Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la fondarea învățământului medical veterinar superior în Republica Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei a organizat Simpozionul Științific Internațional „Actualități și perspective în învățământul medical veterinar”. Evenimentul a reunit experți, academicieni, reprezentanți ai universităților de profil din Republica Moldova, România, Ucraina, Cehia, marcând un moment de reflecție asupra progreselor educației veterinare din ultimele cinci decenii și a impactului acestora asupra sănătății publice și mediului.
Simpozionul a debutat pe 31 octombrie cu o ceremonie solemnă în Aula Magna a Universității Tehnice a Moldovei, în cadrul căreia rectorul UTM, prof. univ. dr. Viorel BOSTAN, asubliniat importanța istorică a facultății și contribuția sa esențială în evoluția educației medical-veterinare, sănătatea animalelor, dezvoltarea sectorului agricol și siguranța alimentară.
„Astăzi celebrăm o etapă istorică: semicentenarul Facultății de Medicină Veterinară, un reper în educația și cercetarea medical-veterinară din Republica Moldova. În numele Universității Tehnice a Moldovei, vă felicit pentru munca, dedicația și eforturile pe care le depuneți în formarea specialiștilor de excepție care contribuie la sănătatea și bunăstarea comună! – a menționat în mesajul său rectorul UTM”, Viorel BOSTAN.
El a subliniat că fuziunea de acum doi ani cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova a deschis noi perspective de dezvoltare, iar modernizările care au urmat contribuie la pregătirea unor noi generații de medici veterinari cu o formare adaptată atât specificului regional, cât și cerințelor europene și internaționale. „Suntem mândri că UTM continuă să extindă aria de expertiză, oferindu-le studenților o pregătire complexă și multidisciplinară. Vă mulțumesc pentru eforturile neobosite de a ridica această facultate la rangul de pilon esențial al universității și vă asigur de întreaga susținere a conducerii UTM în proiecte viitoare de dezvoltare și inovare. La mulți ani Facultăți de Medicină Veterinară și tuturor celor care au contribuit la scrierea acestor frumoase istorii de 50 de ani!”
Viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vladimir BOLEA, a evidențiat rolul crucial al FMV în dezvoltarea sectorului agroalimentar al țării: „Profesia de medic veterinar este esențială pentru sănătatea publică și siguranța alimentară. Veterinarii sunt cei care asigură sănătatea animalelor și ne garantează că produsele de origine animală sunt sigure pentru consum. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va continua să sprijine inițiativele cercetării și proiectelor inovatoare în acest domeniu. La mulți ani!”.
Totodată, vicepremierul Vladimir BOLEA a decernat diplome de excelență pentru cinci cadre didactice, în semn de recunoaștere a contribuţiei substanţiale la dezvoltarea învățământului superior în zootehnie și medicină veterinară.
Actualul decan al facultății, conf. univ., dr. Mihai MOROZ, l-a invitat pe scenă pe fostul decan, conf. univ., dr. Mihail POPOVICI, care a condus facultatea timp de șapte ani. Sub conducerea sa, FMV a trecut printr-o transformare amplă, inclusiv prin integrarea Universități Agrare de Stat în UTM și prin inaugurarea Centrului Universitar Medical, devenit un pilon central al Facultății. Evocând file din istoria facultății, d-sa a menționat cu mândrie că Facultatea joacă un rol esențial în asigurarea sănătății animalelor și în susținerea sectorului agro-alimentar, având un impact direct asupra siguranței alimentare și protecției sănătății publice. D-sa a avut un mesaj inspirațional și pentru studenți: „Astăzi, mai mult ca oricând, profesia de medic veterinar este una indispensabilă, iar voi, cei formați în această facultate, reprezentați garanția unui viitor sigur și prosper pentru țară!”
Printre oaspeții de onoare ai evenimentului s-au numărat Adriana CAZACU, Secretar de Stat în domeniul cercetării și inovării în cadrul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Viorel CATONI, prof. univ., dr. la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, România; Barbora ZÁČKOVÁ, reprezentant al Ambasadei Republicii Cehe; Tatiana IVANOVA, de la Universitatea Cehă de Științe Vieții din Praga; Radu MUSTEAȚĂ, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova; Boris GAINA, academician, dr. hab., prof. univ., din cadrul Academiei de Științe a Moldovei; Mario CODREANU, prof. univ., dr., prorector pentru Dezvoltare Instituțională la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București; Liviu MIRON, prof. univ., dr., prorector la Universitatea de Științele Vieții din Iași, România; Sorin MORARIU, prof. univ., dr., decanul Facultății de Medicină Veterinară a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai” din Timișoara; Violeta SIMION, prof. univ., dr., Decana Facultății de Medicină Veterinară a Universității Spiru Haret din București, România; Oleg MELNYC, prof. univ., dr. hab., de la Universitatea Națională de Științe ale Vieții și Mediului din Ucraina. D-lor au adresat mesaje de felicitare și și-au exprimat dorința de a consolida colaborările internaționale în educația medical-veterinară.
Simpozionul va continua până pe 2 noiembrie 2024, cu sesiuni axate pe colaborarea internațională și alinierea educației veterinare standarde de top.
Facultatea de Medicină Veterinară a Universității Tehnice a Moldovei își are originile în anul 1974, odată cu înființarea unei secții de medicină veterinară în cadrul Institutului Agricol, transformată în facultate în aprilie 1976. De-a lungul unei jumătăți de secol, facultatea a pregătit peste 3100 de medici veterinari, inclusiv 405 specialiști din Asia, Africa și America Latină. Pe parcurs, 61 de doctori și 11 doctori habilitați și-au perfecționat tezele în cadrul acestei facultăți, iar astăzi, echipa sa cuprinde peste 30 de cadre didactico-științifice, dintre care 4 doctori habilitați și 18 doctori în științe, oferind o bază solidă de cunoștințe și practică pentru cei aproximativ 390 de studenți, dintre care 160 din alte țări. Facultatea dispune de spații moderne, clinici, laboratoare. Programele facultății s-au diversificat pentru a răspunde cerințelor emergente din domeniu, cum ar fi controlul bolilor infecțioase, securitatea alimentară și protecția faunei sălbatice, iar programul de studii integrate de șase ani asigură o pregătire comprehensivă în domeniu. Astăzi, Facultatea de Medicină Veterinară a UTM colaborează activ cu instituții similare din România, Ucraina și alte state europene, consolidând schimburile academice și participând la proiecte de cercetare internaționale. Adaptarea programelor și dezvoltarea unei baze materiale moderne reflectă eforturile continue de a susține excelența în educația veterinară și de a forma absolvenți competitivi pe plan internațional.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.