Peste 39 de milioane de dolari, folosiți în ultimele două luni pentru a frauda alegerile. Care sunt precizările Poliției

image (2)
Foto:captură de ecran

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a organizat un briefing de presă, susținut de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, în care acesta a vorbit despre fraudarea alegerilor din 20 octombrie. Cernăuțeanu a prezentat măsurile constatate în fază de urmărire penală despre schema de finanțare, în contextul coruperii alegătorilor, pentru influențarea rezultatelor scrutinului electoral, atât pentru opțiunea „Nu” la referendum, cât și alegerea președintelui Republicii Moldova.

Potrivit șefului IGP, în perioada aprilie – 20 octombrie 2024, au fost expediate peste 1,4 milioane de mesaje/apeluri către 138 488 de utilizatori ai băncii rusești Promsvyazbank (PSB). În acestea se conțineau sumele de bani în ruble rusești, care erau transferate inclusiv pentru corupere electorală.

În luna septembrie, au fost transferate 15 milioane de dolari, iar în luna octombrie – 24 de milioane de dolari SUA. În total, au fost transferate peste 39 de milioane de dolari.

Cernăuțeanu a precizat că până în primăvară, sistemul PSB nu a fost activ practic deloc. Primele înregistrări sau conectări cu PSB au început în luna aprilie a anului curent.

Mecanismul de instituire a aplicațiilor și instruire a participanților a fost realizat prin boturi telegramice, unde accesul persoanelor terțe era limitat. Așadar, pe parcursul lunii octombrie, poliția a reușit să documenteze și să suspende activitatea a 97 de grupuri-bot de Telegram, unde persoanele erau instruite pentru a putea intra în posesia platformei PSB, pentru a beneficia de transferuri.

Șeful IGP a menționat că coruperea masivă a fost în perioada 14-18 octombrie, iar formele vechi de corupere simplă, prin curieri sau alte persoane obișnuite, continuă și acum.

Cernăuțeanu a adăugat că în urma perchezițiilor de ieri, 23 octombrie, o persoană dintr-un raion din nordul republicii, care avea un rol secund în schema de corupere electorală, a mers la coordonare cu autoritățile. Totodată, de la o persoană care coordona procesul din întregul raion au fost ridicate plicuri cu bani pregătite pentru 19 localități.

Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP

Deocamdată, au fost documentate peste 520 de persoane. Actele procesuale sunt în examinare și în cea mai scurtă perioadă vor fi finalizate și trimise în judecată.

La începutul acestei săptămâni, Poliția a anunțat că deține informații despre identitatea tuturor persoanelor care au primit bani prin intermediul PSB pentru a manipula rezultatele alegerilor. Fondurile, transferate de o bancă aflată sub sancțiuni internaționale pentru sprijinul oferit armatei ruse, au fost folosite de gruparea criminală Șor pentru a cumpăra voturi. Mai exact, persoanele vizate au fost puse să voteze „NU” la referendum.

Persoanele care și-au vândut votul riscă amenzi de până la 37 500 de lei, fiind acuzate de corupere electorală pasivă. În acest articol îți spunem ce poți face cu 37 500 de lei.

Totodată, Centrul Național Anticorupție a anunțat că a recepționat de la Poliție peste 350 de procese-verbale de constatare a coruperii electorale pasive. Astfel, deja au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 1 milion de lei.

În prezent, CNA examinează procesele-verbale recepționate, urmând să ia decizii pe marginea celorlalți acuzați.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente