Sfaturi pentru viitorii bursieri ASSIST: care sunt criteriile de redactare a eseurilor și cum te pregătești pentru testul de limba engleză

tineri oportunități assist
Foto:Facebook/ISCEO

În luna octombrie a fiecărui an, școala de limbă engleză ISCEO invită elevii claselor a IX-a – a XII-a să se înscrie la un concurs pentru a câștiga o bursă de studii în Statele Unite ale Americii. Tinerii au oportunitatea să concureze pentru patru tipuri de burse ASSIST: Sanderson, Lindfors, DAVIS și KEMPER. În acest an, înregistrările se închid pe 15 noiembrie. Cătălina Gurghiș studiază într-un liceu privat din America grație acestui program, iar în acest material îți oferă câteva sfaturi în cazul în care îți dorești o experiență similară.

Așa cum am menționat anterior, elevii au posibilitatea să concureze pentru patru tipuri de burse ASSIST. Cătălina a obținut bursa Sanderson.

Bursa Sanderson acoperă integral costurile pentru școlarizare și cazare în campusul unei școli private americane sau sub tutela unei familii gazdă din SUA. În acest caz, organizația ASSIST va percepe doar o taxă unică de 3 400 de dolari din partea familiei candidatului câștigător pentru asigurarea de sănătate, costurile pentru viză și pentru un examen medical. Cătălina povestește că această sumă poate fi achitată și în rate, ceea ce facilitează procesul de aplicare pentru mai mulți tineri.

„Elevii din familii cu resurse limitate, care nu își pot permite să achite pentru biletele de avion sau pentru alte cheltuieli, cum ar fi cărțile sau accesul la platformele necesare, beneficiază de sprijinul unui sponsor. Acesta nu este afiliat direct cu programul, dar oferă fonduri financiare pentru candidații selectați.”

Bursa Lindfors presupune o taxă de școlarizare redusă, ceea ce înseamnă că acoperă parțial cheltuielile pentru cazare și studii. Familia elevului câștigător va plăti aproximativ jumătate din costul total al studiilor – 36 250 de dolari.

Programul de școlarizare DAVIS oferă posibilitatea de a studia timp de doi sau trei ani la una dintre cele patru școli din cadrul programului internațional. Organizatorii acoperă parțial costurile pentru școlarizare, ținând cont de faptul că taxa pentru studii la școlile programului variază între 39 000 și 79 000 de dolari. Programul acoperă parțial taxele de școlarizare. Bursierii beneficiază anual de 25 000 de dolari pentru a-și continua studiile. Elevii vor primi la sfârșitul programului o diplomă de absolvire americană. Procesul de selecție pentru acest program este unul competitiv, deoarece se acceptă cel mult cinci candidați din cele 52 de țări eligibile.

Programul de școlarizare KEMPER asigură elevilor din clasa a XII-a oportunitatea de a învăța timp de un an la Academia Phillips din Massachusetts. De obicei, tinerii merg să învețe la această instituție după finalizarea ultimului an de liceu. Familia elevului câștigător primește un suport financiar de 12 % din costul total pentru un an de studiu. Taxa de școlarizare la Academia Phillips din Massachusetts este de aproximativ 69 600 de dolari anual.

Pentru a obține una dintre bursele ASSIST, trebuie să ții cont de următoarele criterii de eligibilitate:
# ești înmatriculat(ă) în clasele a IX-a – a XII-a în anul academic 2024/2025;
# ai curajul să îmbrățișezi experiența americană pentru un an;
# cunoști bine limba engleză, atât oral, cât și scris;
# media generală pe ultimii doi ani academici este mai mare de 8,5.

Etapele de înscriere

Pentru început, trebuie să știi că poți accede în următoarea etapă doar dacă ai trecut-o pe precedenta.

# Prima etapă în obținerea unei burse ASSIST constă în completarea acestui formular de înregistrare. Termenul-limită pentru aplicare este 15 noiembrie. Formularul include informații de contact, detalii biografice și câteva întrebări la care trebuie să răspunzi.

De exemplu, una dintre întrebările adresate Cătălinei a fost: „Care este cea mai mare dificultate pe care ai întâmpinat-o?”. Eleva precizează că aceste întrebări sunt puse cu scopul de a evalua maturitatea emoțională a candidaților. În timp ce oferi răspunsurile, Cătălina îți sugerează să ții cont de următoarele criterii:
# încearcă să-ți valorifici cât mai mult personalitatea;
# demonstrează-le evaluatorilor că te vei descurca pe cont propriu în SUA;
# povestește despre visurile tale și despre ce îți dorești să faci în viitor;
# descrie aportul pe care îl vei aduce țării și lumii în general după anul academic petrecut în America.

„Unul dintre visurile mele, pe care le-am exprimat și în formular, ține de dorința mea de a mă întoarce în Moldova pentru a contribui la dezvoltarea sistemului educațional. Vreau să-l transform așa cum îl văd aici, în SUA.”

De asemenea, la această etapă trebuie să anexezi și câteva materiale suplimentare:
# recomandări de la profesorii de engleză, de matematică și de la director;
# foaia matricolă;
# o fotografie formală și patru informale.

Cătălina povestește că a înțeles gradul de seriozitate al acestei oportunități în momentul în care a trebuit să le ceară profesorilor aceste scrisori de recomandare. „Ei mi-au oferit câteva sfaturi despre cum să mă adaptez la sistemul american de învățământ. Totodată, mi-au atras atenția la unele aspecte la care ar trebui să lucrez pentru a mă integra și pentru a reprezenta țara noastră.”

Tot în această etapă tânăra spune că a avut și o parte creativă, unde trebuia să scrie trei sau patru eseuri. Lucrările trebuie să conțină aproximativ 250-350 de cuvinte.

# A doua etapă presupune testarea cunoștințelor lingvistice. În cazul în care ai fost selectat(ă), vei susține un test de evaluare a competențelor lingvistice în engleză. Este un test Duolingo, care durează o oră și e gratuit. Testul evaluează atât competențele orale, cât și cele scrise. Cătălina l-a susținut în format online, de acasă, la fel ca restul candidaților.

Una dintre întrebările la care eleva a trebuit să răspundă era formulată astfel: „Crezi că școlile ar trebui să folosească table interactive sau table pe care se scrie cu cretă sau marker?”. În mare parte, aceste întrebări îți solicită propria opinie pentru a-ți testa vocabularul și capacitatea de a argumenta o anumită problemă. În timp ce susții acest test, Cătălina îți recomandă următoarele:
# realizează câteva simulări de teste, deoarece platforma îți permite acest exercițiu;
# improvizează în cazul în care profesorul îți cere opinia asupra unui anumit subiect la care nu te-ai fi gândit.

# A treia etapă constă în redactarea unui eseu. Organizatorii îți vor acorda posibilitatea să alegi între două subiecte. În cazul Cătălinei, primul s-a referit la „persoana care o inspiră cel mai mult”, iar a doua la „cum te vezi învățând în SUA și cum ai vrea să integrezi acasă cunoștințele acumulate”. Cătălina a ales primul subiect. „Eu am scris eseul despre mama mea, pentru că ea este marea mea inspirație.”

# A patra etapă presupune participarea candidaților la un interviu. Cătălina l-a susținut în Republica Moldova, alături de un grup din care făceau parte între trei și cinci elevi. Întrebările din cadrul interviului au fost legate de viziunile pe care le are în raport cu viața în SUA, de activitățile în care ar vrea să se implice și de procesul de adaptare. 

„Aici contează foarte mult personalitatea și maturitatea emoțională. Această bursă implică și un anumit nivel de meritocrație, iar notele sunt destul de importante. Partea academică influențează în mare măsură percepția juriului.” Pentru a trece cu brio și de ultimul pas, Cătălina îți sugerează să ții cont de următoarele aspecte:
# bazează-te în mod special pe lucrurile la care ești bun(ă);
# evidențiază punctele tale forte și descrie cum vei ajuta comunitatea din SUA prin intermediul acestora;
# relatează despre cum îți propui să implementezi cunoștințele acumulate în cadrul unor activități pe care le vei organiza odată cu revenirea în Republica Moldova.

În luna aprilie, toate persoanele câștigătoare sunt anunțate că au fost selectate. În același timp, tinerii care nu au primit bursa sunt plasați pe o listă de așteptare.

Dacă te numeri printre câștigători, Cătălina vine și cu un mesaj de încurajare, astfel încât să trăiești din plin experiența într-un liceu american. „Acesta este anul în care poți fi o persoană complet diferită. Ești într-un mediu nou, printre oameni care nu te cunosc și poți să fii ceea ce până acum nici nu te-ai așteptat că poți fi. Acum este momentul să faci tot ce îți dorești, să-ți faci prieteni și să profiți de toate oportunitățile, fără teama că îți vei crea o impresie greșită. Oamenii aceștia nu te cunosc, nu au nicio impresie despre tine și e timpul să-ți decizi singur(ă) firul narativ.”

Organizația ASSIST este responsabilă de alegerea școlii. În calitate de elev(ă) nu ai posibilitatea să selectezi instituția de învățământ, tipul de școală sau regiunea geografică. După finalizarea anului academic din SUA, trebuie să revii în țara de origine pentru a finaliza studiile liceale. În timpul vacanțelor școlare sau pe parcursul zilelor naționale, condiția este să rămâi în SUA.

Mai multe informații despre programul ASSIST găsești aici, iar dacă ai vreo întrebare, o poți contacta pe Ala Guțu la numărul de telefon +37360551555 sau la adresa de e-mail [email protected].

În acest material, Cătălina ne-a relatat despre primele luni petrecute la un liceu privat din SUA. Vei putea afla despre specificul sistemului educațional din SUA, despre activitățile în care se implică în afara orelor și despre relația cu familia gazdă.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente