(foto) La pas prin Chișinău: unde poți găsi Italia în capitala Republicii Moldova

gusto
Foto:Facebook/Gusto Italiano Ristorante

Mergând la pas prin Chișinău, poți observa influențe culturale din întreaga lume: de la restaurante coreene la străzi cu denumiri în cinstea lui Gagarin sau a orașului Paris. Astfel, echipa #diez vrea să vadă cât dintre cele peste 195 de țări însemnate pe glob poate fi descoperit chiar aici, în capitala Republicii Moldova. Mai exact, vom explora locațiile care oferă o frântură din alte culturi, fie că vom vorbi despre gastronomie, arhitectură, toponimie, istorie, artă, fie despre cumpărături.

Anterior ți-am povestit despre locațiile care ne amintesc de Armenia, iar acum ne vom axa pe câteva dintre cele care ne duc cu gândul sau ne teleportează în Italia. De asemenea, la final de listă vei găsi și o serie de opere compuse de artiști italieni, care sunt jucate la un teatru din capitală.

Casa arhitectului Alexandru Bernardazzi

Casa arhitectului Alexandru Bernardazzi este un monument istoric și de arhitectură de însemnătate națională, construit la mijlocul secolului al XIX-lea. Locuința a fost ridicată după un proiect-model numit „șapte stânjeni”: cu șase odăi la parter și anexe în demisol.

Notă: Alexandru Bernardazzi, de origine italiano-elevețiană, este autorul a peste 30 de edificii cu valoare arhitecturală din Chișinău și din alte localități din Moldova.

Adresă: str. Sfatul Țării, nr. 23

Sursă: wikipedia.org

Strada Alexandru Bernardazzi

Strada Alexandru Bernardazzi este o stradă din centrul istoric al Chișinăului. Aceasta întretaie șase artere, de-a lungul ei fiind amplasate o serie de monumente de arhitectură și istorie, precum și clădiri administrative.

Adresă: între străzile Ismail și Aleksandr Pușkin

Sursă: wikipedia.org/Gikü

Liceul Teoretic „Dante Alighieri”

Liceul Teoretic „Dante Alighieri” a fost fondat în anul 1990 și este singurul liceu român-italian din Republica Moldova. Acesta a fost numit în cinstea poetului și filosofului italian Durante di Alighiero degli Alighieri, cunoscut și ca Dante Alighieri.

Adresă: str. Ion Creangă, nr. 80

Sursă: Facebook/Liceul Teoretic „Dante Alighieri”

Liceul Privat „Da Vinci”

Liceul Privat „Da Vinci” a fost înființat în anul 2018, fiind numit în cinstea geniului italian Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut și ca Leonardo da Vinci. În perioada Renașterii, acesta a fost un mare pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor.

Adresă: str. Constantin Stamati, nr. 10

Sursă: Facebook/Da Vinci

Catedrala romano-catolică „Providența Divină”

Catedrala romano-catolică „Providența Divină” este un lăcaș de cult și monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură din municipiul Chișinău. Arhitectura catedralei a fost realizată în spiritul neoclasicismului tardiv, influențat de arhitectura Renașterii italiene.

Adresă: str. Mitropolit Dosoftei, nr. 85

Sursă: Facebook/Parohia Romano-Catolică „Providența Divină” Chișinău

Gusto Italiano

Gusto Italiano este un importator și distribuitor de produse alimentare italiene, precum: condimente, sosuri, lactate, brânzeturi, paste, riso, mezeluri, prosciutto, conserve și altele.

Adresă: str. Petricani, nr. 19/5

Sursă: Facebook/Gusto Italiano

La Roma Club

„La Roma Club” este primul restaurant cu bucătăria italiană din Republica Moldova, fiind deschis în anul 2001. Periodic, aici se desfășoară diferite evenimente tematice, precum „prânz la terasă”, „cină în stil italian” sau „cină de autor”.

Adresă: str. Albișoara, nr. 40/1

Sursă: Facebook/La Roma Club

Trattoria il Forno

Trattoria il Forno este un local cu bucătărie italiană și atmosferă ca în trattoriile clasice. Este renumit îndeosebi pentru pizza sa, gătită într-un cuptor special pe lemne, la o temperatură de 485 de grade Celsius. Datorită acestui fapt, pizza este gata în doar 90 de secunde.

Adresă: str. Alexei Șciusev, nr. 98

Sursă: Facebook/Trattoria il Forno

Mi Piace Ristorante & Pizzaria

Restaurantul Mi Piace Ristorante & Pizzaria nu doar că propune vizitatorilor săi o atmosferă ca în Italia, ci și importă majoritatea produselor direct din această țară. În meniul localului se regăsesc spaghetele gătite în stil italian, risotto și, evident, pizza.

Adresă: str. Trandafirilor, nr. 4

Sursă: Facebook/Mi Piace Ristorante & Pizzaria

Gusto Italiano Ristorante

Gusto Italiano Ristorante a fost fondat în 2007. Localul se mândrește cu bucatele autentice italiene, cu designul de interior în stil italian și cu atmosfera caldă.

Adresă: str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, nr. 20/1

Sursă: Facebook/Gusto Italiano Ristorante

Charmat Prosecco Bar

Restaurantul „Charmat Prosecco Bar” are specific italian și francez. Denumirea vine de la metoda Charmat-Martinotti – proces utilizat în producerea vinurilor spumante –, dezvoltată de enologul italian Federico Martinotti, dar perfecționată și brevetată de francezul Eugène Charmat. Punctul forte al restaurantului este reprezentat de vinul prosecco și de stridii.

Adresă: str. Aleksandr Pușkin, nr. 32

Sursă: Facebook/Charmat Prosecco Bar

Little Napoli

Restaurantul Little Napoli este renumit pentru pizza sa napolitană gătită într-un cuptor pe lemne unic în Moldova, adus chiar din Napoli. Localul are în meniu 33 de feluri de pizza.

Adresă: str. Alexei Șciusev, nr. 70

Sursă: Facebook/Little Napoli

Caruso Ristorante Pizzeria

Caruso Ristorante Pizzeria și-a deschis ușile în anul 2010. Localul respectă tradițiile italiene și utilizează ingrediente autentice. Pizza este gătită într-un cuptor special, construit din piatră adusă din Sorrento și nisip din Vezuviu.

Adresă: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 149

Sursă: Facebook/Caruso Ristorante Pizzeria

Oliva Ristorante

Oliva Ristorante este un local cu specific mediteranean, dar preponderent italian. Avantajul restaurantului este că pastele și pizza se pregătesc chiar în fața oaspeților, aceștia având posibilitatea și să participe la proces.

Adrese:
# str. Alexei Șciusev, nr. 47;
# bd. Moscova, nr. 5;
# bd. Decebal, nr. 139.

Sursă: Facebook/Oliva Ristorante

Trattoria Della Nonna

Seria de restaurante Trattoria Della Nonna își impresionează oaspeții prin sortimentul bogat de bucate italiene și prin atmosfera tipică acestei țări. Designul și decorul localurilor au tendința de a teleporta vizitatorii direct în inima Italiei.

Adrese:
# str. Arborilor, nr. 21;
# bd. Moscova, nr. 17/4;
# Calea Ieșilor, nr. 11;
# bd. Mircea cel Bătrân, nr. 4/6;
# str. Mihail Sadoveanu, nr. 20/1;
# bd. Dacia, nr. 42/1;
# str. Albișoara, nr. 44;
# str. Sarmizegetusa, nr. 18/5.

Sursă: Facebook/Trattoria Della Nonna

PizzaMania

Seria de restaurante „PizzaMania” se axează pe tradițiile italiene, pastele și pizza fiind pregătite în cuptoare speciale din piatră. În toată țara există 14 localuri, dintre care șase sunt situate în orașul Chișinău.

Adrese:
# bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 136;
# str. Constantin Negruzzi, nr. 2/4;
# str. Sarmizegetusa, nr. 10;
# str. Ismail, nr. 88;
# bd. Moscova, nr. 14/1;
# str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, nr. 45.

Sursă: Facebook/PizzaMania

Carmelo

La restaurantul cu specific italian „Carmelo”, fructele de mare sunt specialitatea casei. În plus, meniul localului cuprinde diferite tipuri de pizza, spaghete și cele mai renumite deserturi italiene.

Adresă: str. Veronica Micle, nr. 1/1

Sursă: Facebook/Carmelo

ORO

Restaurantul ORO este renumit pentru pastele sale cu calmari, creveți tigru, sparanghel, roșii cherry și cimbru, în sos cremos de pesto. Fondatorii localului afirmă că acestea sunt exact ca în Italia.

