Tinerii din Moldova se pregătesc să devină antreprenorii de mâine cu EntreComp4Youth

Tinerii din Moldova se pregătesc să devină antreprenorii de mâine cu EntreComp4Youth

Competențele antreprenoriale le permit tinerilor să identifice oportunități, să ia inițiativa, să inoveze, să gestioneze riscuri și să colaboreze eficient, contribuind astfel la dezvoltarea personală și economică. În acest context, Programul EU4Youth – Ocuparea forței de muncă și antreprenoriatul în rândul tinerilor (faza III) a organizat în luna octombrie webinarul „Promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor din Moldova”, care a reunit reprezentanți ai autorităților publice, ai instituțiilor locale și ai organizațiilor de tineret din Moldova și Ucraina, pentru a discuta soluții concrete privind adaptarea și utilizarea instrumentelor EntreComp4Youth și moduri de a sprijini antreprenoriatul în rândul tinerilor.

EntreComp4Youth și EntreGram4Youth – instrumente pentru tinerii antreprenori care urmează să fie dezvoltate în Moldova

EntreComp4Youth oferă un cadru pentru îmbunătățirea competențelor antreprenoriale ale cetățenilor, tinerilor și organizațiilor din Europa, promovând o abordare unitară în dezvoltarea spiritului antreprenorial. Acest cadru stabilește o înțelegere comună a competențelor antreprenoriale și detaliază rezultatele învățării și nivelurile de competențe. EntreGram4Youth, un instrument de autoevaluare dezvoltat în cadrul EntreComp4Youth, îi ajută pe tineri să-și identifice nivelul competențelor antreprenoriale și domeniile în care se pot dezvolta. În cadrul webinarului, participanții au discutat despre modul în care aceste instrumente ar putea fi adaptate și localizate la realitățile locale și despre cum agențiile guvernamentale, instituțiile educaționale și organizațiile de tineret pot lucra împreună la această sarcină. 

Giuseppe Paglione, Manager de Program pentru Educație, Tineret și Cultură la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova

„EntreComp este un instrument care ar putea fi adaptat nevoilor grupurilor-țintă de tineri din Republica Moldova. Cadrul EntreComp și EntreGram sunt conceptualizate pentru a permite tinerilor să-și evalueze abilitățile antreprenoriale, oferind un instrument de autocunoaștere pentru cei care intenționează să înceapă o afacere, iar apoi tinerii identifică caracteristicile antreprenoriale și își direcționează mai strategic cariera și traseele educaționale. Politicile de tineret în general sunt luate în serios de Uniunea Europeană. În cazul Moldovei, având în vedere procesul de integrare europeană pe care această țară îl parcurge, asemenea inițiative sunt foarte importante pentru alinierea ocupării forței de muncă și antreprenoriatului tinerilor din Moldova la cele mai bune practici în politicile de tineret din UE.”

Colaborarea intersectorială, esențială pentru implementarea EntreComp în Moldova

La eveniment au participat 56 de reprezentanți din diverse instituții, inclusiv Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Ministerul Educației și Cercetării, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Serviciul Fiscal de Stat, Centrul de Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, Junior Achievement Moldova și mai multe organizații ale societății civile (MilleniuM, Centrul de Resurse Univers, EcoVisio, Asociația GAL Trei Coline, GAL Vasile Stroescu). Această implicare a subliniat importanța colaborării între guvern, domeniul educației și organizațiile de tineret, pentru a crea un ecosistem antreprenorial favorabil tinerilor.

Raisa Dogaru, directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Republica Moldova (ANOFM): „EntreComp o inițiativă foarte bună pentru tinerii din Moldova, dar și pentru ANOFM, care are mandatul să implementeze servicii și măsuri pe piața muncii și să lucreze cu tinerii. ANOFM cunoaște nevoile tinerilor care apelează la Agenție și acest cadru de competențe ar ajuta tinerii să-și evalueze abilitățile antreprenoriale. EntreComp reprezintă competențe-cheie pentru antreprenori și poate sprijini învățarea antreprenorială în diferite domenii: societate civilă, campanii, educație, lucru cu tinerii, startup-uri ș.a. EntreComp oferă o imagine de ansamblu a competențelor, care sunt diferite, dar interconectate.”

Acest webinar face parte dintr-o serie de workshop-uri regionale, dedicate sprijinirii măsurilor antreprenoriale în rândul tinerilor din țările Parteneriatul Estic: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Belarus. Acestea servesc ca platforme pentru explorarea modalităților de îmbunătățire a politicilor de ocupare a forței de muncă  și adaptarea cadrului antreprenorial european la nevoile locale. Participanții la webinar au primit acces la resursele web ale Cadrul EntreComp4Youth și instrumentul de autoevaluare EntreGram4Youth pentru a le testa, iar în cadrul unui eveniment regional recapitulativ, programat pentru luna noiembrie, participanții vor avea ocazia să revină cu feedback și idei despre cum pot fi implementate aceste instrumente în Moldova și celelalte țări ale Parteneriatului Estic. 

Ce părți ale Cadrului de competențe antreprenoriale pot fi adoptate și implementate în Moldova? Spuneți-ne la [email protected].

Adaptarea cadrului EntreComp4Youth și elaborarea instrumentului de autoevaluare EntreGram4Youth a fost inițiată de Programul EU4Youth – Ocuparea forței de muncă și antreprenoriatul în rândul tinerilor (faza III), cofinanțat de Uniunea Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe din Lituania.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente