Republica Moldova găzduiește Conferința de încheiere a proiectului EU4Business: Connecting Companies (EU4BCC)

WhatsApp Image 2024-10-24 at 10.37.52 (9)

La Conferința de încheiere a proiectului EU4Business: Connecting Companies (EU4BCC) a fost marcată o etapă importantă în dezvoltarea relațiilor comerciale dintre Uniunea Europeană și țările din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova și Ucraina). După cinci ani de activitate dedicată, proiectul se apropie de final, iar Eurochambres (Asociația Europeană a Camerelor de Comerț și Industrie), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), a organizat conferința de închidere pe 24 octombrie 2024, la Chișinău, Republica Moldova.

Evenimentul a reunit peste 100 de participanți, inclusiv Prim-ministrul Republicii Moldova, reprezentanți ai delegației UE în RM, Camere de Comerț și antreprenori din țările partenere: Belgia, Spania, Italia, Grecia, Lituania, Estonia, România, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Moldova.

„Republica Moldova beneficiază de numeroase avantaje datorită finanțărilor din proiecte europene, cum ar fi infrastructura socială, drumurile sau energia. Însă, cel mai mare beneficiu este accesul la piața europeană. Construim în Moldova, dar și în parteneriat cu alte țări. Suntem convinși că o Europă extinsă înseamnă o Europă mai sigură și mai prosperă pentru toți. Republica Moldova și-a făcut alegerea fermă de a deveni parte din familia europeană”, a declarat Dorin Recean, Prim-ministru al Republicii Moldova.

Conferința a subliniat rezultatele obținute în cadrul proiectului, a evidențiat parteneriatele create și a oferit o platformă pentru networking și schimb de experiență. Participanții au avut ocazia să discute perspectivele viitoare și să exploreze oportunitățile de dezvoltare economică în cadrul Parteneriatului Estic.

„Proiectul implementat împreună cu Uniunea Europeană a reușit să conecteze companiile din țările Parteneriatului Estic cu cele din UE. Proiectul EU4BCC a avut un impact considerabil asupra unor sectoare esențiale ale economiei noastre, precum agricultura ecologică, vinificația, turismul, textilele și industriile creative. Prin acest proiect, IMM-urile din Moldova și din țările partenere au beneficiat de noi oportunități de dezvoltare și export, contribuind astfel la creșterea competitivității economiilor noastre”, a menționat Sergiu Harea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Evenimentul EU4BCC, organizat de Eurochambres, a avut ca scop sprijinirea comunităților de afaceri din regiune, facilitând dezvoltarea economică și promovând integrarea europeană.

„În contextul inițiativei EU4Business, am fost împreună pe parcursul acestor ani și vreau să exprim recunoștința mea pentru Camera de Comerț pentru organizare și pentru cooperarea fructuoasă. În acești 5 ani, am creat relații mai strânse între Uniunea Europeană și partenerii din regiune, integrând economia noastră și sprijinind IMM-urile din Republica Moldova. Cu toții ne dorim un viitor mai prosper în familia europeană!”, a menționat Mate CSICSAI, șef adjunct al Delegației UE în Republica Moldova.

Tot în cadrul evenimentului au participat reprezentanții Eurochambres Ia Khodeli și Laura Velasco, Senior Project Officer Eurochambres, care au subliniat că susținerea comunității de afaceri și a companiilor este crucială pentru a le ajuta să se consolideze și să crească. Camera de Comerț a fost esențială în acest proces, fără de care proiectul nu ar fi putut fi realizat.

Conferința a reprezentat o ocazie de celebrare a succeselor obținute în cadrul EU4BCC și a reafirmat angajamentul continuu al Eurochambres și al partenerilor săi în sprijinirea comunității de afaceri din Moldova și din regiune.

În cadrul proiectului au fost organizate 1 700 de întâlniri B2B, au fost dezvoltate 51 de servicii noi, au fost semnate 56 de Memorandumuri de Cooperare și 51 de Contracte între IMM-urile din UE și cele din Parteneriatul Estic, au fost elaborate 58 de Planuri de Marketing și Strategii de Dezvoltare pentru IMM-uri și BSO-uri. 

Printre beneficiarii din în Republica Moldova se numără 160 de BSO-uri și IMM-uri, incluzând 45 de BSO-uri și 115 IMM-uri.

EU4Business: Connecting Companies (EU4BCC) este un proiect gestionat de Eurochambres și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Business. Lansat în decembrie 2019 și implementat până în decembrie 2024, proiectul urmărește consolidarea relațiilor comerciale dintre Uniunea Europeană, statele membre ale acesteia și țările din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente