10 falsuri lansate în cadrul dezbaterii dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Care este adevărul, potrivit experților

dezbateri
Foto:YouTube/Privesc.Eu Moldova

Astăzi, 27 octombrie la Palatul Republicii s-a desfășurat dezbaterea electorală dintre candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. În timpul discuției, politicienii au lansat mai multe falsuri și declarații manipulatoare. Experții STOP FALS au organizat un Checkathon prin intermediul căruia au combătut dezinformările din discursurile celor doi candidați.

În acest material, am adunat declarațiile verificate de către specialiștii STOP FALS, care au apărut în timpul dezbaterii. Unele afirmații care s-au făcut în timpul dezbaterii au fost dezmințite de către cei doi candidați. Drept urmare, jurnaliștii verificatori s-au concentrat pe alte precizări care conțin falsuri, speculații sau manipulări.

#1. Alexandr Stoianoglo i-a propus actualei președinte să semneze o declarație comună privind garantarea ireversibilității parcursului european al Republicii Moldova. Jurnalistul Mihai Avasiloaie descrie această acțiune drept una ciudată, mai ales că la scrutinul din 20 octombrie Stoianoglo a refuzat să ia buletinul de vot și a boicotat referendumul. „Cu un minut înainte de a rosti această afirmație, domnul Stoianoglo a spus că în programul său electoral este prevăzută inițiativa de modernizare europeană a Moldovei. Candidatul promite asta în programul său electoral, dar în același timp boicotează referendumul pentru integrarea în UE”, adaugă Avasiloaie.

#2. O altă declarație din partea candidatului Alexandr Stoianoglo ține de alăturarea Republicii Moldova la sancțiunile impuse Federației Ruse, ceea ce, potrivit candidatului, a lipsit țara noastră de piețele de desfacere și de resurse energetice. Ilie Gulcă, expert STOP FALS, precizează că Republica Moldova nu a aderat la toate sancțiunile internaționale, în special la cele impuse de UE și SUA. „Republica Moldova a aderat la circa 80 % dintre sancțiunile aplicate de UE, SUA și alte state. Moldova s-a aliniat sancțiunilor privind persoanele implicate în anexarea Crimeii, a celor implicate în ocuparea de către Rusia a teritoriilor din estul Ucrainei.”

De asemenea, expertul a subliniat că țara noastră continuă să aibă relații economice cu Federația Rusă: „Observăm că în portul Giurgiulești continuă să vină nave din Rusia, respectiv avem relații economice prin aceste obiective”.

#3. Candidatul desemnat de Partidul Socialiștilor a declarat în timpul dezbaterii că actuala guvernare nu creează nimic: „Tot ce faceți e să închideți grădinițe, școli, universități, posturi TV, site-uri, întreprinderi întregi părăsesc țara”. Jurnalistul Constantin Hairedinov menționează că afirmațiile privind închiderea unor instituții de învățământ este un narativ mai vechi utilizat de către Partidul Socialiștilor și membrii grupării „Șor”. „Datele statistice demonstrează că aceste valori au scăzut din cauza situației demografice. Aceste instituții necesită investiții, iar aceste finanțări nu au rost în școlile unde învață 100 sau 200 de elevi.”

#4. Drept replică la afirmația lui Alexandr Stoianoglo privind închiderea posturilor TV, Maia Sandu a precizat: „Au fost închise posturile TV care promovau războiul”. La rândul său, Stoianoglo a adăugat că licența acestor posturi TV a fost retrasă de către o comisie care nu a avut nicio competență în acest sens. Jurnalista Mariana Colun a venit cu câteva clarificări referitoare la cele două declarații ale candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova. „Faptul că posturile au fost închise doar pentru reflectarea războiului din Ucraina este o parte din adevăr. Anterior, Consiliul Audiovizualului a sancționat unii furnizori de servicii media pentru lipsa unei informări corecte. La retragerea licenței s-a luat în considerare și finanțarea dubioasă a acestor instituții media și afilierea cu persoanele incluse în listele internaționale de sancțiuni.”