Adresă: bd. Decebal, nr. 34

Sursă: Facebook/ORO

PizzArt

La „PizzArt” pizza are o altă formă decât cea cu care suntem obișnuiți. E dreptunghiulară! Anume acest fapt și deosebește localul respectiv de celelalte existente în oraș. Sloganul său este „Pizza italiană la felie”.

Adresă: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 67

Sursă: Facebook/PizzArt

NARINGI

Cafeneaua „NARINGI” pune la dispoziția oaspeților săi cafea italiană, ambianță europeană și deserturi franceze. Conceptul de brand este cel mai dulce tip de mandarine – Naringi. 

Adrese:
# str. Aleksandr Pușkin, nr. 26A;
# str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, nr. 28/2;
# bd. Moscova, nr. 1/1.

Sursă: Facebook/NARINGI

Basilico

Restaurantul Basilico a fost deschis în anul 2020. Meniul localului include paste, pizza, vitello tonatto, tiramisù și încă câteva specialități de autor.

Adresă: str. Trandafirilor, nr. 6/3

Sursă: Facebook/Basilico

Storno Pasta & Pizza

Restaurantul Storno Pasta & Pizza are un design tipic localurilor italiene și un meniu autentic divers. Fondatorii au caracterizat localul drept „o insulă de Apenini”.

Adresă: str. Miron Costin, nr. 25

Sursă: Facebook/Storno Pasta & Pizza

The Old Street Coffee & More

Cafeneaua The Old Street Coffee & More are în meniu panini clasice italiene.

Adresă: str. Mitropolit Varlaam, nr. 75

Sursă: Facebook/The Old Street Coffee & More

Nabucco – operă în patru acte, de Giuseppe Verdi

Opera „Nabucco”, de Giuseppe Verdi, este o capodoperă a muzicii clasice, aducând pe scenă o poveste epică despre putere, libertate și destin. Inspirată din istoria biblică, opera redă conflictul dintre poporul evreu și regele babilonian Nabucco, într-o luptă dramatică pentru eliberare. Aceasta este jucată la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Notă: Giuseppe Fortunino Francesco Verdi a fost un compozitor italian, vestit mai ales pentru creațiile sale în muzica de operă.

Adresă: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 152

Sursă: tnob.md

Rigoletto – operă în trei acte, de Giuseppe Verdi

„Rigoletto” este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Giuseppe Verdi, o dramă puternică în trei acte bazată pe piesa de teatru Le roi s’amuse, de Victor Hugo. Acțiunea are loc în secolul al XVI-lea în orașul Mantua, Italia, și spune povestea unui bufon, Rigoletto, plasând accent pe tragedia care se abate asupra familiei sale din cauza intrigilor de la curtea ducelui de Mantua. Opera este jucată la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Adresă: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 152

Sursă: tnob.md

La Traviata – operă în patru acte, de Giuseppe Verdi

La Traviata este o altă operă celebră a lui Giuseppe Verdi, în trei acte, bazată pe romanul „Dama cu camelii”, de Alexandre Dumas fiul. Aceasta spune povestea tragică a unei curtezane din Paris, Violetta Valéry, și a relației sale de dragoste imposibilă cu Alfredo Germont. Opera explorează temele sacrificiului, iubirii necondiționate și ipocriziei sociale, fiind jucată la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Adresă: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 152

Sursă: tnob.md

Bărbierul din Sevilla – operă comică în două acte, de Gioachino Rossini

„Bărbierul din Sevilla” este o operă comică în două acte compusă de Gioachino Rossini, pe un libret de Cesare Sterbini, bazată pe piesa cu același nume de Pierre Beaumarchais. Acțiunea are loc în Sevilla, Spania, și este o comedie plină de farse, intrigi și încurcături romantice, având în centru povestea de dragoste dintre contele Almaviva și frumoasa Rosina. Opera este jucată la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Notă: Gioachino Rossini a fost un compozitor italian care a câștigat faima pentru cele câteva zeci de opere ale sale, deși a scris și multă muzică de alt tip, inclusiv de cameră.

Adresă: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 152

Sursă: tnob.md

Totodată, în orașul Chișinău își au sediul mai multe organizații care reprezintă poporul italian, printre care:
# Ambasada Italiei la Chișinău;
# Camera Italiană de Comerț în Moldova;
# Centrul Cultural Italian;
# Asociația de Cooperare Italia-Moldova „ROMULUS”;
# Asociația Moldo-Italiană de Logistică „AMILOG”.

Vezi și care sunt tradițiile culinare din Italia, prin prisma experienței Georgeanei Bodarev.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente