Educația în mediul școlar poate și trebuie făcută fără a fi utilizată violența. Acesta este mesajul campaniei naționale de sensibilizare „Educația NU doare”, lansată de către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) cu suportul UNHCR Moldova și care se va desfășura în perioada 1-19 noiembrie curent.
Evenimentul de lansare, care s-a desfăurat sugestiv la „Clasa Viitorului”, a reunit peste 100 pe elevi și eleve, profesori și directori de școală, precum și experți în domeniu.
În deschidere au vorbit participantele Școlii de Vară SAFETEEN, activitate în cadrul căreia a fost creat conceptul campaniei #educatiaNUdoare. Bianca Tănase, Eva Oanța și Nicoli Ilescu au povestit despre procesul de selectare a problemei cu care se confruntă elevii, precum și a soluțiilor pe care le-au identificat.
„Școala este cea de-a doua casă, este mediul în care copiii își petrec majoritatea timpului, iar profesorii sunt persoanele-cheie în dezvoltarea acestora. Violența din mediul educațional este un subiect care ne-a unit în cadrul Școlii de Vară, de aceea am votat aproape unanim ca această problemă să fie abordată ca subiect principal în cadrul campaniei”, a relatat Eva Oanța, participantă a Școlii de Vară SAFETEEN 2024.
Evenimentul a continuat cu prezentarea spotului campaniei #educatiaNUdoare, dar și cu un panel de discuții, unde au participat experți din domeniul educației și drepturile copiilor.
Valentina Olaru, Secretarul de Stat al Ministerului Educației și Cercetării: „Mediul educațional trebuie să fie sigur pentru toți membrii săi – și pentru copii, și pentru profesori. De aceea, campania pe care a demarat-o CNPAC împreună cu voi, dragi elevi, este susținută și de Ministerul Educației prin diverse activități de formare pentru cadrele didactice, cu scopul de a sprijini comunicarea empatică și asertivă dintre profesori și elevi”.
Andrew Painter, Senior Protection Officer UNHCR Moldova: „Consider că optarea pentru mediul educațional ca fiind tema acestei campaniei este una extrem de reușită, în contextul în care, așa precum s-a menționat, școala este cea de-a doua casă pentru copii și ea trebuie să fie sigură. Acest lucru este la fel de important și pentru copiii refugiați integrați în școlile din Republica Moldova, întrucât și pentru ei școlile sunt nu doar un spațiu unde învață, ci și un spațiu unde găsesc bunăstare emoțională”.
Vasile Coroi, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a menționat că prevenirea violenței asupra copiilor este extrem de importantă: „Aflându-se într-un mediu în care sunt focusați pe supraviețuire, elevii nu au cum să-și dezvolte întregul potențial, așa cum îl definește Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului. Și, deseori, mai ales copiii care sunt ținta violenței au tendința de a se autoînlătura de la procesul educațional, ceea ce duce absenteism sau chiar la abandon școlar”.
Lucia Cepraga, prorector UPSC „Ion Creangă”: „Trebuie să remarcăm faptul că a crește și a dezvolta resursa umană este unul dintre cele mai complexe și responsabile meserii care există. De aceea, considerăm că într-un mediu educațional trebuie să avem un profesor fericit, pentru că un profesor fericit poate să crească și să educe niște copii fericiți. Or, un om fericit nu este orientat spre conflict și violență”.
Pentru a promova educația bazată pe respect, empatie și sprijin reciproc, toți cei prezenți la eveniment au fost invitați să participe la un exercițiu comun de creare a Angajamentului pentru Educație Prietenoasă, care va oferi instituțiilor de învățământ oportunitatea de a-și asuma angajamentul și de a contribui la crearea unui mediu educațional mai sigur și mai inclusiv.
„Fiecare dintre noi, în calitate de educatori, părinți și membri ai comunității, avem responsabilitatea de a contribui la crearea unui mediu sigur și incluziv pentru toți copiii și cadrele didactice. Împreună, trebuie să ne angajăm să creăm un cadru în care toți copiii să se dezvolte armonios, fără frică de violență sau de judecată. De asemenea, este imperativ să sprijinim cadrele didactice, oferindu-le resursele și formarea necesare pentru a face față provocărilor pe care le întâmpină zi de zi”, a menționat Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC.
Evenimentul de lansare a campaniei de sensibilizare „Educația NU doare” s-a încheiat cu tema pentru acasă, unde cei prezenți au fost îndemnați să se alăture scopurilor campaniei #educatiaNUdoare, întrucât prin sprijin, receptivitate și implicare, fiecare profesor și profesoară, părinte, elev și elevă poate contribui la crearea unui mediu școlar prietenos, bazat pe respect și siguranță.
Campania națională se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”. Programul activităților este unul complex, vizând lecții deschise pentru viitorii pedagogi, evidențierea impactului pozitiv al cadrelor didactice prin realizarea a 10 istorii de succes, inaugurarea unei expoziții fotografice, dar și distribuirea de materiale informative pentru a contribui la diseminarea mesajului și scopului campaniei.
Activitatea este organizată de către CNPAC în parteneriat cu UNHCR Moldova, în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”.