Referitor la afirmația lui Alexandr Stoianoglo, jurnalista STOP FALS menționează că această competență de a suspenda activitatea unor posturi TV a avut-o Comisa pentru Situații Excepționale. Comisia pentru Investiții Strategice, la fel, a deținut această competență după modificarea legislației care stipulează că audiovizualul a fost inclus ca domeniu de investiție strategică în anul 2021, iar ulterior mecanismul de retragere a licențelor a fost legiferat într-un proiect de lege votat în decembrie 2023.

#5. Tot în timpul dezbaterii, Alexandr Stoianoglo precizează că nu a văzut nicio inițiativă de pace privind relațiile dintre Republica Moldova și Ucraina, ci doar cele despre militarizare. Jurnalistul Vitalie Călugăreanu spune că la aproape toate întâlnirile pe care Maia Sandu le-a avut cu liderii europeni în ultima vreme peste tot a cerut ajutor pentru Ucraina. „Pe 17 mai a mers într-o vizită la Berlin pentru a discuta cu cancelarul Olaf Scholz. Acolo a cerut să fie ajutată Ucraina. Pe 18 ianuarie la Forumul Mondial de la Davos, a cerut ca liderii mondiali să susțină mai mult Ucraina.” Călugăreanu a adăugat că Republica Moldova a ajutat la modul real țara vecină prin ajutoarele umanitare chiar în primele zile de război și prin suportul oferit refugiaților ucraineni.

#6. Un alt fals al acestor dezbateri îl constituie exodul populației, narativ vociferat de către Alexandr Stoianoglo. Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a comentat acest aspect. „Cetățenii care pleacă astăzi din Republica Moldova nu mai pleacă din cauza sărăciei. În momentul acesta, oamenii pleacă pentru reîntregirea familiilor care deja sunt în Uniunea Europeană. Acest val nu ține de politica unui candidat.” Expertul STOP FALS a adăugat că problema plecării angajaților din Republica Moldova ține de condițiile proaste de muncă pe care le avem.

#7. În timpul dezbaterii, Alexandr Stoianoglo susține că nu a avut și nu are nicio relație cu Veaceslav Platon sau Ilan Șor. Mariana Colun a combătut acest fals. Ea menționează că Stoianoglo a recunoscut într-o emisiune că are o relație lungă de amiciție cu familia lui Ilan Șor. „Cu domnul Șor, cu familia lui, mă cunosc de 20 de ani. Eu am participat la toate evenimentele de familie, am fost invitat de mama sau tatăl lui Ilan Șor. Eu nu am să spun nimic împotriva familiei Șor, dar sancțiunile împotriva lui Platon au fost făcute de domnul Șor”, spunea Stoianolgo într-o emisiune la postul TV N4.

#8. Alexandr Stoianoglo: „Majoritatea banilor statului din partea partenerilor noștri de dezvoltare sunt repartizați pe criterii politice”. Expertul Ilie Gulcă spune că această afirmație este una falsă. Specialiștii STOP FALS au reușit să dezmintă această dezinformare: „Dintre cele 399 de proiecte incluse în Satul European, 161 au fost repartizate primăriilor conduse de alți primari decât cei din PAS”.

#9. Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a reflectat asupra declarației din partea candidatului Partidului Socialiștilor precum că site-ul lemne.md ar fi disponibil doar în limba engleză. Mihai Avasiloaie combate acest fals și menționează că în urma discuției cu șefa cabinetului ministrului mediului, pagina lemne.md a fost disponibilă în limbile română și rusă dintotdeauna.

#10. O altă precizare a lui Alexandr Stoianoglo se referă la faptul că în campania electorală acesta nu a apărut pe billboard-uri sau în alte reclame. Jurnalistul Constantin Hairedinov declară că la ieșirea din Bălți există un panou publicitar.

Totodată, Ilie Gulcă adaugă că a văzut un asemenea afiș electoral cu Alexandr Stoianoglo în zona Circului de Stat din Chișinău și în orașul Sângera.


Amintim că pe 3 noiembrie urmează să se desfășoare cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În cadrul său va concura actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, și candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Menționăm că în primul tur de scrutin, Maia Sandu a luat 42,49 % din voturi, iar Alexandr Stoianoglo – 25,95 %.

În acest material puteți vedea firul cronologic al dezbaterii și reacțiile privind moderatul propus de către echipa lui Stoianoglo.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente