(foto) 10 obiective turistice pe care să le vizitezi în raionul Ungheni

default
Foto:webxs.net

Ne place să aducem în prim-plan frumusețea Moldovei, să explorăm și să împărtășim cu voi locuri minunate de la nord la sud. Astfel, de data aceasta am analizat obiectivele turistice care pot fi găsite în raionul Ungheni și vă îndemnăm să le vizitați cât mai curând. Drept sursă de inspirație pentru acest material a servit articolul publicat de colegele noastre pe varianta rusă a site-ului de știri diez.md.

Notă: toate destinațiile sunt la o distanță de aproximativ 80-110 kilometri de Chișinău.

Parcul „Micul Cluj”

Parcul include un teren de joacă pentru copii, teatru de vară, două terenuri de sport, pavilion și mese pentru șah, pistă pentru bicicliști, zonă de cinema și teren pentru tenis de masă.

În 2018, parcul a fost renovat cu suportul Primăriei Cluj-Napoca (România), de unde vine și denumirea „Micul Cluj”.

Locație: orașul Ungheni

Sursă: moldova.travel

Parcul Francez

Parcul Francez este amplasat pe malul râului Prut, în vecinătatea podului feroviar „Eiffel”. Pe teritoriul acestuia e situat Palatul de Cultură, unde periodic se desfășoară diverse evenimente. Totodată, instituția găzduiește Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni.

Locație: orașul Ungheni

Sursă: Instagram/_leeren87

Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni

Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni a fost înființat în anul 1967. Astăzi, acesta deține peste 10 000 de piese de patrimoniu, structurate pe cinci domenii: arheologie, istorie, numismatică, etnografie, artă contemporană.

Patrimoniul muzeului include mai multe colecții originale, inclusiv: de țesături tradiționale, de prosoape, de port tradițional și de troițe românești sculptate în lemn.

Locație: orașul Ungheni

Sursă: Facebook/Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din orașul Ungheni a fost înființată în anul 2004. Pe teritoriul acesteia sunt situate mai multe biserici, inclusiv: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, „Maica Domnului Sporitoare a grânelor”, „Întâmpinarea Domnului” și „Acoperământul Maicii Domnului”.

Locație: orașul Ungheni

Sursă: turism.ungheni.md

Crama Mircești

Crama Mircești este dotată cu o stație meteorologică de generare a datelor, iar angajații aplică strategii moderne de tăiere a viței-de-vie și de testare a acesteia împotriva bolilor. Capacitatea maximă de producere a vinăriei este 50 000 de sticle de vin anual.

Vinăria pune la dispoziția vizitatorilor câteva locuri de cazare și un restaurant cu bucătărie tradițională moldovenească.

Locație: satul Mircești

Sursă: Facebook/Crama Mircești

Podgoriile „Mica Toscană a Moldovei”

Podgoriile „Mica Toscană a Moldovei” se află în proprietatea Cramei Mircești și se întind pe 18 hectare. Pe lângă Pinot Noir, Saperavi, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, pe aceste terenuri cresc și soiuri tradiționale autohtone – Feteasca Neagră, Rara Neagră, Feteasca Regală și Feteasca Albă.

Locație: satul Mircești

Sursă: Facebook/Roman Friptuleac

Sfera „magică”

Mingea neobișnuită din raionul Ungheni are un diametru de circa 18 metri. În prezent, aceasta nu e folosită în niciun fel, dar se presupune că pe vremea URSS a fost proiectată pentru ca în interiorul său să fie integrat un echipament de urmărire a obiectelor spațiale.

Acustica din interiorul sferei este uluitoare. Dacă stai în mijloc, orice sunet al vocii tale este amplificat de multe ori și creează senzații cosmice din ecoul reflectat.

Locație: satul Mircești, comuna Boghenii Noi

Sursă: webxs.net

Centrul cultural multifuncțional „În ograda bunicilor grijulii”

Centrul „În ograda bunicilor grijulii” reprezintă un muzeu în aer liber care relatează istoria așezării de pe malul râului Prut. Aici se regăsesc exponate distribuite în compartimente precum: „La cuptor”, „Casa Mare”, „În zămnic”, „Meșter faur”, „Țăranul și glia”, „Stâna de pe vale” și „Coliba Dorului”.

Totodată, pe teritoriul muzeului este situată și o mică grădină zoologică.

Locație: comuna Zagarcea

Sursă: turism.ungheni.md

Rezervația „Plaiul Fagului”

Rezervația științifică „Plaiul Fagului” se extinde pe teritoriul a trei raioane. Aici cresc circa 900 de specii de plante, multe dintre ele fiind incluse în Cartea Roșie a Moldovei. Astfel, în zonă pot fi întâlnite specii ca mălinul, pana zburătorului, perișorul, ferigile și făgetele.

Traseul turistic din rezervație oferă peisaje unice, caracterizate de relief variat, văi adânci și pante abrupte. Acesta are 2,3 kilometri și poate fi parcurs în circa două ore.

Locație: satul Rădenii Vechi

Sursă: edu.emoldova.org

Centrul de Informare și Educație Ecologică „Rădenii Vechi”

Centrul propune vizitatorilor o serie de oferte informative privind ecosistemele, flora și fauna rezervației „Plaiul Fagului”. Acesta are amenajată o sală pentru diferite tipuri de activități, câteva locuri de cazare și o expoziție a speciilor de plante și animale din zonă.

Locație: satul Rădenii Vechi

Sursă: moldova.travel

Știați că…?

#1. Prima atestare documentară a orașului datează din 1462. Abia atunci zona a fost numită Unghiul (colț). Probabil, numele este legat de faptul că râul Prut formează aici un unghi perfect.

#2. De-a lungul anilor, orașul Ungheni a fost vizitat de marii clasici Ion Creangă, Mihai Eminescu și Mihail Sadoveanu.

#3. Pe vremuri, Gustave Eiffel a construit un pod în Ungheni, numit „Podul Eiffel”. Acesta însă a fost distrus în 1944 de aviația sovietică. Podul actual este unul modern, postbelic, care nici măcar nu seamănă cu cel vechi.

#4. Centrul municipiului este renumit pentru aleea castanilor, care este cea mai lungă din Moldova și una dintre cele mai lungi din Europa. Lungimea aleii este de peste trei kilometri.

#5. În orașul Ungheni s-a născut scenaristul american I.A.L. Diamond. Acesta este cunoscut în toată lumea mai ales pentru filmul „Viața privată a lui Sherlock Holmes”. În 1959 a fost premiat cu „Oscar” pentru cel mai bun scenariu original.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente