Alianța ONG-urilor Active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) și Ministerul Educației și Cercetării au dat startul Săptămânii Anti-bullying în școlile din țară. Inițiativa, care se desfășoară în perioada 4-8 noiembrie, este parte a campaniei „Împreună, fără bullying!”, o campanie de informare și sensibilizare a elevilor, profesorilor și părinților cu privire la fenomenul de bullying și consecințele acestuia.
În cadrul Săptămânii Anti-bullying, toate școlile din Republica Moldova vor organiza activități de informare și educație pentru elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale. Activitățile vor avea drept scop explicarea fenomenului, deosebirea dintre acesta și alte forme de abuz, prezentarea consecințelor și metodelor de prevenire. Elevii vor fi antrenați în activități diverse, concepute pentru fiecare categorie de vârstă cum ar fi: ateliere de artă dedicate subiectului, vizionări de filme și materiale informative, discuții și alte acțiuni – toate pentru a promova empatia și toleranța în rândul copiilor.
Potrivit studiului KAP (Cunoștințe, Atitudini și Practici), elaborat de către APSCF, în colaborare cu Magenta Consulting, peste 70% dintre copii au fost martori ai situațiilor de bullying. Formele prevalente sunt cele verbale și relaționale, cu o cotă de 54%, depășind-o pe cea fizică, ceea face și mai dificil de identificat fenomenul. Alarmant e faptul că doar 34% dintre copii care au suferit de pe urma bullyingului în mediul online s-au adresat unui matur. De asemenea, aproximativ 12% dintre profesori și 21% dintre psihologi au menționat că au observat sau au auzit despre situații de bullying în fiecare săptămână.
Aceste date, la fel ca și altele observate în timpul studiului arată că bullyingul rămâne a fi o problemă gravă cu care se confruntă comunitatea, care trebuie contacarată. Activitățile desfășurate de-a lungul Săptămânii Anti-bullying vor contribui la sporirea conștientizării gravității fenomenului, încurajarea copiilor să solicite ajutorul adulților în gestionarea situațiilor de violență, asigurarea unui mediu școlar mai sigur și mai prietenos pentru elevi. La 7 noiembrie, instituțiile educaționale vor marca „Ziua internațională împotriva violenței și bullyingului în școli”.
Campania „Împreună, fără bullying” este desfășurată în cadrul proiectului Împreună pentru educație de calitate, implementată de APSCF, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, finanțată de Liechtenstein Development Service. În cadrul proiectului au fost instruiți 80 de formatori naționali în contracararea bullyingului, care s-au angajat să livreze sesiuni de informare și instruire profesorilor din întreaga țară. Totodată, au fost oferite cinci granturi Organizațiilor Societății Civile, pentru desfășurarea activităților de prevenire și combaterea bullyingului și manifestărilor sale. Aceste activități au vizat peste 2600 de beneficiari direcți din 15 regiuni ale țării.
***
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bullyingul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului. E unul dintre cei mai mari factori care duc la escaladarea episoadelor depresive.