Studenții din anul I de la Filiera universitară francofonă în Medicină au luat cunoștință cu activitățile Centrului de Angajabilitate Francofon (CEF) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în cadrul unei întâlniri organizate la 10 octombrie curent. Evenimentul a avut ca scop prezentarea oportunităților de dezvoltare academică și profesională disponibile pentru cei care studiază Medicina în limba franceză.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre avantajele USMF „Nicolae Testemițanu” în calitate de membru titular al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), printre care: accesul la apeluri la proiecte destinate universităților membre din regiunea Europa Centrală și Orientală (ECO), susținere financiară pentru participare la evenimente științifice francofone, Festivalul studenților francofoni în ECO, Premiul anual al Laureatului Francofon, burse de stagiu profesional în universitățile partenere din Franța și Belgia, precum și alte acțiuni francofone organizate cu sprijinul Biroului Național AUF-Moldova la Chișinău, inclusiv participări la proiecte, concursuri, ateliere, seminare și conferințe științifice.
Conferențiarul universitar Gheorghe Plăcintă, decanul Facultății de Medicină nr. 1, a menționat că studiile în limba franceză oferă studenților posibilitatea de a accesa literatură medicală de specialitate, publicații științifice și resurse educaționale de înaltă calitate – element important pentru dezvoltarea profesională. „Studenții au posibilitatea de a-și extinde oportunitățile de carieră. Prin promovarea limbii franceze în educația medicală, Universitatea își consolidează prestigiul internațional, atrăgând colaborări cu instituții academice și organizații de sănătate din țările francofone”, a subliniat decanul.
Potrivit conferențiarului universitar Corina Iliadi-Tulbure, prodecan la Facultatea de Medicină nr. 1, USMF „Nicolae Testemițanu” oferă posibilitate studenților de a învăța în limba franceză, ceea ce reprezintă o oportunitate valoroasă, prin deschiderea noilor perspective de ordin academic și sociocultural. „Programele de studii în limba franceză atrag un număr mai mare de studenți internaționali, contribuind la diversitatea culturală și academică a Universității, ceea ce asigură o formare solidă și o deschidere către o rețea internațională de cunoștințe și colaborări. Un astfel de mediu multicultural dezvoltă abilități de comunicare și cooperare interculturală, esențiale în domeniul medical”, a adăugat prodecana.
În opinia Veronicăi Ichim, șefă adjunctă a Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană, responsabilă de Filiera universitară francofonă, Centrul de Angajabilitate Francofon are un rol semnificativ în sprijinirea studenților care doresc să-și dezvolte competențele antreprenoriale și de leadership. „Prin seminare și formări, aceștia sunt ghidați în procesul de conceptualizare a unui plan de afaceri, dezvoltarea tehnicilor de prezentare a proiectelor și identificarea surselor de finanțare. Activitățile francofone desfășurate de CEF sunt sprijinite de AUF și sunt adaptate nevoilor și specificului universității noastre, oferind studenților oportunități de dezvoltare. Această întâlnire reprezintă un pas important în integrarea studenților francofoni în comunitatea universitară și în promovarea valorilor francofoniei în domeniul medical”, a afirmat Veronica Ichim.
Daniel Cristea, student anul III la Facultatea de Medicină nr. 1, a prezentat informații despre comunitatea tinerilor ambasadori francofoni din Republica Moldova, în calitatea sa de președinte, și despre activitățile organizației din cadrul rețelei internaționale a Clubului liderilor studenți francofoni – parte a Agenției Universitare a Francofoniei. Acesta le-a relatat tinerilor despre atelierele, reuniunile și mesele rotunde ce facilitează integrarea studenților în grupa francofonă. De asemenea, prin prisma propriei experiențe de participare la evenimentele internaționale, tinerii francofoni au fost motivați să participe la activitățile francofone încă din primii ani de studii.
Și medicinistul Cristian Trofimov din anul II a încurajat participanții să valorifice oportunitățile de mobilitate academică disponibile studenților francofoni pentru a-și dezvolta cariera și a contribui la creșterea nivelului de excelență academică în domeniul medical.
La rândul lor, studenții din anul I au relatat de ce au ales să studieze Medicina în limba franceză.
Bogdan Marandiuc a spus că a crescut într-un mediu francofon, finalizand un liceu de profil: „Observ în acest proiect un potențial major de dezvoltare pentru tineri, dat fiind faptul că el transcende atât bariera verbală, cât și cea culturală pentru crearea potențialelor colaborări între noi, precum și a tuturor celor pe care-i vizează francofonia”.
„Studiile în limba franceză îmi vor deschide noi oportunități internaționale, precum stagii și colaborări cu instituții medicale din țările francofone”, susține Maria Plăcintă.
„Studierea Medicinei în limba franceză îmi oferă posibilitatea de a învăța, a lucra și a excela într-un mediu internațional”, a adăugat Angela Vrabii.
Augustin Cătană consideră că limba franceză îi va oferi acces la resurse academice valoroase, schimburi de experiență și colaborări internaționale.
Și Segolen Chirica a decis să studieze în grupa francofonă pentru a promova limba franceză. „Această alegere îmi va permite să-mi dezvolt abilități esențiale de comunicare și înțelegere a terminologiei medicale în limba franceză. Astfel, îmi voi îmbunătăți capacitatea de a colabora și a interacționa cu oameni din culturi diferite”, a conchis medicinistul.
Centrul de Angajabilitate Francofon (Centre d’employabilité francophone/CEF) a fost inaugurat la universitatea noastră pe data de 2 noiembrie 2022.
Acest material a fost scris și redactat de echipa USMF. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.