Specialiști în domeniul oftalmologiei și optometriei din unsprezece țări s-au reunit la Chișinău la Congresul Societății Oftalmologilor din Europa de Sud-Est, ediția a XIX-a, pentru a discuta subiecte de actualitate în patologia corneei, retinei, nervului optic, glaucomul, chirurgia cataractei ș.a. Participanții au avut ocazia să însușească tehnici inovatoare în tratamentele oftalmologice și să dezvolte relații profesionale în domeniu, cu scopul de a îmbunătăți serviciile de îngrijire a pacienților.
La inaugurare a participat ministra sănătății, Ala Nemerenco, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” – profesorul Emil Ceban și experți din străinătate, care au subliniat importanța colaborării între profesioniștii din domeniul sănătății pentru dezvoltarea tratamentelor oftalmologice, în special în contextul actual când expunerea prelungită la tehnologii și ecrane are un impact nefavorabil asupra sănătății oculare.
Ministra Sănătății a Republicii Moldova a accentuat că forumul reprezintă o platformă extraordinară de schimb de experiență, în condițiile în care secolul XXI este remarcat prin evoluția tehnologiilor digitale. Ala Nemerenco a accentuat că, deși tehnologiile aduc multe beneficii, provocările legate de sănătatea oculară rămân semnificative. „Ochii sunt lumina vieții noastre, iar importanța lor nu poate fi subestimată. Folosim tehnologii avansate, iar presiunea asupra ochilor este din ce în ce mai mare, odată cu utilizarea ecranelor. În același timp, tehnologiile vin să dezvolte acest domeniu tot mai mult astfel ca să putem să întoarcem vederea celor care au pierdut-o și să o îmbunătățim. Suntem bucuroși că avem multe operații care readuc oamenilor normalitate vizuală”, a menționat oficiala de la sănătate.
Rectorul a remarcat rolul esențial al educației medicale și al cercetării în îmbunătățirea practicilor oftalmologice, evidențiind dimensiunea internațională a evenimentului ca o oportunitate de extindere a cooperării științifice. Emil Ceban și-a exprimat încrederea că informațiile prezentate în cadrul congresului vor aduce contribuții valoroase și vor avea un impact pozitiv asupra calității asistenței medicale oftalmologice pentru pacienți. În contextul integrării în structuri educaționale europene și comunități științifice mondiale, rectorul a subliniat că acest eveniment va facilita noi colaborări, îndemnând medicii și cercetătorii tineri să-și aprofundeze studiile în domeniu. În final, a exprimat recunoștință partenerilor pentru sprijinul lor continuu în proiectele comune atât în oftalmologie, cât și în alte domenii.
Potrivit lui Eugen Bendelic, șef al Catedrei de oftalmologie, congresul a reprezentat unul dintre cele mai importante evenimente științifice în domeniul oftalmologiei din regiune și a reunit speakeri cu renume internațional: prof. Camelia Bogdănici și prof. Daniela Șelaru, România; prof. Nadiya Bobrova, Ucraina; prof. Vesna Dimovska, Macedonia; prof. Natasa Vidovic, dr. Polona Zaletel Benda și dr. Ana Ursula Gavrić, Slovenia; dr Edita Files Bradarić, Muntenegru; prof. Mahmut Kaskaloglu, prof. Tansu Erakgün, conf. Baha Toygar și prof. Cuneyt Karaarslan, Turcia; prof. Vincenzo Ferrara, Italia; prof. Gazmend Kacaniku, Kosovo; prof. Linda Zangwill, SUA; Hugo Pena Verdeal, Spania; și dr. Cahid Shazbazov din Azerbaidjan. Invitatul special al evenimentului a fost Wolfgang Gindorfer, președinte regional al Agenției Internaționale pentru Prevenirea Orbirii în Europa.
Forumul științific a fost organizat de Catedra de oftalmologie a USMF „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu Asociația Oftalmologilor din Moldova, în zilele de 18 și 19 octombrie 2024.
Acest material a fost scris și redactat de echipa USMF. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.