(video) Protecția datelor personale: cum prevenim contractarea creditelor pe baza unui buletin furat

Cover_diez_iute

În era digitală, riscurile legate de furtul datelor personale sunt în continuă expansiune. Odată cu creșterea cumpărăturilor online și a plăților fără card la ghișee, infractorii găsesc metode din ce în ce mai ingenioase de a sustrage informațiile personale. Aceste date pot fi utilizate pentru plăți neautorizate sau pentru contractarea unor credite fără consimțământ. Astăzi discutăm cu Tatiana Susarencu, șefa Departamentului Juridic și Conformitate de la iute Moldova, despre măsurile pe care le putem lua pentru a ne proteja datele sensibile și pentru a evita datoriile neașteptate.

Potrivit Comisiei Europene datele cu caracter personal sunt considerate următoarele:
# numele și prenumele;
# adresa de domiciliu;
# adresa de e-mail;
# numărul de act de identitate;
# date privind locația (de exemplu, funcția de date privind locația disponibilă pe un telefon mobil);
# adresa de protocol de internet (IP);
# identificatorul de modul cookie;
# identificatorul de publicitate al telefonului dvs.;
# datele deținute de către un spital sau un medic, care ar putea fi un simbol ce identifică în mod unic o persoană.

În același timp, legislația națională, conform Legii nr. 133/2011 cu privire la date cu caracter personal, notează următoarele: „Datele […] sunt considerate orice informaţii referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă prin referire la nume, prenume, număr de identificare, elemente specifice identităţii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale, precum și datele care dezvăluie originea rasială sau etnică, convingerile politice, apartenența socială, starea de sănătate sau viața sexuală, precum și datele ce țin de condamnările penale”.

„Tehnologiile creează un mediu favorabil pentru fraudarea datelor cu caracter personal.”

Acum, datorită plăților online, hackerii copiază site-uri populare, făcându-le să pară legitime. Astfel, utilizatorii pot fi păcăliți și își pot pierde datele personale și banii fără să își dea seama. În plus, gadgeturi precum ceasuri și inele care înlocuiesc cardurile fizice fac plățile mai ușoare, dar și mai riscante. Aceste dispozitive expuse pot fi accesate de infractori, care pot fura informații personale prin intermediul metadatelor.

În acest sens, Tatiana Susarencu subliniază: „Tehnologiile moderne ne oferă multiple beneficii, însă este esențial să fim atenți la modul în care gestionăm datele noastre personale. Este important să conștientizăm când, unde și cui oferim aceste informații, să citim cu atenție politicile de confidențialitate și să înțelegem potențialele consecințe ale utilizării acestora.”

Credite contractate în baza actelor furate

Datele personale furate pot fi folosite de infractori pentru a lua credite în numele victimei. Acesta este unul dintre cele mai mari riscuri asociate cu utilizarea necorespunzătoare a datelor personale de către terți.

iute Moldova luptă împotriva acestor tentative pentru a împiedica răufăcătorii să împrumute bani în numele altor persoane.

„În practică se întâmplă, cu părere de rău, să mai întâlnim astfel de cazuri. Atunci când sesizăm o astfel de situație la etapa de identificare, solicitantului de credit îi este refuzată cererea pentru obținerea creditului, iar numărul de identificare este marcat corespunzător în sistemul de operare. Acest lucru se face pentru a preveni tentativele repetate”, explică jurista iute Moldova.

Iar dacă OCN-ul depistează o greșeală în procesul de acordare a creditului, este sesizată poliția pentru identificarea făptașului: „În momentul când se constată că datele personale au fost furate și utilizate pentru obținerea unui credit, iute depune plângere la organele de poliție și solicită intentarea unei cauze penale, prezintă probe și colaborează cu ancheta”, a precizat Tatiana Susarencu.

Pentru a demonstra că persoana care deține actele de identitate nu a contractat creditul, se desfășoară o serie de acțiuni legale menite să susțină cazul acesteia.

„În multe cauze se dispune efectuarea expertizei grafoscopice (pentru identificarea autorului semnăturii de pe contract), unele persoane prezintă probe care demonstrează că se aflau în afară țării ori că au fost duse în eroare de terți și au oferit datele personale fără a cunoaște de fapt în ce scop vor fi utilizate”, menționează experta.

Iată ce consecințe poate avea lipsa de atenție în protejarea datelor personale. Actele personale pierdute pot cauza probleme până când anunțăm autoritățile să blocheze accesul la ele. Dacă pierdeți cardurile bancare, sunați imediat la bancă pentru a le bloca. Acționați rapid pentru a nu le oferi timp infractorilor să folosească datele voastre în mod ilegal.

Cum sunt păstrate datele cu caracter personal la iute Moldova?

Pentru a beneficia de un credit de consum de la iute Moldova, e nevoie doar de datele ce țin de veniturile persoanei, alte obligații active. Odată ce informațiile au fost introduse în baza de date, iar clientul și-a primit banii, protecția datelor personale este asigurată printr-un protocol riguros.

În primul rând, este clar delimitat pentru ce sunt colectate diferite categorii de date, accesul la date sunt limitate pentru angajații iute, în funcție postul deținut și acțiunile care urmează a fi executate. Informațiile sunt stocate pe servere securizate, astfel încât să fie protejate de amenințările cibernetice”, ne-a explicat Tatiana Susarencu.

Un alt aspect important al protecției datelor personale este perioada în care acestea sunt păstrate. Conform legislației în vigoare, operatorul trebuie să păstreze aceste informații pentru o perioadă de până la cinci ani.

Clienții pot avea întrebări legate de legalitatea apelurilor primite de la bănci sau OCN-uri care le oferă noi oferte de creditare. Tatiana Susarencu explică că aceasta este o practică legală: „Această acțiune este complet legală, atâta timp cât clientul a consimțit să fie informat despre noile oferte.”

De ce datele personale sunt partajate cu alte instituții?

Comunicarea între instituțiile bancare, non-bancare și alte instituții de stat este esențială și, în unele cazuri, obligatorie, în funcție de tipul de informație solicitată.

„Sunt circumstanțe legale în care compania sau orice operator de date are obligația de a partaja date cu caracter personal unei alteia. În cazul iute, un exemplu ar fi Birourile istoriilor de credit, prezentarea informațiilor către aceste birouri nu constituie încălcare a legislației privind protecția datelor cu caracter personal, dar mai degrabă este o obligație. De asemenea, operatorul de date este obligat să asigure că datele cu caracter personal sunt prelucrate, păstrate, stocate corespunzător”, explică jurista iute Moldova.

Prevenirea fraudelor cauzate de pierderea datelor personale ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Tatiana Susarencu ofere câteva recomandări utile pentru viața de zi cu zi.

„Cred că cea mai importantă recomandare este să păstrați datele cu caracter personal în siguranță. Nu ezitați să întrebați în ce scop vor fi folosite. Citiți politicile de confidențialitate atunci când introduceți datele în mediul online sau când completați diferite anchete. Utilizați parole unice și dubla autentificare pentru logare în conturile personale. Nu oferiți datele personale persoanelor terțe, și aici mă refer nu doar la persoane necunoscute, dar chiar și la rude. Iar în cazul în care suspectați că datele personale sunt folosite ilegal, depuneți o cerere de retragere a consimțământului privind prelucrarea datelor cu caracter personal sau contactați autoritatea națională de protecție a datelor pentru a depune o plângere.”

În continuare, vă invităm să descoperiți ce părere au oamenii despre protecția datelor personale și ce consecințe poate avea pierderea acestora.


Acest material a fost realizat cu sprijinul iute Moldova, în contextul campaniei naționale de educație financiară „Generația Inteligenței Financiare”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente