conferința s-a concentrat pe o gamă variată de subiecte de interes major, printre care:
— Planificarea, reabilitarea și revitalizarea urbană și regională;
— Conservarea și restaurarea patrimoniului construit;
— Mobilitatea urbană și siguranța rutieră;
—Eficiența energetică și sustenabilitatea în construcții;
— Design urban și arhitectura de interior.
Aceste direcții au fost analizate prin prisma noilor provocări, dar și a soluțiilor emergente, multe dintre ele fiind prezentate de cercetători și practicieni recunoscuți din țară și străinătate.
Sergiu Bejan, director al Administrației de Stat a Drumurilor, a oferit un discurs încărcat de emoție și mândrie, reflectând asupra legăturii personale cu FUA: „De fiecare dată când revin la facultate, am niște emoții aparte, pentru că FUA este parte din mine. Astăzi, cu ocazia a 52 de ani de la înființare, nu pot decât să mă simt mândru de realizările acestei facultăți și de impactul pe care îl are asupra dezvoltării infrastructurii și urbanismului din Republica Moldova. Mă bucur să văd cum generații noi de studenți continuă să ducă mai departe tradiția excelenței academice și profesionale.”
Reprezentantul S.R.L. Chișinău-Gaz, Ioncu Eduard, a evidențiat necesitatea abordării provocărilor arhitecturale în contextul infrastructurii de gaze și metrologie: „În ultimii 15 ani, ne confruntăm cu probleme legate de arhitectură, care au o relevanță directă în domeniul nostru. Sunt convins că această conferință va aduce soluții constructive și benefice pentru toți participanții.”
Evenimentul a fost apreciat drept un succes, oferind o platformă solidă de dialog și colaborare între mediul academic și cel profesional. Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Urbanism și Arhitectură și-a reafirmat poziția de lider în educația și cercetarea din domeniu, demonstrând că tradiția și inovația merg mână în mână în modelarea unui viitor durabil pentru Republica Moldova.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.