Legenda Dragonului la Orheiul Vechi: cum a ajuns această fiară mistică în Moldova

dragon Moldova
Foto:imagine generată de AI

Toamna ne-a bucurat cu un traseu turistic nou la Orheiul Vechi. „Drumul Dragonului” a trezit curiozitate în rândul aventurierilor locali și internaționali. Destinația se află în rezervația peisagistică Trebujeni. Valeriu Istrati, expert în elaborarea traseelor turistice, ne-a explicat originea acestei denumiri mai puțin obișnuite pentru Republica Moldova și corelația dragonilor cu zona peisagistică.

Valeriu a povestit că elaborarea și marcarea traseului turistic nou „Drumul Dragonului”  în rezervația Orheiul Vechi a fost inspirată de faptul că satul Trebujeni, văzut de la înălțimea, are silueta unui dragon care și-a întins aripile, gata de zbor. 

„Așa a apărut denumirea pentru această rețea de trasee. Simbolul dragonului a apărut de mai multe ori în ultimii ani ca nume pentru curse, evenimente sau alte activități care au loc în rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi. În cadrul cercetărilor pentru elaborarea și marcare traseului, am găsit o legătură destul de neobișnuită a traseului cu această creatură mistică”, a spus expertul.

Sursă: Balatel Elena/arhivă personală

Unul dintre traseele din rețea este un traseu arheologic. Acesta prezintă cele mai valoroase situri arheologice din rezervație. O porțiune din „Drumul Dragonului” datează din perioada Hoardei de Aur, iar simbolistica fiarei face parte din mitologia mongolă.

De asemenea, pe traseul arheologic se află câteva ruine ale așezărilor geto-dacice, pe steagul cărora este reprezentat un cap de lup cu corp de șarpe, numit „draco”, adesea denumit și „dracon”.

Sursă: Departamentul Național de Informații România

„Mai sunt încă multe descoperiri, enigme și aspecte ale istoriei care abia urmează să fie descoperite în Orheiul Vechi. Chiar și așa, ar putea fi ca unele lucruri grandioase să nu le descoperim niciodată sau să nu le aflăm secretele. Toate acestea îi oferă un fel de mister Orheiul Vechi, la fel cum este și întreaga existență a dragonului în culturile și legendele diferitelor popoare. Din acest motiv, mi se pare foarte potrivit acest nume pentru rețeaua de trasee din cel mai vizitat loc din Republica Moldova, dar și, probabil, cel mai magic loc”, a menționat Valeriu.

Elena Balatel, specialistă principală în dezvoltarea afacerilor și a proiectelor investiționale, a subliniat că cel mai important aspect în crearea acestui nume pentru traseul turistic nou a fost că localnicii au avut ocazia să-și redescopere satul. „Mulți dintre locuitori au avut ocazia, pentru prima dată, să meargă pe acest traseu și să observe bijuteriile arheologice, care la prima vedere sunt doar niște ruine.”

În istoria Republicii Moldova nu avem o legendă a dragonului, dar simbolistica acestui animal mistic persistă în parcursul nostru. 

Sursă: Facebook/Elena Balatel

În acest material puteți să citiți mai multe despre traseul turistic nou de la Orheiul Vechi – „Drumul Dragonului”.


Traseul a fost realizat în cadrul proiectului „Eco App pentru turism sustenabil în Republica Moldova”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei și implementat de Oficiul Național al Turismului cu suportul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Inaugurarea traseului a avut loc la inițiativa Oficiului Național al Turismului din Moldova, în parteneriat cu rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, fundația Human Doc și cu susținerea Poloniei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente