Consiliile elevilor reprezintă platforme de reprezentare a elevilor create cu scopul de a asigura participarea lor în luarea deciziilor și în promovarea valorilor democratice. Prin activitatea sa, consiliul oferă un spațiu de interacțiune, dialog dar și un instrument prin care elevii pot participa activ la deciziile care le afectează direct experiența școlară.
În premieră, pe 10 octombrie au fost organizate alegerile în consiliile școlare concomitent în instituțiile de învățământ din țară. Astfel, elevii din 1 000 instituții școlare și 80 de instituții din învățământ profesional tehnic au votat pentru candidatul sau candidata care îi va reprezenta în cadrul Consiliului Școlar. Acest exercițiu vine să-i obișnuiască pe tineri cu participarea democratică și implicarea în luarea deciziilor.
În urma alegerilor din cadrul Consiliului Școlar, elevii au delegat reprezentanții lor în Consiliile Regionale, care vor forma până la final de an noua componență a Consiliului Național al Elevilor, conform Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliilor Elevilor.
Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Agenția Națională pentru Tineret va oferi suport platformelor de reprezentare a elevilor, prin Programul de asistență pentru consolidarea Consiliilor Elevilor, care are obiectivul general de a promova cetățenia activă și spiritul civic în rândul elevilor prin împuternicirea, capacitarea și susținerea financiară a inițiativelor de inovație socială a acestora.
Pentru informare cu privire la desfășurarea alegerilor și structura platformelor de participare ale elevilor puteți accesa Ghidul pentru elevi: Consiliile elevilor și participarea activă sau pe pagina programului.