Alegerile prezidențiale din România. Ce trebuie să știi dacă ai dubla cetățenie și mergi la vot

BeFunky-collage (54)
Foto:diez.md

Aproximativ un milion de moldoveni au cetățenie română, ceea ce denotă faptul că și ei au drept de vot la scrutinele electorale organizate în România, mai puțin la alegerile locale dacă nu au domiciliu peste Prut. Pe 24 noiembrie, românii își vor alege președintele, care va sta la cârma țării în următorii cinci ani. Cine sunt cei 14 candidați, de unde puteți vota la alegerile prezidențiale din România, dar și alte curiozități despre sistemul electoral românesc vă povestesc în continuare.

Cine candidează?

Turul I al alegerilor prezidențiale din România va avea loc pe 24 noiembrie 2024. Pentru ca un candidat să câștige funcția de președinte al României încă din turul I, trebuie să obțină peste 50 % din voturile alegătorilor. Sociologul Ionaș Vladimir susține că acest scenariu este imposibil. Așadar, turul II al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc pe 8 decembrie. La alegerile prezidențiale, NU există un prag minim de prezență la vot pentru ca acestea să fie declarate valide. Spre deosebire de referendumul național (unde există un prag de prezență de 30 % pentru validare), la alegerile prezidențiale nu se impune o astfel de limită. Practic, rezultatele sunt considerate valide indiferent de prezența la vot, iar alegerea președintelui se face pe baza majorității voturilor valabil exprimate. Mai exact:
# turul I: este declarat câștigător candidatul care obține peste 50 % + 1 din voturile valabil exprimate;
# turul II: dacă niciun candidat nu atinge această majoritate în primul tur, se organizează un al doilea tur de scrutin, între primii doi candidați clasați. În turul al doilea, câștigătorul este candidatul care obține majoritatea voturilor valabil exprimate, fără a fi nevoie de un prag de prezență.

Iată cine sunt cei 14 candidați și ordinea finală în care aceștia apar pe buletinele de vot.
# Elena Lasconi – Unirea Salvați România
# George Simion – Alianța pentru Unirea Românilor
# Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat
# Nicolae Ciucă – Partidul Național Liberal
# Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România
# Mircea Geoană – candidat independent
# Ana Birchall – candidată independentă
# Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională
# Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
# Ludovic Orban – Forța Dreptei
# Călin Georgescu – candidat independent
# Cristian Diaconescu – candidat independent
# Cristian-Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român
# Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale

Unde pot vota moldovenii cu cetățenie română?

Pe teritoriul Republicii Moldova vor activa 59 de secții de votare unde cetățenii români cu domiciliu în străinătate își vor putea exercita dreptul de vot. Mai jos puteți vedea lista secțiilor de votare care vor fi deschise pe 24 noiembrie în Moldova, iar aici puteți consulta lista completă a secțiilor de votare din diasporă.

Programul secțiilor de votare din diasporă este următorul:
# vineri (22 noiembrie) începând cu ora 12.00 până la ora 21.00;
# sâmbătă (23 noiembrie) și duminică (24 noiembrie) între orele 7.0 și 21.00, cu posibilitatea de prelungire duminică până la ora 23.59.

Informațiile cu privire la secțiile de votare care vor activa pe teritoriul României vor fi publicate de Autoritatea Electorală Permanentă pe acest site.

Acte necesare pentru a putea vota

Cetățenii români cu domiciliul în România, dar cu reședința în străinătate pot vota la secțiile organizate în afara țării în baza următoarelor acte de identitate (valabile în ziua votării), împreună cu un document oficial care atestă reședința în statul respectiv:
# cartea de identitate;
# cartea electronică de identitate;
# cartea de identitate provizorie;
# buletinul de identitate;
# pașaportul diplomatic;
# pașaportul diplomatic electronic;
# pașaportul de serviciu;
# pașaportul de serviciu electronic;
# pașaportul simplu;
# pașaportul simplu electronic;
# pașaportul simplu temporar.

Cetățenii români cu domiciliul stabilit în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare din afara României pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate (valabile în ziua votării):
# pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
# pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
# pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Aceste acte permit cetățenilor români să-și exercite dreptul de vot în străinătate conform legislației în vigoare.

Cetățenii români din străinătate s-au putut înregistra aici pentru a-și exprima opțiunea de a vota în străinătate. Înscrierea deja s-a încheiat, iar dacă nu ați reușit să vă înregistrați, nu-i grav. Veți putea vota oricum în baza actelor menționate mai sus.

Știați că?

Știați că mandatul președintelui României durează cinci ani? Acesta se exercită de la data depunerii jurământului în fața Parlamentului, până la depunerea jurământului de către președintele nou ales. Aceeași persoană poate îndeplini funcția de președinte al României cel mult două mandate, acestea putând fi chiar și succesive.
# Știați că numărul de ordine al candidatului electoral pe buletinul de vot se stabilește prin tragere la sorți? De acest lucru se ocupă Biroul Electoral Central (BEC).
# Știați că inițial 18 persoane și-au depus candidaturile pentru funcția de președinte al României? Un moment controversat a fost anularea candidaturii Dianei Șoșoacă de către judecătorii Curții Constituționale a României.
# Știați că 41 % dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani din România au declarat că un regim totalitar ar fi bun pentru țara lor? Aici puteți vedea mai multe detalii.
# Știați că și în România rezultatele alegerilor pot fi urmărite în timp real? Acestea ar putea fi văzute aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente