Sfaturi pentru viitorii participanți la West Summer University. Cum completezi formularul și ce presupune școala de vară

tineri oportunități
Foto:Facebook/West Summer University

În luna decembrie a fiecărui an, Universitatea de Vest din Timișoara lansează înscrierile pentru școala de vară West Summer University (WSU) – un proiect care are drept scop introducerea elevilor în mediul universitar pentru a simula o întreagă experiență a vieții de student. Elevii și elevele din Republica Moldova au oportunitatea să aleagă dintre 11 facultăți în care și-ar dori să-și continue studiile. La ediția precedentă a participat și Nadea Revenco, o elevă originară din raionul Călărași. Dacă îți dorești să devii student(ă) chiar de pe băncile școlii, îți sugerăm să ții cont de sugestiile Nadei care te vor ajuta să completezi eficient formularul de înregistrare.

West Summer University este un proiect realizat de Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara cu sprijinul universității propriu-zise. Profesorii din cele 11 facultăți introduc participanții în disciplinele de bază ale profilului ales. Viața de student(ă) vine la pachet cu distracție și relaxare, așa că vei avea parte de numeroase activități care să întregească experiența studențească. Școala de vară este organizată de obicei în luna iulie în orașul Timișoara din România.

Ce presupune WSU

Elevii care își fac studiile la etapa liceală petrec două săptămâni la Timișoara. În cadrul acestei școli de vară, urmează:
# să experimentezi viața de student(ă);
# să participi la cursuri și seminare introductive în domeniul de studii ales, la ateliere de consiliere și orientare în carieră și pentru dezvoltare personală;
# să ai parte de seri sociale, competiții și jocuri care stimulează munca în echipă;
# să participi la petreceri și alte activități;
# să experimentezi perspectiva de a locui într-un cămin studențesc.

În primul rând, pentru a participa la WSU, trebuie să fii elev(ă) în clasa X-a sau a XI-a. Chiar dacă înregistrările se deschid în luna decembrie, Nadea îți sugerează să expediezi formularul un pic mai târziu, mai ales că termenul-limită expiră tocmai în luna mai. Eleva recomandă să-ți iei timp suficient pentru a scrie răspunsuri complexe care să cuprindă toate activitățile relevante pe care vrei să le incluzi în formular.

„Din momentul în care am văzut anunțul despre deschiderea aplicațiilor, mi-am propus să particip la cât mai multe activități ca să am despre ce povesti în formularul de înregistrare, completarea căruia mi-a luat destul de mult timp. Deși aplicațiile au fost deschise în decembrie, eu am completat în luna mai pentru a avea cât mai multe de spus.”

În formular va trebui să anexezi următoarele documente:
# acordul pe propria răspundere;
# o copie a buletinului de identitate;
# o adeverință de la liceul în care înveți, care demonstrează statutul de elev(ă).

Ulterior, va trebui să completezi câteva casete despre:
# motivația pentru care ai ales o anumită facultate de la Universitatea de Vest din Timișoara;
# capacitățile care te-ar putea diferenția de restul candidaților.

În timp ce redactezi aceste paragrafe, Nadea îți sugerează să ții cont de următoarele criterii:
# prezintă-ți într-un mod autentic personalitatea;
# povestește despre pasiunile pe care le ai;
# fii onest(ă);
# cunoașterea unei limbi străine constituie un avantaj;
# implicarea în activități de voluntariat este considerată drept beneficiu de către evaluatori;
# relatează despre alte activități extracurriculare la care ai participat;
# povestește cu ce te ocupi în timpul liber;
# nu exagera atunci când vorbești despre reușitele tale.

Eleva consideră această parte una dintre cele mai importante, deoarece conține informații despre pasiunile tale, care sunt în mare măsură apreciate de către organizatori. „Încerc să fiu activă și acest lucru l-am descris și acolo. Am relatat despre oportunitățile de care am beneficiat pe parcursul anului. Completați formularul cu atenție, pentru că acesta face diferența.”

O altă etapă esențială este scrisoarea de recomandare. Eleva a rugat o profesoară să o ajute cu redactarea acestei scrisori. Documentul trebuie să justifice, în primul rând, de ce ești o persoană potrivită pentru a deveni student(ă) la facultatea pe care o vei alege.

Înscrierea la WSU presupune achitarea unei taxe de participare în valoare de 150 de RONI, care include kitul de participant(ă), un rucsac și alte obiecte promoționale. În afară de această taxă, organizatorii acoperă restul cheltuielilor:
# transportul către Timișoara;
# cazarea;
# alimentația;
# biletele de călătorie pentru tramvaiul din Timișoara.

După cele două săptămâni petrecute la Timișoara, Nadea îți recomandă să ai în vedere următoarele aspecte pentru o experiență de student(ă) cu adevărat veritabilă:
# alege o facultate pe care într-adevăr ți-ar plăcea să o urmezi după finalizarea liceului;
# interacționează cu cât mai mulți tineri pentru a afla despre domeniul în care au ales ei să studieze;
# fii curios (curioasă) și pune întrebări;
# bucură-te de tot ceea ce îți oferă această oportunitate. 

În acest material am relatat despre experiența Nadei la Timișoara, care a avut loc în contextul școlii de vară WSU. Vei putea afla despre specificul facultății pe care a ales-o, despre relația cu profesorii, cu restul colegilor și despre activitățile la care a reușit să participe în afara orelor academice.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente