Toate procesele verbale au fost prelucrate. Maia Sandu câștigă al doilea mandat de președintă

Maia Sandu
Foto:Facebook/Maia Sandu

Comisia Electorală Centrală a prelucrat toate procesele-verbale ale celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Potrivit rezultatelor preliminare, Maia Sandu a acumulat 55,33 % dintre voturi, iar contracandidatul acesteia, Alexandr Stoianoglo – 44,67 %.

Maia Sandu se va afla la cârma statului până în anul 2028, fiind și prima președintă realeasă prin votul cetățenilor.

Sursă: captură de ecran/Comisia Electorală Centrală

Biografia Maiei Sandu

Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești.

A studiat la școala din satul Risipeni. În 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău, obținând titlul de Master în relații internaționale.

În perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat în calitate de consultantă, șefă adjunctă de direcție la Ministerul Economiei.

În perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat în calitate de economistă la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău.

Din august 2005 până în iulie 2006, a fost directoare a direcției generale politici macroeconomice și programe de dezvoltare la Ministerul Economiei și Comerțului.

Între 2006 și 2009 a fost consultantă în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice.

În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost consilieră a directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.

În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministră a educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută până în iulie 2015.

În mai 2016, Maia Sandu a înființat și a fost desemnată președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, funcție pe care a deținut-o până în decembrie 2020 și la care a renunțat după câștigarea alegerilor prezidențiale.

Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova.

În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministră a Republicii Moldova, funcție deținută până în noiembrie 2019.

Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președintă a Republicii Moldova, după victoria din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Maia Sandu vorbește limba română (maternă), limba engleză și limba rusă.

Pentru a fi la curent cu toate detaliile ce țin de acest scrutin electoral, te invităm să urmărești acest live text.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente